Jostakin syystä sekä Gnome-versio että KDE-versio tuntuvat nihkeiltä. Ei
kai syy ole muistitikussa. Jokainen asia aina Linuxin latautumisesta
asti tapahtuu hitaasti.
Joko KDE on muutunut, tai olen unohtanut, miten sitä säädetään. Asetuksien saamisesta sopiviksi ei tahdo tulla mitään.Haluaisin tehdä alapalkista läpinäkyvän. Haluaisin kokeilla erilaisia työpöydän tyylejä. Muutamia löytyy, Oxygen etc.
Edellisestä KDE:n kokeilusta on niin kauan, että piti katsoa, miten aikaisemmin olen tehnyt ulkonäköön vaikuttavia säätöjä. Malli löytyy openSuse 12.1:n kokeiluista.
Käyttöjärjestelmä toimii hyvin, mutta kaikki asiat tapahtuvat käsittämättömän hitaasti ainakin USB-tikulta käytettäessä. Tavallisessa peruskäytössä en huomaa suuria eroja edelliseen versioon.
Taidanpa lopettaa kokeilun.
Nyt on seuraava päivä, ja käyttöjärjestelmää kokeillaan toisessa Dell-pöytäkoneessa, jossa on AMD-prosessori. Edellisessä merkki oli Intel.
OpenSuse 13.1 poikkeaa tähän asti kokeilemistani Linuxeista siinä, että se tallentaa asetuksia ja muuta muistitikulle toimiessaan Live-tilassa. Kun nyt käynnistin koneen, näppäimistön kieli oli valmiiksi Suomi. Googlen tilille kirjautuminen oli tapahtunut itsestään samalla kättäjätunnuksella, jolla viimeksi olin kirjautunut käyttäessäni openSusea toisessa tietokoneessa. Käynnistinvalikko oli "classic" -tyylinen, joksi sen viime kerralla vaihdoin. Työpöydän asetukset olivat samat, miksi ne muokkasin. PrintScreen -kuvat taltioituvat aikaisemmin valitsemallani nimellä ja järjestyksessä seuraavalla numerolla. Jopa Firefoxin sivut olivat rekisteröityneet muistiin, vaikkakaan niiden automaattinen uudelleen avautuminen ei toiminut vaan aiheutti ilmoituksen häiriöstä. Ehkä se olisi toiminut, jos Firefox olisi avattu vähän myöhemmin.
Se, että asioita tallennetaan muistitikulle, joka ei välttämättä ole nopeimmasta päästä, on mahdollisesti yksi syy järjestelmää vaivaavaan käsittämättömään hitauteen. Kaikki tapahtuu kuin äärimmilleen hidastetussa elokuvassa. Nettisivut latautuvat kuin ennen vanhaan puhelinmodeemia käytettäessä. Koneen käynnistymiseen tuntui menevän ikuisuus. Sen jälkeen kun KDE:n symbolit olivat ilmestyneet keskelle ruutua ja hävinneet, piti odottaa minuutteja ennen kuin alapalkki ilmestyi näkyviin. Ja kun ohjelmaa alkoi käyttää, lähes asiassa kuin asiassa oli ainakin 15 sekunnin viive. Kirjoitettu tekstikin ilmestyi hakuruutuun vasta joskus myöhemmin.
Nyt, kun järjestelmä on ollut käytössä kymmenisen minuuttia, se on alkanut nopeutua.
Jos USB-tikun tilalla olisi ulkoinen kovalevy, ja jos USB-väylä olisi erittäin nopea (tai käytössä olisi jokin muu väylä), openSuse "liveä" voisi käyttää kuin kiinteästi asennettua järjestelmää.
KDE:ssä on se hyvä puoli Gnomeen verrattuna, että ohjelmasivujen - tässä tapauksessa Firefoxin - otsikkopalkki ei ole kohtuuttoman kokoinen, ja sen saa lisäksi pienennettyä oletuskoostaan. Alapalkin voi säätää autohide-tilaan, jos haluaa lisää tilaa esimerkiksi internet-sivulle.
Kun alapalkin säätää koko ajan näkyväksi, Picasa-albumissa näkyvä kuva rajautuu muualtakin kuin alareunasta.
OpenSuse osaa säätää kellonajankin automaattisesti Suomen aikavyöhykkeen mukaiseksi.
Loppukommenttina tästä lyhyestä kokeilusta totean, että openSuse vaikuttaa hyvin valmiilta ja modernilta käyttöjärjestelmältä. Toimintakin on nopeutunut tämän kokeilun aikana, vaikka nettisivut avautuvat ja toimivat edelleenkin nihkeästi, ja selain itsekin tuntuu olevan poikkeuksellisen hidas. Youtube ei toimi suoraan vaan ilmoittaa "install flash", mutta piankos tällaiset asiat virittelee kuntoon.
Yläpalkkikysymyksen takia valitsisin KDE:n, jos olisin asentamassa järjestelmää kiinteästi tietokoneeseeni. Seuraavassa kuvassa esitetään Firefoxin hyötytilan korkeus Gnomessa, KDE:ssä ja Windowsissa. Windows voittaisi, jos alapalkki säädettäisiin autohideen. KDE:ssä voisi ehkä pystyä jollakin tavalla pienentämään yläpalkkia, joten se olisi kenties aika tasoissa Windowsin kanssa.
Gnomessa voisi poistaa menu-palkin näkyvistä, mutta siitä huolimatta se häviää kisan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti