Kokeillaan lyhyesti kevään 2014 Ubuntu versiota. Tarkoitus oli kokeilla perusversiota, mutta latasin huomaamattani Gnome-version. Erehdys paljastui vasta, kun työpöytä oli vähän aikaa ollut näkyvissä, ja kirjoitin tätä tekstiä ja etsin samalla netistä, mikä on uusimman Ubuntun virallinen nimi.
Olisi pitänyt tietysti huomata heti, ettei tämä ole Unity työpöytä, mutta koska olin absoluuttisen varma, että mikä muukaan se voisi olla, kieltäydyin uskomasta silmiäni. Todettakoon, että en kovin paljon käyttänyt Unityä, koska en pidä siitä.
Kuvat tallentuvat virtuaaliseen "pictures" kansioon ja häviävät, kun tietokone sammutetaan, mutta ehdinhän ladata niitä tähän.
Minulla ei ole oikeastaan mitään erityistä sanottavaa tästä Gnomesta, koska Gnome on Gnome. Jättimäinen otsikkopalkki köllöttelee ruudun yläreunassa tilaa viemässä niin kuin Gnomen tapa on.
Toiminnat toimivat sujuvasti, onhan kyseessä Ubuntu. Taidan lopettaa kokeilun, koska en keksi mitään kommentoitavaa, eikä tarkoitukseni edes ollut kokeilla Gnome-versiota. Seuraavaksi kokeillaan perusversiota, jonka ensimmäinen varsinainen* näkymä on tämä:
* (ennen varsinaista näkymää on sivu, josta valitaan "try" Ubuntu, kun kokeillaan sitä tikulta)
Kun avataan Firefox, käy ilmi, että yläpalkki ei ole niin massiivinen kuin Gnome-versiossa.
Yksi nykyisen Ubuntun huonoja puolia on ollut sivupalkin autohide-toiminnan nihkeys. Seuraavaksi kokeillaan, onko tässä asiassa tapahtunut muutosta (veikkaan, että ei).
Oikein arvattu. "Launcher" ikään kuin kurkkii kulman takana eikä tule sujuvasti esille. Launcherin saa toisaalta säädettyä aika pieneksi, jos haluaa. Muistelen lukeneeni, että tämä on uusi ominaisuus.
Alla olevassa kuvassa on kurkintavaihe meneillään. Ruudun vasemmassa reunassa häämöttää jotain tummempaa varjon tyyppistä, mitä ei ole vastaavassa kohdassa oikeassa reunassa.
Launcherin saa (toivottovasti Unityn vakiokäyttäjät eivät lue tätä epäasiantuntevaa itsestäänselvyyksien esittelyä) esille komennoilla Alt+F1 (vaatii sormien venytystä) ja "ikkuna" -napilla (Super-napilla).
Ubuntussa on edelleen olemassa sama iänikuinen ongelma eli se, että Launcher pomppailee esille silloin, kuin sen ei pitäisi, ja ei tule esille silloin, kun sen haluaisi tulevan. Kun hiirellä huitaisee selaimen "Back" -nappia varomattomasti niin että hiiren kursori hipaisee samalla ruudun reunaa, niin silloinpa Launcher - jota muuten joutuu härnäämään esille - pomppaa näkyviin.
Ubuntun säädettävyys on ilmeisesti jokin verran parantunut mm. "Tweak Toolin" ansiosta. En nyt jaksa kokeilla. Kokeilu loppuu muutenkin tältä kerralta. Ehkä vielä palaan asiaan. Ei tässä uudessa Ubuntussa nyt mitään erityisen mullistavaa ole. Joitakin pieniä hiomisia lähinnä.
(5.4.2014) Palataan nyt asiaan, kuten edellä vihjattiin. Kun Ubuntu on käynnistynyt, yhdistetään se langattomaan verkkoon. Pöytäkoneen vanha verkkokortti löytyy välittömästi, ja salasanan jälkeen yhteys toimii. (Oikea yläkulma)
Seuraavaksi valitaan näppäimistön kieleksi suomi. Asetukset löytyvät oikean yläkulman "ratas" painikkeesta. Valitaan System Settings, Keyboard, Text Entry ja Finnish. Vaihtoehto English poistetaan. Tämän jälkeen löytyvät Ä:t ja Ö:t.
Nyt ollaan netissä ja näppäimistö toimii niin kuin pitää. Teksti on mustaa ja täyteläistä ja kaunista niin kuin se Ubuntussa perinteisesti on.
Koska nyt pelkästään kokeillaan Ubuntua eikä asenneta sitä, aivan kaikki jutut eivät toimi. Esimerkiksi Flash Player pitäisi asentaa.
Youtube-sivu huomauttaa Flash Playerin puuttumisesta heti aloitussivulla. Jos se haluttaisiin asentaa, kyseessä olisi lyhyt ja yksinkertainen toimenpide. Pari klikkausta, ja homma olisi tehty. Ohjelma jopa ehdottaa asentamista.
Koska nyt on kyseessä USB-muistitikulta tapahtuva kokeilu, ja Ubuntu toimii karsittuna esittelyversiona, Flash Playeria ei ilmeisesti voi asentaa. Ohjelmaa, joka hoitaisi asentamisen, ei ole valmiiksi asennettu. (joissakin USB-tikkukokeiluissa Flash Playerin on voinut asentaa tavallaan "virtuaalisesti").
Eräät HTML5 -videot näkyvät myös ilman Flash Playeria. Äänet kuuluvat.
"Perusnetti" toimii erittäin sujuvasti. Seuraavaksi kokeillaan hieman Ubuntun ulkoasun virittämistä sikäli kun se esittelyversiossa (ja tämähän on kaiken lisäksi beta) onnistuu. Ensiksi kavennetaan "karmeaa" sivupalkkia, jota olen inhonnut siitä asti, kun se Ubuntuu tuli - ensiksi valinnaisena, myöhemmin "pakollisena".
Itse asiassa "Launcher" ei näytä minkään kokoisena kauniilta. Sanokootpa muut mitä tahansa, se on esteettisesti ruma. Miksi se ei voi olla alareunassa? Pienin koko on 16 pikseliä, mutta jätetään arvo 26:een etteivät "ikonit" mene liian pieniksi. Aika vähän säätöjä on tehtävissä ainakin tässä USB-versiossa, eikä Unity muutenkaan ole tunnettu säädettävyydestään. Se on tyyliä "ota tai jätä".
Kansikuvan saa sentään vaihdettua, jos se yhtään lohduttaa.
Asennettujen ohjelmien määrä on pienehkö. Edes Gimp ei ole asennettuna. Tämä ei ole kuitenkaan ongelma, sillä ohjelmiahan saa.
Lopuksi kokeilen vielä erilaisia "Launcher" -asetuksia. Vaihtoehto, jossa piilotetun "Launcherin" avautuminen tapahtuu vasemmasta ylänurkasta, tuntuu parhaalta. "Launceria" ei tosin tahdo saada esille millään, mutta se ei olekaan tarkoitus. Sen saa nimittäin esille kahdella peräkkäisellä "ikkuna" -napin painalluksella. Ensimmäisellä tulee esille ohjelmien etsimisvalikko (Ubuntussa ohjelmat pitää etsiä).
Kun "Launcherin" ottaa esille edellä mainitulla tavalla, kannattaa panna hiiri valmiiksi sen päälle, tai "menettää" sen. Se on nimittäin esillä vain sekunnin verran. Ohjelmien välillä voi hyppiä Alt+Tab -komennoilla.
Ubuntun kokeileminen loppuu tähän. Loppuarvosteluna voin sanoa, että toiminta on sinäsä "slickiä" eli Ubuntulla hoitaa homman. Se on käyttövalmis lähes suoraan paketista. Flash Playerit ja muut tarvikkeet voi asennella lennosta sitä mukaa, kun niitä tarvitsee. Ohjelmien löytäminen ja käynnistäminen on vähän mutkikasta ja edellyttää uudenlaista ajattelua. Mutta kyllähän ne löytyvät, kun systeemiin tottuu. Ja sivupalkki taas - onneksi sen saa piiloon.
Jos saisin esittää toivomuksen, niin sivupalkin "Autohide" -ominaisuuden pitäisi toimia niin kuin vastaava ominaisuus yleensä toimii eli sujuvasti ja nopeasti. Nyt toiminta on ala-avoinen.Ohjelmien "etsimisvalikon" tilalle pitäisi pystyä muuttamaan normaali "menu" kuten esimerkiksi Matessa. Ja "Launcherin" paikan pitäisi olla muutettavissa myös alareunaan. Yläreunan palkit ovat onneksi jo kohtuullisen kokoiset toisin kuin "puhtaassa" Gnome-versiossa.
Ubuntussa on paljon hyvää, mutta valitettavasti myös muutamia ärsyttäviä puolia.
Lisäys 8.4.2014
Kokeillaan Ubuntua vanhassa Fujitsu Siemens Amilo Prossa. Hieman on ollut ongelmia. Tietokone on mennyt pari kertaa täydellisesti jumiin ja sammunut vain virtanapista.
Autohidessä olevaan launcheriin sai vähän vipinää, kun sääti hiiren kursorin vauhdin kovaksi, jonnekin 80 prosentin tuntumaan.
Ja jumiin se meni tälläkin kertaa. Tämä teksti on kirjoitettu myöhemmin toisella tietokoneella. Ubuntulle käy Fujitsu Siemens Amilo Prossa niin, että nettisivuja katsellessa se vähitellen hidastuu ja menee lopulta niin jumiin, että ainoastaan hiiren kursori liikkuu. On aivan kuin tietokoneen muisti menisi tukkoon. Ehkä näin käykin, sillä edellä mainitussa koneessa muistia on vähän. En ehtinyt ottaa PrintScreeniäkään. Jumissa oleva kone sammuu vain virtanapista.
Great article. I aslo use verkkoraportti and they really make goo sites!
VastaaPoista