keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Vector Linux

Olin jo panemassa Vector Linuxin iso-tiedostoa roskiin, kun keksin kokeilla Linux USB-Creator -ohjelmaa USB-tikun luomiseksi.

Ei ä-kirjainta edellisessä virkkeessä, koska en ollut ottanut käyttöön suomalaista "layoutia". Ensivaikutelma Vector Linuxista on hyvin samanlainen kuin Fuduntu Linuxista. Xfce-työpöytä on muotoiltu samalla tavalla.

Kokeilen järjestelmää pienessä HP Dm1 läppärissä. Vector Linux ei salli pääsyä koneen kovalevylle, mikä hankaloittaa virittelyä ja Print Screenien tallentamista pysyvästi muualle kuin "desktoppiin", josta ne häviävät, kun virta katkaistaan. Lopetan kokeilun ja jatkan sitä toisessa koneessa. 


Ainoa kopio tuosta "print screenistä" on tuossa.


Samoin tässä. Kuvasta näkyy, kuinka Vector Linux ei tunnista kovalevyä eikä myöskään koneen kyljessä olevaa ylimääräistä USB-muistitikkua.Kun tikun veti irti ja kiinnitti uudelleen, Vector Linux lopulta tunnisti sen.


Nyt ulkonäköön pystyy vaikuttamaan paremmin. USB-tikulta löytynyt taustakuvien valikoima tosin asettaa rajoituksia.


Lisäys:

Vector Linuxia kokeillaan nyt Amilo Pro -tietokoneessa.  Järjestelmän käyttämisessä USB-tikulta on yksi perustavaa laatua oleva ongelma, nimittäin se, että järjestelmä ei salli pääsyä tietokoneen kovalevylle. Se ei edes näytä kovalevyn olemassaoloa.


Tätäkään "screenshottia" ei voinut tallentaa kuin työpöydälle, josta se ladattiin tähän blogiin. Työpöytä on pelkkä virtuaalinen tallennuspaikka. Kun virta katkaistaan, tieto katoaa.

Kirjautuminen langattomaan verkkoon ei heti onnistunut, koska tietokoneessa oli heti sen käynnistyessä "numlock" päällä. Tietyt näppäimistön kirjaimet tuottivat numeroita. Googlaamalla vai pitäisikö kirjoittaa "g66g3aa0a33a" ongelma ratkesi.



Yllä olevassa kuvassa Vector Linux on muuten perussäädöissään, mutta yläpalkki on kavennettu 23 pikselin korkuiseksi ja pidennetty ulottumaan reunoihin asti. Tyylit ja värit ovat sellaisenaan tehtaan paketista.


Tässä kuvassa on lisätty oma tausta yläpalkkiin (ladattiin Picasa Web Albumista) ja säädetty yleiseksi tyyliksi Clearlooks ja ikkunan tyyliksi Aqua. Kuvassa eivät näy siniset vierityspalkin napit, koska ei ole mitään vieritettävää.

Lisäys 12.11.2013

Tutkittaessa mitä eri tikuilta löytyy, avattiin vielä kerran Vector Linux tällä kertaa Dell pöytäkoneessa. Aikaisempi kokeilu on jo osittain unohtunut, joten asiat tulevat esille vähän niin kuin ensimmäistä kertaa kokeiltaessa. Yotube toimii hyvin, ja käyttöjärjestelmä tuntuu muuten käyttövalmiilta suoraan paketista. Yläpalkki säädettiin autohideen, ja näppäimistön layout vaihdettiin suomeksi, ja muuta ei juuri tehtykään.

Nettisivujen teksti on ehkä hieman suttuinen, mutta siihen tottuu.


Se, mitä edellä on sanottu tiedostojen ja kovalevyjen näkymisestä ja muistakin asioista pätee edelleenkin. Yllä oleva "screenshot" tallennettiin työpöydälle ja ladattiin siitä tähän. Kun tietokone suljetaan, se katoaa työpöydältä.

Tämä viimeinen kokeilu jää nyt hyvin pintapuoliseksi. Tämän aikana lähinnä katseltiin Youtube-videoita. Ne näkyivät hyvin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti