lauantai 23. marraskuuta 2013

Xubuntu 13.10.

Kokeillaan Xubuntu "kolmetoista piste kymppiä" Dell-tietokoneessa. Kokeiltavana on 32 bittinen versio, vaikka koneeseen kävisi 64-bittinenkin.

Ensimmäinen havainto openSusen kokeilun jälkeen on nopeus. Ja toinen havainto on tekstin täyteläisen miellyttävä ulkonäkö, joka on perua Ubuntusta. Miksi muihin kuin Ubuntuun  ja sen johdannaisiin ei saa näin kaunista tekstiä? Muiden Linux-versioiden kirjaimet ovat rispaantuneita ja ohuita. Joku väittää, että kyllä muihin Linuxeihin saa - no ehkä saakin, mutta minä en ole saanut, vaikka olen kokeillut monia eri ohjeita.

Kun kokeilen XFCE:tä, teen yleensä heti erilaisia ulkonäkövirityksiä. Nyt kokeilen kuitenkin Xubuntua sellaisenaan. Otin ainoastaan ä:t ja ö:t käyttöön ja kytkeydyin langattomaan nettiin. Säädöt löytyivät helposti ja olivat nopeita tehdä.

Jotakin outoa tässä hommassa nyt kuitenkin on. Tätä blogia kirjoittaessani kursori lähti rullaamaan alaspäin itsestään ja olisi varmaan rullannut sata sivua, ellen olisi painellut nappeja ja saanut kursoria rauhoittumaan. Sen jälkeen se alkoi tehdä ylös-alas -liikettä. Tämä sama tapahtui toisenkin kerran. Kirjoitan tätä Abi Wordissa ja yritän siirtää tekstin kopioimalla.


Muuten Xubuntu toimii loistavasti. Alkuperäisissä säädöissään se on kuin vanha kunnon Gnome kakkonen. Paitsi että sivujen vaihtokuvakkeet ovat yläreunassa.

Nyt rullausilmiötä ei näytä tapahtuvan.

Seuraavaksi kokeilen hieman ulkonäkösäätöjä ja Youtubea.


Valitsemalla Settings Managerin Appearancesta "Greybird" ja Window Managerista "Daloa" ja Tittle fontiksi "Droid sans bold 8" yläpalkki saadaan pienenemään. Inhoan isoja ja turhaa tilaa vieviä palkkeja - ellei se ole tullut jo selväksi.

Xubuntu on nopea ja helppokäyttöinen. Siitä on karsittu Ubuntun huonoja puolia ja jätetty jäljelle hyviä.

Hassua - nyt vasta huomasin, että on olemassa alapalkkikin. Se näyttää olevan oletusarvoisesti Autohide-tilassa. Kun katsoin sivua "Dedoimedo", jossa kokeiltiin ja kehuttiin uusinta Xubuntua, huomasin kuvissa alapalkin. Kun vein kursorin alareunaan, alapalkki tuli näkyviin.

Totta kai olen tiennyt, että XFCE:hen kuuluu alapalkki, mutta kun sitä ei näkynyt, ehdin jo ajatella, että sitä ei uudessa Xubuntun versiossa olekaan. Se on positiivinen yllätys, että alapalkki ei (ainakaan näillä säädöillä) kurkistele ruudun reunasta silloin kun se on näkymättömissä. Aikaisemmin kokeilemissani XFCE-työpöydissä parin pikselirivin jääminen näkyviin ruuduun reunaan on ollut esteettinen ongelma. Tietysti ne on "virittämällä" saanut häviämään. Pitää vain muuttaa arvoja yhdellä rivillä eräässä tiedostossa. Ohjeita löytyy.

Se, mitä alapalkissa oletusarvoisesti on, ei ole kovin merkittävää. Jotain vähemmän käytettäviä kuvakkeita kuten sähköpostiohjelman käynnistysnappi ja muuta tällaista sellaista.

Automaattinen rullaus teki todella pitkän tästä sivusta. Tyhjiä rivejä joutui kelaamaan ja poistamaan kauan.

Dedoimedo kehuu Xubuntua seuraavasti:

"Xubuntu Salamander is an awesome distribution. Xubuntu keeps getting steadily better and better, and maybe it's high time to consider a commercial spin, because the distro sure deserves it. Anyhow, grade wise, 9.99/10. Jolly fantastic."

Mitä tuohon voisi lisätä. Tästä saa todella hyvän vaikutelman.

Xubuntu - Ubuntun parempi versio.


Pitäisi päästä uudelle matkalle, niin että saisi uudenlaisia taustakuvia. Tämä on joulukuulta 2012. Kuvattu halvalla Nikon -kameralla, jossa on sellainen tyyppivika, että kuvan vasen reuna on huomiota herättävän epäterävä erityisesti tietyllä polttovälialueella. Itse asiassa kuvan ottamisesta taitaa olla juuri nyt lähes päivälleen vuosi, kun teen pientä tarkituspäivitystä tähän tekstiin.


Xubuntua kokeiltiin myös myös HP DM1:ssä, ja hyvin tuntuu toimivan. Tällä koneella ei tosin ole päässyt nettiin yhdelläkään kokeilemallani USB-tikulta käytettävällä Linuxilla, koska Wi-FI -ajuria ei löydy. Kiinteällä Linuxilla ajuri löytyy, mutta tällöinkin ajurin joutuu joka kerran etsimään ja aktivoimaan - tai joutui, kunnes löysin ohjeen pienen muutoksen tekemiseksi käynnistysprosessiin, jolloin ajuri käynnistyy automaattisesti.


Vielä kerran Dellillä. Xubuntun saa näyttämään melkein perinteiseltä Gnome 2:lta. Alapalkkiin lisätty Window Buttonit ja poistettu ne yläpalkista, jonne puolestaan lisätty nappi tiedostoihin menemiseksi, joka vastaa "Places" -nappia. Asetusnapin voisi myös siirtää alhaalta sinne, jolloin samanlaisuus Gnome kakkoseen lisääntyisi.

Lisäys 11.12.2013 (yö):

Koska Xubuntu on yksi vaihtoehto järjestelmistä, kun seuraavan kerran asennan Linuxin kiinteästi johonkin koneeseen, sitä kokeillaan edelleen. Ja taas Dell pöytäkoneessa (USB-tikkukin piti "tehdä" uudestaan).


Tässä mennään hieman Gnome 2:n suuntaan. Eräs indonesialainen bloggaaja antoi ohjeita blogissaan, mutta niitä ei voitu toteuttaa, koska Xubuntu ei ole kiinteästi asennettu. Ei ainakaan viitsitty yrittää.

Alapalkkia häämöttää reunassa parin pikselirivin verran. Tähän "ongelmaan" on neuvottu jossakin ratkaisu.


Viimeisimmässä kuvassa on meneillään taas uusi kokeilu, joten asetukset ovat hieman erilaiset.


Michicanissa on saman tyyppiset vuodenajat kuin Suomessa.


Eiköhän kokeilu riitä tällä kertaa.

Lisäys 11.12.2013:

Kokeilu riitti tuolla kertaa, mutta taas jatketaan, nyt HP DM1 miniläppärissä. Nyt nähtiin sen verran vaivaa, että aktivoitiin langattoman verkon ajuri, jotta päästiin nettiin. Ei se itse asiassa iso homma ollut. Broadcom Corporation...

Seuraavaksi aletaan muokata XFCE:tä Gnome 2:n suuntaan. Pneelit säädetään sopivan kokoisiksi, ja niihin lisäillään ja niistä poistellaan "esineitä", ja paikkoja vaihdellaan. Kaikki tapahtuu perussäätöjen puitteissa, mikä USB-tikulta käytettäessä taitaakin olla ainoa vaihtoehto.

Mitään tarkkaa ulkonäkö-kloonia ei yritetä tehdä, eikä se taitaisi tämän blogin kirjoittajan taidoilla onnistuakaan. Kunhan nyt on vähän sinne päin.

Ikkunoiden vaihtonapeista ei onnistuta tekemään niin hyvän näköisiä kuin pitäisi. Ne ovat kiinni toisissaan. Tätä kirjoittaessani minulla ei ole enää auki Xubuntu, joten en voi testata, onko nappeihin mahdollista vaihtaa taustakuva. Sen avulla voisi luoda illuusion, että napit eivät ole aivan kiinni toisissaan. Napeista pystyisi tekemään vähän tyylikkäämmät.

Ehkä seuraavaksi pitää vielä kerran kokeilla Xubuntua "nappikysymyksen" ratkaisemiseksi.

Kokeiltiin, eikä nappeja saa muutettua ainakaan millään perussäädöillä.


Lisäys 4.2.2014 

Xubuntu on nyt ollut muutaman viikon kiinteästi asennettuna yhteen pöytäkoneeseemme. Kokemukset ovat pääosin myönteisiä. Edellä mainittua "nappikysymystä" ei ole yritetty ratkaista, koska napit menettelevät muutenkin.


Järjestelmä on pyritty pitämään ulkonäöltään pelkistetyn oloisena.


Lisäys 15.2.2017 

Ohjelma on nyt ollut koneeseen asennettuna vähän yli kolme vuotta. Säädöt ovat seuraavat:

Appearance Style:  Bluebird
Appearance Icons:  elementary Xfce dark

Window Manager Style: Pills
Window Manager Tittle Font: Droid Sans Bold 9

Panel: Ylälaidassa, 24 / 1 / 100
automatically increase the lenght
Background Style: None (use system style) 

Theme configuration: off / off / on (menu background vaaleansininen, teksti musta)


 Järjestelmä on tehty mahdollisimman paljon Gnome 2:n näköiseksi.


Tässä linuxissa on muutamia ongelmia. Päivityksiä ei ole tapahtunut enää aikoihin, vaikka kone niitä muka tarjoaa mahdottoman listan.



Googlen Crome-selain ei enää toimi.


On hassua, että sillä kuitenkin pääsee joillekin sivuille, kun kopioi tai kirjoittaa osoitteen. Mutta Google ei toimi.


Olisin periaatteessa melko tyytyväinen tähän Xubuntuun, jos kaikki toimisi. "Pills" tyyli on mukavan näköinen.      

Jossakin vaiheessa tämä on korvattava. Toivoisin pystyväni tekemään uudesta Linuxista mahdollisimman saman näköisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti