tiistai 24. marraskuuta 2015

Acer Chromebook CB3 -111

Ostin Amerikan matkallani hotellien varauksia ja muita pikku tarpeita varten halvimman kaupasta löytyneen Acer Chromebookin. Se sattui olemaan Best Bayssa tarjouksessa, joten hinnaksi tuli veroineen noin 145 euroa ostohetken valuuttakurssilla laskettuna. Tätä kirjoittaessani koneen hinta on korkeampi. Suomessa se näyttää olevan 250 euron paikkeilla.

Suomessa läppäreitä myydään City-Marketeissa ja Prismoissa ja melkein missä tahansa, joten olin yllättänyt, kun en tahtonyt löytää Seattlesta minkäänlaista kauppaa, jossa myytäisiin tietokoneita. Yksi Apple-Store löytyi eräästä ostoskeskuksesta. Tilasin tietokoneen lopulta netistä ja noudin sen Best Bayn myymälästä.

Niin uskomattomalta kuin tämä ehkä tuntuukin, ensimmäinen tietokone oli epäkunnossa jo paketista otettaessa. Se ei käynnistynyt lainkaan. Onneksi sain vaihdettua seuraavana päivänä uuden koneen. Myyjä oli itsekin vähän epäuskoinen, kun palautin koneen ja sanoin, että ei toimi. Hän kokeili sitä, ja pakkohan hänen oli uskoa.

Ostin myöhemmin koneeseen sopivan laukun, jonka huomasin tarjouksessa Ross -nimisessä liikkeessä Premium Outlet ostoskeskuksessa. Laukku maksoi parikymmentä dollaria. Suomessa ostin suomalaisella töpselillä varustetun verkkojohdon, joka maksoi noin seitsemän euroa. Myöhemmin ostin vielä City-Marketin tarjouskorista langattoman Microsoft -hiiren kympillä. Tietokoneen hinnaksi laukkuineen ja hiirineen ja johtoinen tuli siis reilusti alle 200 euroa.


Tiesin jo ostaessani, mikä Chromebook tulisi olemaan. Seurasin nimittäin aikoinaan tiiviisti, kun se esiteltiin, ja kun niitä jaettiin kokeiltavaksi tietyille ihmisille. Ostin siis käytännössä nettiselaimen.

Vajaan kahden kuukauden satunnaisen käytön jälkeen lienee aika antaa jonkinlainen arvio.


Jos mahdollisimman tiivistetysti asian esittää, niin Chromebook on kevyt, pieni, nopea ja kätevä, mutta toiminnoiltaan rajoittunut ja erittäin heikkotehoinen. Kirjoittamista lukuun ottamatta koneella ei voi tehdä juuri mitään luovaa työtä. Kone hytyy jo siitä, kun kamerasta siirtää kuvia Picasa -albumeihin. Se takkuilee, kun kuvia katsoo Picasasta.

Chromebook on netin käyttäjän kone, ei sisällön tuottajan kone - lukuun ottamatta siis kirjoittamista. Eikä se ole kirjoituskoneenakaan paras mahdollinen, koska siinä ei ole kunnollista suomenkielen oikolukua. Google Docs korjaa jotain, mutta ei kaikkea.


Chromebookin akussa riittää virtaa pitkään, mitä voidaan pitää hyvänä ominaisuutena. Koneen oma "hiiri" ei ole huonoin mahdollinen, mutta pidän enemmän irtohiirestä. Kuvassa oleva Microsoftin langaton hiiri on vähän liian pieni. Tietokoneen näppämistö on ainakin toistaiseksi ollut aivan kelvollinen. Kestävyydestä ei voi vielä sanoa mitään. Seuraavassa on "ScreenShot" Chromebookista. Alapalkki on "autohide" -tilassa ja häämöttää hieman.


Kuvakaappauksen saaminen tähän vaati muutaman ylimääräisen toimenpiteen, koska se piti siirtää käyttäjältä toiselle.

Kuva oli ensiksi ladattava Google Driveen. Pelkästään tiedoston "vetäminen" Files -kansiosta Drive-kansioon ei onnistu, vaan lataaminen vaatii enemmän toimenpiteitä.

Kuva ja toinen kuva "downloadattiin" toisella koneella Drivestä. Ne tulivat zip-muodossa, ja ne piti avata. Kun ne oli tallenettu, ne voitiin tosen käyttäjätunnuksen alaisuudessa ladata tähän sivulle.

Asiasta voidaan tietysti olla monta mieltä, mutta tämän arvion kirjoittajan mielestä Chromebookin tai oikeastaan Chrome OS:n tiedostosysteemi ei ole kovin miellyttävä. Ajatus, että teksti tai kuva on "jossakin", tekee asian epävarman tuntuiseksi. Esimerkiksi kirjoituksesta pitäisi olla sataprosenttisen varma kopio, joka ei muutu miksikään, jos sitä ei erityisesti halua muuttaa. Google Docsissa tallennettu kopio muuttuu koko ajan samalla, kun tekstiä kirjoitetaan, joten mikä "varmuuskopio" sellainen on. Jos tekee virheen ja tuhoaa tekstin, silloin tuhoaa saman tien tallenteenkin. Ulkoiselle muistitikulle tai koneen vaatimattomaan muistiin voi toki myös tallentaa, mutta nämäkin tiedot tuntuvat epävarmoilta, jos ne synkronoituvat pilvipalvelussa olevan tiedon kanssa. Kun yhdessä paikassa tuhoaa vahingossa tiedon, se tuhoutuu synkronoinnin ansiosta muissakin paikoissa.

Ehkä edellä mainitun kaltaista synkronointia ei edes ole, mutta jo pelkästään se, että tällaista asiaa alkaa miettiä, kertoo jotakin myös Googlen tiedostojärjestelmistä.


Lopuksi vielä hyvin subjektiivinen yhteenveto Chromebookin hyvistä ja huonoista puolista.

Hyviä puolia:

halpa hinta
keveys
pieni koko
asialliset näppäimet
käynnistymisen ja sulkeutumisen nopeus
huolettomuus viruksien suhteen
pitkä akkukesto
helppokäyttöisyys (varauksin)


Huonoja puolia:

heikko teho
vähäinen muisti
rajoittunut toiminta


Lyhyesti sanottuna Chromebook ei ole oikea tietokone vaan pelkkä rajoittunut nettiselain. Jos tähän tyytyy, laitteella pärjää. Ainoaksi tietokoneeksi siinä on kuitenkin liian vähän ominaisuuksia ihmiselle, joka vähänkään haluaisi tehdä koneella jotakin.

Jos Google päivittäisi koneita hieman enemmän tavallisen Linuxin suuntaan, siten että koneessa toimisivat muutamat Googlen hyväksymät sisäiset ohjelmat (tekstinkäsittely, kuvankäsittely, videon käsittely, äänen käsittely), koneesta alkaisi jo olla johonkin. Tällöin koneessa pitäisi tietysti olla enemmän tehoa ja muistia, jotta ohjelmat toimisivat. Ja se merkitsisi korkeampaa hintaa.

Ehkä Chromebookeista voisi tuoda markkinoille kalliimman "Super-Chromebook" mallin, jossa toimisivat myös offline -ohjelmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti