tiistai 20. tammikuuta 2015

Lubuntu 14.04 arkikäytössä

Tammikuun 2015 sähkökatkot ovat olleet hyvä syy ottaa käyttöön vanha Fujitsu-Siemens Amilo Pro läppäri vuodelta 2006. Koneessa oleva Windows XP poistettiin kesällä 2014 formatoimalla kovalevy. Tilalle asennettiin Lubuntu. Tietokone jäi vähäiselle käytölle. Nyt tammikuussa 2015 se on ollut päivittäisessä käytössä muutaman viikon ajan. Seuraavassa muutamia havaintoja siitä, miten Lubuntulla pärjää.

Yhdeksän vuotta vanhassa koneessa on vaatimattomasti muistia, eivätkä prosessori ja näytönohjainkaan ole sitä, mitä nykyiset.

             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:    1000        926         74         82         13        332
-/+ buffers/cache:        581        419
Swap:         1021         38        983

Intel(R) Pentium(R) M processor 1.73GHz

VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV370/M22 [Mobility Radeon X300]

Lubuntun mukana tuleva ohjelmisto on vaatimaton, joten koneeseen on asennettu muutamia lisäohjelmia kuten Chrome-, Chromium-, Opera- ja Midori- selaimet. Jos on useita Google-tilejä, on kätevää, että on useita selaimia, ettei tarvitse koko ajan uloskirjautua ja uudelleen kirjautua.


Google Chrome on osoittautunut parhaaksi selaimeksi, koska siinä on sisäänrakennettuna Flash Player. Muita selaimia käytettäessä nettivideot eivät aina näy. Tulee ilmoitus, että päivittäkää uuteen Flash Player versioon.

Asensin netistä löytyvän ohjeen mukaan Flash Playerin jälkiasennuksena Chromium selaimeen. Sen jälkeen Chromium on ollut toiminnoiltaan lähes identtinen Chromen kanssa - yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Jotta Chromiumiin voisi kirjoittaa, ruudun alapalkista pitää sulkea näppäimistöä kuvaava merkki hiiren oikean napilla esiin tulevan valikon kautta. Tästä bugista on mainittu nettisivuilla. Se ei ole korjaantunut päivitysten myötä, vaikka näin olisi kai pitänyt tapahtua. No, ei kuvakkeen sulkeminen kestä kuin pari sekuntia. On vain tiedettävä, että näin pitää tehdä. Alla olevassa kuvassa esimerkki.


Lubuntun mukana tulee Abi Word tekstinkäsittelyohjelma, jolla voi olla jotakin käyttöä (se avaa eräät tekstitiedostot, joita Libre Office ei näytä oikein). Se ei kuitenkaan ole hyvä pääasiallisena tekstinkäsittelyohjelmana. Niinpä sen rinnalle on asennettu Libre Office, joka on toiminut hyvin.

Lubuntu on toiminut enimmäkseen hyvin. Tietokoneen heikko teho on tullut esille erilaisia videoita sisältäviä nettisivuja katsottassa. Tietokone on mennyt jopa kerran tai kahdesti täydellisesti jumiin, niin että ainoastaan sammuttaminen virtanapista ja uudelleen käynnistäminen on enää auttanut. Tällaista ei saisi tapahtua, koska se merkitsee kaiken käsiteltävänä olevan tiedon häviämistä. JOs on kirjoittanut sivun tekstiä eikä ole ehtinut tallentaa sitä, tekstille saa sanoa hyvästi. Jos käyttöjärjestelmälle annetaan pisteitä, jumiin meneminen yhden kerrankin vähentää pistemäärää rajusti. Tässä ei nyt kuitenkaan jaeta pisteitä. Yleisenä neuvona kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että käsiteltävää tietoa kannattaa tallentaa vähän väliä, koska on olemassa riski, että Lubuntu saa tietokonee menemään jumiin.

Skypen käytössä oli alussa ongelmia. Mikrofoni ei toiminut. Skype ei vieläkään toimi täydellisesti, koska joka kerta pitää erikseen avata "Volume control" ja säätää mikrofoni olemaan "imput device". Asetus ei jää päälle seuraavaa Skype-sessiota varten. Kun edellä mainittu säätö on tehty, Skype toimii normaalisti. Alussa äänen laadussakin oli ongelmia, mutta ne poistuivat, kun säätöjä oli aikansa rassattu. Epäselväksi jäi, mikä oli vaikuttava tekijä.

Videon käsittelemiseen koneeseen asennettiin Open Shot -editori, jonka kehitys näyttää jääneen vuoden 2012 tasolle. Tietokoneen teho ei riitä HD-videon pyörittämiseen editorissa, joten valmis video on tehtävä arvion perusteella. Lopputulokselta ei kannata odottaa ihmeitä. Kyllä ohjelmalla juuri ja juuri Youtube-videon (720) väsää. Kdenliveä, joka on kehittyneempi editori, en viitsinyt asentaa.

Tietokone jaksaa juuri ja juuri näyttää videokameran tuottamaa HD-videota Gnome Playerillä sekä Xine- ja VLC-playerillä. Takkuista kuitenkin on. Virheimoituksia tulee.


Tiedostojen hallinta ei näytä MTS-videoista pikkukuvaa, mikä on pieni ongelma. Valokuvista näkyvät pienet kuvat silloin, kun kuvia tarkastelee kameran kortilla. Kun niitä tarkastelee sen jälkeen, kun kuvat on siirretty tietokoneeseen, vain alle 4 mb:n kuvista näkee pikkukuvat, vaikka olisi säätänyt valikoista rajan korkeammaksi.


En tee tähän luetteloa ohjelmista, joita olen asentanut koneeseen enimmäkseen Lubuntu Software Centerin kautta. Yhden tai kaksi ohjelmaa olen asentanut Synaptic pakettienhallintaohjelmalla.

Kirjoitan tätä tekstiä "Midori" selaimessa. Selain toimii muuten hyvin, mutta käyttö on hieman väsyttävää, kun "Home" nappi puuttuu. On aina avattava uusi selainikkuna päästäkseen Googlen aloitussivulle - ja sen jälkeen sammutettava se ikkuna, joka on käynyt tarpeettomaksi.

Loppuyhteenvetona voisi todeta, että Lubuntu on helppokäyttöinen, yksinkertainen ja esteettisesti asiallinen. "Palkkikysymykset" ovat kunnossa, eli nettisivuista näkyy niin paljon kuin tarvitsee. Ohjelmat pääsääntöisesti toimivat. Kirjaimet ovat "ubuntumaisen" mukavat. Muutamia ongelmia on, joista pahin on koneen mahdollinen jumiin meneminen. Sitä ei ole kuitenkaan onneksi tapahtunut usein.* Käsiteltävää tietoa kannattaa varmuuden vuoksi tallentaa säännöllisesti. Tehokkaampi kone ei ehkä hyydykään tilanteissa, joissa käyttämäni kone on jumiintunut.

* Itse asiassa koneen jumiutumisia on sittenkin tapahtunut aivan liian usein. Näyttää siltä, että kun jokin yksittäinen ohjelma menee jumiin, koko kone menee jumiin. Ainoastaan hiiren kursori liikkuu. Ainoa keino on sammuttaa tietokone virtanapista ja käynnistää uudestaan. Tällaista EI saisi tapahtua. Alla olevassa valitettavan heikkolaatuisessa kuvassa on tilanne, jossa Abi Word on mennyt jumiin (not responding) ja samalla koko kone. Uudelleen käynnistämisen jälkeen tuli ilmoitus, että Abi word on lakannut yllättäen toimimasta, raportoidaanko ongelmasta.


Kysymyksen olisi pitänyt kuulua "Lubuntu on lakanut yllättäen toimimasta, raportoidaanko ongelmasta". Tällainen vika vie käyttöjärjestelmältä pisteitä, vaikka se muuten olisi hyvä. Vanha pöytäkoneessa oleva Ubuntu 8.10 ei koskaan mennyt jumiin, ei myöskään läppärissä oleva Ubuntu 10.4.

Lisäys 28.1.2015:

Lubuntu sen kuin huononee. Tuntuu kuin se rappeutuisi silmissä. Hyytymisiä tapahtuu tuon tuostakin. Chromium -selaimessa teksti tulee parin sekunnin viiveellä, kun johonkin kirjoittaa.

Asensin päivityksiä. Chromium -selainta alusta asti vaivannut bugi näytti korjaantuneen. Mutta vain näytti. Bugi estää tekstin kirjoittamisen, jos näppäimistökuvaketta ei ole sammutettu alapalkista. Nyt tekstiä voi kirjoittaa jonkin aikaa, mutta kesken lauseen tulee toppi. Kun näppäimistökuvakkeen sammuttaa, voi jatkaa kirjoittamista. Seuraava kuva on otettu kameralla. Valitettavasti se on vinossa ja puutteellinen.


Ensiksi tuli ilmoitus, että Chromium on "crashannyt", ja lähetetäänkö jotain jonnekin. Ajattelin ottaa kuvan ilmoituksesta. Kun yritin tallentaa kuvan, myös Screenshot meni jumiin. Tekstiruudussa olevaa tekstiä voi kirjoittaa ja pyyhkiä. Hiiren kursori liikkui normaalisti. Mutta koneeseen ei saanut mitään yhteyttä. Oli pakko käyttää virtanappia ja sammuttaa kone. Tällaisen voisi juuri ja juuri hyväksyä, jos se tapahtuisi kerran vuodessa. Jos se tapahtuu useita kertoja päivässä, vika alkaa olla todella harmittava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti