En ole viime kevään jälkeen edes avannut tätä blogia. Kun syksy nyt taas on tullut, on ehkä aika taas palata asiaan. Nyt on vuorossa pikainen kurkistus Kubuntu 13.10. systeemiin, joka tätä kirjoitettaessa (28.9.2013) on vielä beta-versio.
Aloitetaan alusta eli siitä, kun Linux on avautunut ruudulle. Ensimmäinen toimenpide on yleensä näppäimistön muuttaminen suomenkieliseksi. Englannin kieli pitää jostakin syystä poistaa ennen kuin vaihtoehto "Finnish" astuu voimaan. Tämä ei ole pelkästään nyt kokeiltavan Kubuntun piirre.
KDE ei ole koskaan ollut suosikkijärjestelmäni, mutta Ubuntun kohdalla lähes mikä tahansa järjestelmä on (tämä on henkilökohtainen mielipiteeni, jota en yritä tyrkyttää yleisenä totuutena) enemmän suosikkini kuin vakiotyöpöytä "Unity".
Luin jostakin, että Kubuntun kanssa on esiintynyt stabiliteettiongelmia, mikä on sinänsä aika huono asia. Tässä kokeilussa ei ole toistaiseksi ilmennyt mitään tämän suuntaista.
Kubuntussa (ainakin tässä beta-versiossa) tulee mukana hyvin rajoitetusti valmiiksi asennettuja ohjelmia. Libre Office sentään löytyy, samoin rekonq -selain. Kodekkeja on niin vähän, että edes Youtube-videot eivät näy.
Ohjelmien ja kodekkien puute ei sinänsä tee käyttöjärjestelmästä huonoa, koska niitähän saa. Tärkeintä on, että itse järjestelmä toimii ja on vakaa.
Kunbuntun teksti on "ubuntumaisen" täyteläistä. Pidän tästä ominaisuudesta, vaikka joku voikin kaivata ohuempia ja "terävämpiä" kirjaimia. Vaikka olen etsinyt ohjeita ja yrittänyt tehdä asetukset niin kuin on neuvottu, en ole saanut aitoa "Ubuntu-fonttia" näkymään missään muussa Linuxissa. Ubuntussa ja sen johdannaisissa se näkyy.
Kubuntussa ei ole oikeastaan mitään, joka erityisesti säväyttäisi tai ärsyttäisi Se tuntuu toimivan niin kuin käyttöjärjestelmän kuuluukin toimia. Tärkein kysymys, johon saa vastauksen vasta pidemmän käytön jälkeen, on ohjelman varmuus. Mikään ei ole niin ikävää tietokoneessa kuin se, että se hävittää tietoa käyttöjärjestelmän tai muun ohjelman romahtaessa. Jos Kubuntu ei romahtele vaan on vakaa kuin kivi, sille voi antaa hyvät pisteet. Näin lyhyen kokeilun aikana ei kuitenkaan pisteitä jaeta. Tämä kokeilu tehdään useita vuosia vanhassa tietokoneessa, jossa on kaksiytiminen Intel -prosessori.
PrintScreen toimii saman nimisestä napista ja on toiminnaltaan nopeampi kuin Windowsin kuvankaappaus. Langaton verkko löytyy heti ja toimii kätevästi.
Kubuntua kokeiltiin myös HP Pavilion DM1 -läppärissä. Mokkkulan SIM-kortti löytyi.
Mutta tämän pidemmälle ei päästy. Yhteyttä Internettiin ei onnistuttu muodostamaan. Tämä ei ollut yllätys, koska käytössä olevalla Verkkokaupan BandLuxe "halpismokkulalla" ei ole vielä kertaakaan onnistuttu pääsemään Internettiin yhdessäkään Linuxissa. Mokkula on toiminut vain Windowsissa.
Aikaisemmin kokeillut verkkoyhtiöiden lainamokkulat ovat toimineet Linuxeissa yleensä ilman ongelmia. BandLuxen pitäisi joidenkin tietojen mukaan myös toimia, mutta käyttäjältä vaadittaisiin ilmeisesti enemmän tietoa ja taitoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti