keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Deepin 2013

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kiinalaista Deepiniä kokeillaan. Koska siitä nyt on ilmestynyt "uusi painos", teki mieli katsoa, miltä se näyttää ja tuntuu. Version "2013" lataaminen kesti jostakin syystä tunteja.


Perusmuodossaan alapalkki näyttää paitsi oudolta myös isolta. Selain on Firefox. Langattomalla verkolla pääsee nettiin vaivattomasti, vaikka verkon etsiminen ja siihen kirjautuminen tapahtuu hieman eri tavalla kuin monissa muissa kokeilluissa Linux-jakeluissa.

Vaikka kyse on Gnome-pohjaisesta järjestelmästä, yläpalkki on kohtuullisen kokoinen. Selain on Firefox. Alapalkin ulkonäkö muuttuu, kun vaihtaa tyyliä. Koska kyseessä on Gnome 3:een perustuva työpöytä, säätövaihtoehtoja on rajoitetummin kuin joissakin muissa työpöydissä.


Yllättäen löytyy myös Google Chrome valmiiksi asennettuna. Sitä käytettäessä alapalkki "autohide" -muodossa varsinaista sivutilaa jää paljon.


Ruutukaappaukset tapahtuvat PrintScreen -napista, ja kuvien nimet tallentuvat ilman tavuviivoja, jolloin niitä on helpompi käyttää. On hieno asia, että Gnomea (3) riivaavaa mammuttimainen suureksi osaksi tyhjä tekstipalkki on saatu hävitettyä. Autohide-moodissa esiin työntyvä alapalkki tietysti joskus hieman häiritsee, kun tekee jotain sivun alalaidassa. Seuraavassa kuvassa on esimerkki. Tämä on ongelma kaikissa autohide-palkeissa, mutta sitä voi yrittää välttää varomalla hosumasta hiirellä sivun alareunaa.


Ohjelmavalikko tulee esille "launcher" -napista sekä sivun vasemman yläreunan "kuumasta nurkasta". Esille tulo on ensimmäisellä kerralla hieman nihkeätä.


Yllä olevassa kuvassa alapalkki näyttää siltä, miltä sen voisi kuvitella tarkoitetun näyttävän. Se, että se ei aina näytä tältä, viittaa jonkinlaiseen "bugiin".

Aikaisemmista Deepin -kokeiluista on jäänyt positiivinen käsitys, ja näyttää siltä, että järjestelmä sen kuin paranee. Tätä voisi jo melkein suositella vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi tietokoneeseen kiinteästi asennettavaksi. Bugitkin todennäköisesti häviävät, kun versio kypsyy. Vakauskysymykseen ei näin lyhyt kokeilu anna lopullista vastausta, mutta jos se on kunnossa, en näe Deepinissä mitään sen tyyppisiä huonoja puolia, joiden takia sitä ei kannattaisi käyttää.

Libre Officen fonttivalikoima on hieman outo. Auki olevien ohjelmien välillä vaihteleminen on ehkä hieman sekavaa. Auki oleva ohjelma erottuu siitä, että symbolin alareuna loistaa vaaleana. Seuraavassa kuvassa tällaisia ovat Chrome ja Libre Office.


Saa olla tarkkana, jotta vaalean hohdon erottaa. Kuvakkeet näyttävät kuitekin jäävän rivin oikeaan reunaan, joten kyllä ne löytää, kun tottuu katsomaan.


Allekirjoittaneelle aikaisemmin tuntematon ohjelma "Writer" näyttää olevan valikoimissa.

Deepiniä kokeiltiin toisessakin lähes samanlaisessa pöytäkoneessa. Kokeilu ei sujunut aivan kitkattomasti - ellei alla olevassa kuvassa ole jokin tarjolla olevista "tyyleistä".


Ei yhdestä virheestä voi tehdä lopullisia johtopäätöksiä. Siksipä kokeillaan Deepiniä vielä pienessä HP Dm1 läppärissä. Ja hokkus-pokkus: Deepin löytää langattoman verkon. Ellen nyt aivan väärin muista, niin se on tähän mennessä ensimmäinen Linux-versio, joka osaa käynnistää automaattisesti tietokoneen langattoman verkon ajurin - tai yleensä osaa käynnistää sen.


Alapalkki tai "Dock" tai miksi sitä sanotaan, on oletuksena suuri. Kun sen säätää joko "invisible" tai "autohide" -tilaan, se pienenee. Kuvakkeet jäävät kuitenkin osittain palkin ulkopuolelle. Blogger - eli tämä blogi - näyttää olevan englanninkielinen. Yleensä sen tekstit ovat automaattisesti suomeksi. Ulkonäköön vaikuttavia säätöjä on melko rajoitetusti, joten kuvakkeiden kokoa ei pysty muuttamaan. En tiedä, onko Deepiniin olemassa erityinen "tweaking tool", jolla saisi tehtyä lisää säätöjä. Taitaapa sellainen olla.


Koska ei ole käytössä kiinteää asennusta, oheinen lisuke jää kokeilematta. Pitäisi kai osata hieman kiinaakin.

Deepinillä on nyt vähän aikaa kirjoiteltu foorumille ja päivitetty tätä blogimerkintää. Hieman pelottava ja levoton tunnelma käyttöön sisältyy. Selain on piiloutunut muutaman kerran aivan itsestään alapalkkiin kesken kaiken. Onneksi tekstiä ei ole tuhoutunut, koska selain on pysynyt käynnissä. Outoa toimintaa tällainen kuitenkin on. Olen miettinyt, en kai ole hipaissut hiirellä kohtaa, josta työpöydän saa näkyviin. Tuskin, koska yhden kerran selain hävisi näkymästä, vaikka en juuri silloin edes koskenut tietokoneeseen. Tekstistä puheen ollen eräälle foorumille kirjoitettaessa teksti oli aika surkeaa. Suttuista ja pientä.

Deepinistä jää loppujen lopuksi hieman ristiriitainen tunnelma. Toisaalta se toimii, eikä mitään kauheata tapahdu, mutta jonkinlaista pientä epävarmuutta esiintyy. Joku toiminta saattaa tapahtua hitaasti ja välillä nopeammin. Nyt juuri kokeilin avata "System Settingsin". Ehdin jo luulla, että nyt ilmeni ensimmäinen bugi, koska tiimalasi pyöri aikansa, ja lakkasi sen jälkeen pyörimästä, eikä System Settings -ruutu ilmestynyt näkyviin. Mutta yhtäkkiä se kuitenkin ilmestyi. Alkuperäisestä napin tai kuvakkeen painamisesta oli tuolloin kulunut jo kauan. En katsonut aikaa, mutta ehkä 15 sekuntia tai 20 sekuntia. Joka tapauksessa epätavallisen kauan.

Tehdään nyt pieni lisäys heti tähän perään. Suljin Deepinin ja käynnistin koneen uudestaan vanhalla kunnon Ubuntu 10.04 järjestelmällä. Ensimmäiseksi silmiin pistävä ero, kun järjestelmiä vertaa samassa koneessa heti peräkkäin, on fonttien ulkoasu. Tässä vertailussa Deepin häviää todella pahasti. Ubuntu 10.04:n kirjaimet ovat täyteläisiä ja silti reunoiltaan veitsenteräviä. Deepinin kirjaimet taas ovat epämääräisempiä ja suttuisempia. Ero on suorastaan radikaali.

Ei mahda mitään, mutta olen edelleenkin sitä mieltä, että Ubuntu 10.04 on paras Linux-versio, mitä olen käyttänyt ja mitä tässäkin blogissa olen esitellyt ja vertaillut. Se on yli kolmen vuoden käytön aikana ollut vakaa kuin kallio. Ohjelmat eivät ole romahtaneet puhumattakaan itse käyttöjärjestelmästä. Näin ei saisi kehua mitään, koska sen jälkeen kehuttava yleensä tekee temput ja näyttää, ettei se niin hyvä olekaan. Mutta tähän mennessä tilanne on kuitenkin ollut tämä. En näe yhdessäkään uudemmassa Linux-versiossa sen tyyppisiä etuja, että niiden takia haluaisin vaihtaa tämän vanhan Ubuntun johonkin muuhun. Ainoa syy voi olla lopulta se (todennäköisesti tietokone särkyy ennen sitä), että tekniikka menee eteenpäin, eivätkä Youtube-videot ja nettisivut enää näy vanhalla järjestelmällä, johon ei saa enää päivityksiä. Mutta siihen on vielä aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti