perjantai 17. syyskuuta 2021

Linux Mint 20.2. xfce

Asensin uusimman Linux Mintin siskon HP-läppäriin, jossa on käyttökelvottoman tahmea Windows 8. Mint toimii takkuavaan Windowsiin nähden nopeasti. 

Googlen vaikean kirjautumispolitiikan takia en voi tässä alussa julkaista PrintScreen -kuvia suoraan koneesta. Siirrän niitä myöhemmin muistitikun avulla. 

Kone on vajaan kymmenen vuoden ikäinen HP Pavillion 17, joka huonomaineinen siinä, että siihen on vaikea asentaa Windowsin rinnalle Linuxia. Grub bootloader, vai mitä nimiä siitä käytetään, ei toimi ilman erityistoimenpiteitä. 


Jollakin tavalla Linuxin valitseminen alkoi lopulta (en tiedä, miten) olla mahdollista. Pitää vain painaa F9 käynnistyksen yhteydessä ja valita Ubuntu ja seuraavaksi Mint. Oheisen kuvan alapaneeli on korkeudeltaan 30 pikseliä ja vähän liian korkea minun makuuni. Omassa koneessa valitsisin ehkä 26 pikseliä ja tekisin paneelista automaattisesti piiloutuvan. Näin saisi enemmän ruututilaa. Vihreä paneelin tausta on pikaisesti Gimpillä tekaisemani. Häiriöitä ilmenee, mutta ne kai kuuluvat Linuxiin.
Asensin monenlaisia ohjelmia. Tästä käyttöjärjestelmästä ei oikeastaan ole muuta sanottavaa. Se toimii, ja ohjelmat toimivat. En tiedä, olenko löytänyt kaikkia säätöjä, vai eikö niitä ole yhtä paljon kuin aikaisemmin. Vähän enemmän olisin halunnut kokeilla ohjelmaikkunoiden tyylien ja fonttien muuttamista. Päädyin lopulta teemaan vaalea "Adwaita". Olisin halunnut vähän väriä yläpalkkeihin. Nyt ne ovat tylsän harmaita. Tein koneen virittelyä epämukavissa oloissa kylmässä hämärässä kesämökissä, joten en oikein jaksanut keskittyä. Suomenkielinen Kdenlive - ei kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti