tiistai 7. maaliskuuta 2017

Macbook + Ubuntu 14.04.8 + Macbuntu

Valkoisessa (early 2008) Macbookissa oli OS X 10.5. Sillä eivät toimineet enää uudet varsiot selaimista eikä Youtube. Uutta OS X:ää ei ollut mahdollista asentaa, joten vaihtoehdoksi jäi Linux. Kyse oli enää siitä, mikä versio Linuxista.

Kokeilin muutamaa Ubuntu-pohjaista vaihtoehtoa USB-tikulta. Kokeiluissa esiintyi hidastelua sekä erilaisia virheitä. Lopulta päädyin siihen, että asennan koneeseen Ubuntu Maten. Katselin kuitenkin vielä Dedoimedo -sivulla olevia arvosteluja, joissa uusimpia versioita Ubuntusta ja seuraajista (Xubuntu, Mint) moitittiin. Lopulta päädyin asentamaan hieman vanhemman Ubuntun sellaisenaan ja sen päälle Macbuntu lisäosan, jolla järjestelmä saadaan näyttämään Macin OS X:ltä. Katsoin, että koska tietokone kuitenkin on MacBook, huijaus on oikeutettu erityisesti, kun uutta OS X:ää ei voi asentaa.


Ubuntuhan se siinä on, vaikka äkkivilkaisulla voisi luulla toisinkin. "Docky" symboli alapaneelissa on yksi kauneusvirheistä. Jostakin löytyy ohje, miten sen saa pois, mutta en ole toistaiseksi yrittänyt toimi ohjeen mukaan.


Vanha vainooja "Launcher" lymyää varjossa vasemman ruudunreunan alla. Voiko tämän varmempaa Ubuntun tuntomerkkiä olla. Ja jos vielä lisää kaivataan, niin alapaneelin "Slingscold" napista aukeaa tällainen näkymä. 


Tuota näkymää - joka ei sinänsä ole hassumman näköinen - joutuu katselemaan aika usein, koska ohjelmat  (mm. Screenshot) käynnistetään sen kautta.

Chromium selaimessa punainen, keltainen ja vihreä pallo menevät yläpalkin päälle, joten palkkikokonaisuus (jonka korkeutta moitin usein) pysyy kohtuullisena. Jostakin syystä Chromiumissa puolestaan ei saa poistettua Bookmarks -palkkia. Jälkihuomautus: Saa sen sittenkin poistettua - tavallaan.


Säikähdys: "Mac" ulkonäkö hävisi, kun vilkaisin appearance valikosta, mitä teemoja (themes) on tarjolla. Tarkoitus ei ollut vaihtaa mitään. Yhtäkkiä ruma Ubuntu sellaisenaan vain putkahti esille ja korvasi OS X:ää muistuttavan tyylin. Macbuntu teemaa ei näkynyt luettelossa, joten ajattelin, että tässäkö tämä oli? Macbuntu teemaan liittyviä ohjeita löytyy harmillisen vähän netistä.


Kuvakkeet vaihtuivat, kaikki muukin vaihtui. Ihmettelin, miten tällainen rappeutuminen voi tapahtua näin yhtäkkiä, vaikka en tarkoittanut, että mikään muuttuisi.

Asiaa tutkittuani ja googlattuani käynnistin Unity Tweak Toolin ja sain palautettua jotakin, mutta paljon jäi palautumatta.


Yläpaneeli ja "docky" eivät olleet sellaisia kuin olisi pitänyt.


Onneksi Tweak Toolista löytyi vaihtoehto symbolien muuttamiseksi. Tämän jälkeen "mac" ulkonäkö suurimmaksi osaksi palautui. "Tohinan" keskellä löysin mahdollisuuden Chromium selaimen "bookmarks barin" poistamiseksi. Yllä olevassa kuvassa se vielä näkyy. Taitaakin olla niin, että palkki näkyy, kun sivu on Google, mutta häviää, kun sivu on jokin muu.

Käytännössä joka kerran, kun koneen käynnistää, näkymä on tällainen:


Järjestelmä toimii, mutta tuollainen toistuva kauneusvirhe ei herätä luottamusta. Virheilmoituksia (muitakin kuin kuvassa näkyvät) tulee joka ikisellä käynnistyskerralla.

Ubuntu/Macbuntuun on nyt asennettu muutama ohjelma. Esimerkiksi Kdenlive. Versio on erään tiedon mukaan julkaistu vuonna 2013. Epäilen, että tietokone jumiutuu tai ohjelma kaatuu, kun yrittää käsitellä HD-videota. Tietokone on nimittäin vuodelta 2008. Täytyy kokeilla, vaikka en aiokaan käsitellä videoita tällä tietokoneella.


Lisäys 1.5.2017

Nyt "Docky" -ikoni on poistettu. Se kävi varsin helposti, kunhan ensiksi keräsin rohkeutta ryhtyä tuumasta tekoihin. Ensiksi asensin pienen ohjelman "Configuration Editorin". Se löytyy Ubuntun Software Centeristä. Kun ohjelma oli asennettu ja käynnistetty, avattiin kansio Docky-2 ja sieltä Dockyitem. Viimeksi mainitussa poistettiin ruksi kohdasta ShowDockyitem. Ja se oli siinä. Ruma kuvake hävisi.


Pitäisikö vielä jotakin poistaa? Home-kansion kuvake kenties? Mitä sillä tuossa tekee.


Kerrottakoon tässä  vielä muutamalla sanalla yleisistä käyttökokemuksista. Yleisvaikutelma on ollut positiivinen. Häiriöilmoituksiakaan ei ole nyt vähään aikaan näkynyt. Eivätkä ne sitä paitsi ole olleet kuin jonkinlainen kauneusvirhe. Häiriöitä ei ole huomannut käytössä.

Ennen uudistamista tietokoneella ei voinut käytännössä katsoa Youtube-videoita. Käyttöjärjestelmä oli liian vanha. Koneessa oli vain yksi gigatavu keskusmuistia, mikä teki toiminnan hitaaksi. Samalla kun järjestelmä muutetiin Ubuntuksi (+Macbuntu lisuke) lisättiin muisti neljäksi gigatavuksi. Muistipalikat tilattiin edullisesti Saksan Amazonista. Tietokone muuttui näiden uudistusten myötä aivan kuin toiseksi koneeksi. "Mac-fiilis" on silti vielä olemassa, mihin tosin saattaa vaikuttaa myös se, että näiden rivien kirjoittaja ei ole Macin vakiokäyttäjä. Mac tietokoneita on tullut käytettyä satunnaisesti vuodesta 2004 alkaen, joten niiden käyttöjärjestelmä on sinänsä tuttu. Pitkäaikainen yhteinäinen kokemus käyttämisestä kuitenkin puuttuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti