sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Kokeiltavana MX Linux

Vanhassa läppärissäni on keväällä 2010 asennettu Ubuntu, joka ei ole enää käyttökelpoinen. Siinä ei toimi WiFi eikä paljon muukaan. On aika yrittää päivitystä. Tätä varten olen selannut, mikä Linux sopisi koneeseen parhaiten.

MX Linux on kokeiltavana sattumalta. Katselin nimittäin Dedoimado -sivulta arvioita eri Linux -versioista, ja tämä oli saanut hyvän arvosanan. Niinpä päätin tutkia, mistä on kyse. Vanhaan läppäriin tätä ei välttämättä asenneta. Kunhan nyt pikaisesti kokeillaan.


"Bootattavan" USB -tikun aikaansaaminen oli aikaisempaa vaikeampaa. Suse Image Writer ei saanut aikaan toimivaa tikkua, ei liioin Unetbootin eikä Linux Live USB creator. Etsin ohjeita ja kokeilin tehdä asioita eri tavalla. Latasin uusia versioita noista ohjelmista. Mikään ei tuntunut auttavan. Lopulta löytyi pieni USB Creator, jolla tikku "valmistui".

MX Linuxin käynnistäminen tikulta on oma hidas ja monivaiheinen prosessinsa, jota en taida täysin edes ymmärtää enkä ymmärräkään.  


Edellisestä kirjoituksestani tähän blogiin on kulunut lähes kaksi vuotta, vaikka tuntuu, että vastahan minä sitä vanhaa Macbookia ja "Macbuntua" rassasin. Aika menee lentämällä. Olen suoraan sanoen jo unohtanut monia asioita. 

Minulla on pöytäkoneessani vanha Xunbuntu, jota käytän silloin tällöin mm. valokuvia skannatessani sekä muissa asioissa. Olen jo jonkin verran kyllästynyt tietokoneiden raplaamiseen pelkkänä harrastuksena. Haluan tehdä tietokoneella hommia kuten kirjoittaa, skannata kuvia, tehdä videoita, käsitellä ääntä ja niin edelleen. 

Jos vielä palataan tähän MX Linuxiin (versio 18.1), niin ei tämä hassummalta vaikuta. Selaimen yläpalkki (jonka kokoon aina kiinnitän huomioni) on kohtuullisen pieni varsinkin, kun hieman onnistuin säätämään sitä. Siirsin paneelin alalaitaan. Siihen voisi panna täytteeksi tietynlaisen kuvan, jolloin siihen saisi kolmiulotteisuuden tuntua. 

Harmi, kun en muista enää, miten sain yläpalkkia pienenemään. Jostakin säädöistä se löytyi. Siinä oli kolme vaihtoehtoa. Nyt (kun olin jo lopettamassa kokeilua) löysin Menusta  MX Tveak -osion ja siitä Window Managerin, jota en ollut aikaisemmin huomanut. Saman tyyppinen on eräissä muissakin Linux-jakeluissa. Eli kyllä tästä säätöjä löytyy. Ulkoasun viritteleminen vaatii vain hieman kärsivällisyyttä. 


Teema taitaa olla "blackbird". Yläpalkki taitaa olla vielä hieman pienmpi.


Tässä on pienin löytämäni yläpalkki. Asetus on Greybird-compact-MX-17. Haluaisin, että yläpalkki olisi musta. Firefoxissa on skini nimeltä "A Solar Eclipse from America". Tämä yhdistelmä vaatisi ehdottomasti tyyliin sopivan alapaneelin.

Kokeilu päättyy tähän. Jään miettimään, asentaisinko tämän läppäriin. Täytyy ensiksi kokeilla tikulta. Toivottavasti asennus ei jyrää Windows 10 -järjestelmää, joka on läppärissä toisena. 

 Appearance> Greybird mx-17Ei kommentteja:

Lähetä kommentti