tiistai 17. marraskuuta 2015

Pikakokeessa Ubuntu Mate 15.10

Kokeilu ei alkanut lupaavasti. Kone jumitteli bootatessaan ja ilmoitti ongelmista.

Suomalaista keyboard-asetusta ei saa tehdyksi. Tietyt kirjaimet, joita et huomaa kirjoituksessa, puuttuvat. Ei ole siis kahta pikkuruista palloa ja niiden alla A-kirjainta. Asetus on amerikkalainen, vaikka olen muuttanut sen suomalaiseksi. 


Virheilmoituksia tulee tuon tuostakin. 

Sorry, suomenkielisen näppäimistön puuttuminen olikin oma virheeni. Viimeisestä Linuxin kokeilusta on vierähtänyt aikaa, joten taidot alkavat olla ruosteessa. En muistanut, että vaihtoehto "English" pitää poistaa. Ei riitä, että lisää sen alle "Finnish". Olen tiennyt tämän ja tehnyt sen kymmeniä kertoja, mutta niin vain asiat unohtuvat. 

 Yläpalkkiviritys on aivan karmea. Asetuksena on "green submarine", joka on sinänsä hieno, mutta ei käy yhteen yläpalkin kanssa. 

Muutetaan asetukseksi "traditional". Yläpalkit vievät liikaa tilaa. Tulee Gnome mieleen.


Vaihdettiin compiz -deskboard manager. Mitenhän alkuperäinen vaihdetaan takaisin. 

Taidan lopettaa pikakokeen. En oikein vakuuttunut. Kun ohjelma ilmoittaa heti alkuun ongelmista ja kysyy, käynnistetäänkö uudestaan, se vie tehokkaasti kokeilunhalua. 

Ubuntun hyviä puolia, kuten kauniit kirjaimet, tässä toki on. Ohjelmavalikoima on suppea, mutta niitähän saa. 

ScreenShotteja ei ole tallennettu muualle kuin tähän blogiin. Kun tietokone sammutetaan, ne haihtuvat työpöydältä samalla kun työpöytäkin katoaa. 

Kaikkein tärkein kriteeri Linuxissa tai missä tahansa ohjelmassa on mielestäni sen vakaus. Jos ohjelmassa on bugeja, ja jos se kaatuu edes yhden kerran, vaikutelma jää huonoksi. Käyttäjä alkaa odottaa, milloin seuraavan kerran romahtaa. Tämän kokeilun aikana ohjelma ei romahtanut, mutta virheilmoitukset olivat huono enne.

Uusi kokeilu muutama päivä myöhemmin: 

Tällä kerralla Ubuntu Matea kokeillaan AMD-prosessorilla varustetussa koneessa (64 bit). Käyttöjärjestelmä latautui ongelmitta, eikä virheilmoituksia ole toistaiseksi tullut.

Ylä- ja alapalkki on säädetty minimikokoiseksi (21 pix) autohide -tilaan. Näin internet-sivu näkyy mahdollisimman suurena.


Tässä vaiheessa ei ole tehty vielä minkäänlaista "virittelyä" lukuun ottamatta palkkien säätämistä.

Mate-tweak -säädöillä ei ulkonäön kannalta ihmeempiä näytä saavan aikaan. Sivun laidassa olevat (miinus, neliö, ruksi) valikot voi siirtää vasempaan laitaan.


Jokainen säätää järjestelmän mieleisekseen. Tämä kokeilun tekijä päätyi "tradiotional OK" teemaan, jota customoitiin "WinMe" ikkunakehyksellä. Ei tämän kummempaa. Valinnan etuja olivat mahdollisimman pieni (toinen yhtä pieni olisi ollut "Esco" ikkunakehys) yläpalkki ja mahdollisimman suurin vierityspalkin liikkuva osa, johon hiiren kursori osuu helposti eikä lipsu.


Tässä jälkimmäisessä kokeilussa Ubuntu Mate antoi itsestään huomattavasti paremman kuvan. Virheilmoituksia ei tullut, ja järjestelmä pyöri sujuvasti.

Yläpalkki on suorastaan pakko pitää autohide -tilassa, vaikka se hieman haittaakin käyttöä. Palkkien sekamelska on nimittäin epämukavan näköinen, jos yläpalkki on paikallaan. Se lisäksti työntää Forefoxin palkkia alaspäin pienentäen siten sivulle jäävää tilaa. Joku ehkä ajattelee, miksi tällä asialla nyt olisi väliä. Kyllä sillä on.

Järjestelmään ei kuulu kuvankäsittelyohjelmaa, joten en voi tehdä mallikuvaa. Seuraavassa kuvassa sekavuus näkyy, kun katsoo vasenta ylälaitaa.


Useimpien mielestä edellä kuvattu asia ei ehkä haittaa, mutta asioistahan voidaan olla eri mieltä.

Loppuarvosanaa on vaikea antaa. Näiden kahden lyhyen kokeen jälkeen Ubuntu Mate vaikuttaa aivan kelvolliselta. Ensimmäisellä kokeilukerralla tuli virheilmoituksia, mutta niitä tahtoo tulla kyseisessä tietokoneessa muutenkin. Siihen on asennettu Xubuntu, ja sen käyttäminen on yhtä virheilmoitusta.


Nykyisten Llinux-distribuutioiden ongelma on niiden lyhytikäisyys. Juuri kun on saanut hiottua kaiken kohdalleen, tulee ilmoitus, että järjestelmä on vanhentunut, päivitä uuteen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti