sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Linux Mint 18.1 Serena - mielenkiintoista

Erittäin mielenkiintoista, että vihdoinkin löytyi Linux, jossa kurjan ja ruman ja tilaa vievän otsikkopalkin saa pois. Se tapahtuu eräästä valikosta poistamalla ruksi kohdasta "show decorations". Aah, ihanaa.


Olen miettinyt jopa sellaista vaihtoehtoa, että asennan Linux Mint 18.1 xfce:n kiinteästi koneelle. Vaihdan koneeseen kovalevyn, joka on ollut tyhjän panttina. Harmi, ettei koneeseen saa (ainakaan vähällä vaivalla) kolmea kovalevyä.

Seuraavassa kuvassa on hyvin harmaata, niin että rajat häviävät.


Lopuksi huomasin, että kun Windows decoration -valinnan ottaa pois, häviävät myös - + x symbolit. Joten miten ohjelma sammutetaan? Miten ruudun kokoa säädetään. Tällä hetkellä näyttää tältä.


Kokeilua on jatkettava myöhemmin. Jokin meni pieleen.

 -----

Kokeilu jatkuu pari päivän kuluttua. Nyt mittaillaan palkkihommaa avaamalla PrintScreen Gimpissä. Etäisyys ruudun ylälaidasta nettisivun ylälaitaan on 95 pikseliä. Tämän verran menee tilaa hukkaan. 


Vertailun vuoksi. Palkkiviritelmän korkeus Windowsissa on 61 pikseliä. Suuri kysymys kuuluukin, miksi Linux ruokkii harmaata palkkia. Miksi kaikki Linuxin versiot tekevät suuren tarpeettoman harmaan vyöhykkeen ohjelman ylälaitaan. Paitsi, että se on ruma, se vie tilaa varsinaiselta ohjelmalta. Käyttäjä avaa nettisivun katsoakseen sitä eikä tyhjää palkkia. Mistä ihmeestä tässä on kyse? Onko syynä jokin tekninen rajoite?


Haluan kokeilla useita uusia Linux järjestelmiä ja katsoa, missä palkit saa pienimmäksi. Mint xfce:ssä palkin saa pieneksi, mutta samalla häviää oleellinen osa käyttöominaisuuksista.

Seuraavassa kuvassa otsikkopalkki on pienin mahdollinen, miksi onnistuin sen säätämään. Ero sivun yläreunan ja nettisivun välillä on 88 pikseliä. Vähemmän kuin alussa, mutta enemmän kuin Windowsissa. Asetukset ovat:

Appearance - Style - oxygen-gtk
Window Manager - Style - Mint-X-compact

Valitettavasti otsikkopalkki on tylsän harmaa.


Jos Windows Managerista vaihtaa tyyliksi Daloan, tulee vähän väriä, mutta samalla myös yksi ylimääräinen pikseli. Valitettavasti samalla vierityspalkit kapenevat epäkäytännöllisen kapeiksi. Eli suo siellä, ja vetelä täällä.


Nämä kokeilut lopetetaan tilanteeseen, jossa Appearange -> Style on Clearlooks ja Icons on Mint-X-purple. Window Managerissa Style on Daloa. Ja ero ruudun ja sivun välissä on 89 pikseliä, mikä on kuusi enemmän kuin Windowsissa.


Tietokone sammutetaan, ja kaikki taltioitu hävitetään. Sprint Screeneistäkään ei jää jäljelle muuta kuin yllä näkyvät. Niitä ei tallennettu mihinkään.

Seuraavaksi kokeillaan KDE-versiota. Yksi ensimmäisistä toimenpiteistä on suomenkielisen valikon asentaminen. Tässä tapauksessa se ei heti onnistunut. Finnish piti vaihtaa kahteen eri paikkaan. Ja English pitää samalla aina poistaa, tai muuten järjestelmä valitsee sen automaattisesti.


KDE:ssä minua on aina kiusannut hieman se, että järjestelmää käyttäessään joutuu heilumaan hiiren kanssa kuin heinämies, jos tällainen vertaus sallitaan. On valikko siellä ja valikko täällä. Hiiren kursorilla joutuu tekemään isoja liikkeitä edestakaisin ruudulla aivan yksinkertaisia pikkuasioita tehdäkseen. Ei varsinainen hiiri tietenkään liiku hiirimatolla kuin muutamia senttejä, mutta jotenkin tällainen hosuminen tuntuu kuitenkin kiusalliselta.

Libre Office on aika tylsän näköinen. Olen kokeillut erilaisia tyylejä, mutta en ole saanut sitä muuttumaan. KDE on vähiten käyttämäni järjestelmä. 


Etäisyys ruudun yläreunasta nettisivun yläreunaan on noin 91 pikseliä. Alapaneelin saa autohide -tilaan.


91 pikseliä ei näytä niin pahalta kuin voisi näyttää. "Window decorations", joka määrittelee yläpalkin, on netistä ladattu "aeroambience". En tiedä, saisiko sitä vielä muuttumaan jotenkin.


Ei KDE:stä toivotonta vaikutelmaa jäänyt. Jotenkin en vain saanut siihen sitä "fiilistä", mitä olisin toivonut. Kun säätämisen jälkeen jokin alue näytti hyvältä, jokin toinen ei enää näyttänytkään. Ja kun tätä toista yritti saada hyvän näköiseksi, ongelma oli taas jossakin muualla.

--------

Uusi kokeilu Xfce 32 bit (palkki ylälaidassa).


Whisker menun voi vaihtaa perinteiseen Xfce/menuun.
Mint 18.1 Xfce:tä ja KDE:tä kokeiltiin myös valkoisessa Macbookissa - varsin nihkein tuloksin. Kone oli erittäin hidas ja käytännössä hyytyi. Viimeistään Youtube -video sai sen jähmettymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti