perjantai 11. tammikuuta 2013

Deepin

Kiinalainen Linux Deepin käynnistyy ainakin HP dm1 -läppärissä hyvin USB-muistitikulta. Valmiiksi asennettuja ohjelmia ei ole kovin paljon (esimerkiksi Gimp puuttuu), mutta se ei ole ongelma, koska niitä voi asentaa jälkeenpäin.

Langaton netti toimii "lennosta", ja myös mokkulalla saa helposti yhteyden.



Linuxia kokeillessani säädän yleensä ensiksi näppäimistön suomalaiseksi, ja se tapahtuu asetuksista, joihin pääsee käsiksi yläpalkin oikeasta reunasta. Seuraavaksi teen Firefoxiin pieniä säätöjä. Deepinin tapauksessa säädin myös ohjelmaikkunan otsikkofontit mahdollisimman pieniksi, jotta samalla otsikkopalkki hieman pienenisi. Deepin perustuu Gnome 3 -työpöytään, minkä huono ominaisuus ovat juuri jättiläismäiset ja täysin turhat otsikkopalkit ohjelmissa. Ne vievät tilaa ruudulta, jota nykyisissä näytöissä on muutenkin ylä-ala -suunnassa vähän. Fontin koko säädetään Tweak-työkalulla, joka on Deepinissä valmiina. Yläpalkin saa onneksi autohide-tilaan.

Suuria otsikkopalkkeja on perusteltu sillä, että ohjelmaa käytetään läppäreillä, joiden levyhiiren "pointer control" on huono. Kursori osuu mihin sattuu. Ongelma on yritetty ratkaista tekemällä ohjelmaikkunasta niin suuri, että siihen varmasti osuu. Tämä ei ole selitys sille, miksi ohjelmaikkunan kokoa ei saa säädettyä mieleisekseen.


Deepinin käyttäminen muistuttaa peruspiirteiltään tavallisen Gnome 3:n käyttämistä, mutta joitakin eroja on. Kun ohjelmaikkunan kuvaketta painaa yläpalkissa, ohjelma menee piiloon. Kuvake jää kuitenkin "hohtamaan" sen merkiksi, että ohjelma on käytössä. Kun kuvaketta painaa uudestaan, ohjelma tulee esille. Vasemman yläreunan "kuumaa nurkkaa" hipaisemalla saa ohjelmavalikot näkyviin. Käynnissä olevien ohjelmien ruudut muuttuvat tällöin puolikokoisiksi. Kaikesta ei valitettavasti voi esittää kuvia, koska Deepinin ScreenShot -työkalussa, joka muistuttaa Windowsin "Snipping Toolia", ei ole aikaviivettä.


Yläpaneelin saa myös alapaneeliksi, ja lisäksi sen voi säätää Autohide-tilaan. Tällöin työtilaa alkaa olla jo riittävästi.


Deepin on mielenkiintoinen ja omaperäinen versio Linux-käyttöjärjestelmästä. Lyhyen kokeilun aikana siitä on vaikea sanoa mitään lopullista. Edellä mainitun otsikkopalkkiongelman voi ratkaista osittain fonttien kokoa säätämällä, mutta palkkia ei saa niin pieneksi kuin Linux Mint Debianissa (Xfce). Paneelin "autohideä" käyttämällä saa myös lisätilaa, mutta autohide toimii hieman epävarmasti. Joskus palkki ei tule esille ellei hipaise ensiksi "kuumaa nurkkaa". Ikävä kyllä, paneelia ei saa pienennettyä - ainakaan perussäädöillä. Erikoisvirittelyjä ei kokeiltu. Firefoxiin saa lisäkkeen, joka poistaa otsikkopalkin kokonaan. Gnome 3:n tapaan Deepin tuntuu alussa hieman sekavalta ja levottomalta, kun ikkunat hyppivät sinne tänne. "Kuuma nurkka" on kuitenkin kätevä ja nopea, kun siihen tottuu varsinkin jos käyttää perinteistä hiirtä. Läppärin "levyhiiren" (jota tämän blogin kirjoittaja ei käytä) kanssa tilanne voi olla hankalampi.



Deepinin asentaminen pysyvästi ja käyttäminen pidempään vasta näyttää, mihin tästä järjestelmästä on. Lyhyen USB-tikkukokeilun perusteella järjestelmästä saa jossakin määrin positiivisen kuvan. Kaikki toimii "out of the box" -periaatteella.



Youtube-videot näkyvät, ääni kuuluu. Ohjelma tuntuu tietyllä tavalla kevyeltä, eli se reagoi hiiren liikkeisiin heti eikä viidestoista päivä. Reagoiko se yhtä nopeasti, kun Deepin on asennettu koneeseen, jäi tässä kokeilussa näkemättä.

Tällaisen lyhyen kokeilun perusteella Deepiniä voi suositella ainakin niille, jotka pystyvät elämään tilaa vievän otsikkopalkin kanssa. Nämä blogimerkinnät on tehty Deepinillä.

Tällainen ohje löytyy, mutta toimiiko se - ja toimiiko se Deepinissä - on kokeilematta.

9. Make the massive title bar smaller:
sed -i "/title_vertical_pad/s/value=\"[0-9]\{1,2\}\"/value=\"0\"/g" /usr/share/themes/Adwaita/metacity-1/metacity-theme-3.xml
Restart Gnome (Alt+F2 -> r)

http://motorscript.com/customizing-gnome-shell/ 

Youtube-ohjekin löytyy:

http://youtu.be/9ADB574Q6RA


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti