Debianilla tekee virtuaalimatkan vanhoihin hyviin aikoihin. Tai vähemmän hyviin. Henkilökohtaisesti pidän Gnome 2 työpöydästä. Se on tuttu ja turvallinen.
Debianin ongelma on sama kuin kaikkien muidenkin Linuxien, jotka eivät ole Ubuntuja tai siitä muokattuja. Kirjaimet ovat pieniä ja hentoja ja siten huonosti erottuvia. Nettisivu näyttää miltä sattuu. Joitakin blogeja tuskin näkee lukea, kun teksti on niin pientä.
Debianin mukana tulleet nettiselaimet, Epiphany ja Iceweasel ovat toivottomia. Tämän blogin tekeminen ei onnistunut kummallakaan niistä. Epiphany ei ladannut kuvia.
Iceweasel latasi kuvat, mutta meni sen jälkeen jumiin. Kursoria ei saanut liikutettua, eikä blogiin siis voinut kirjoittaa mitään. Tämä tapahtui kaksi kertaa peräkkäin, joten kyse ei ollut satunnaisesta kertatapahtumasta. Blogiin kirjoitettava teksti oli aivan eri kokoista eri selaimissa.
On yleisesti tunnettua, että Debian on vanhanaikainen järjestelmä. Vanha Gimp 2.6 ei siis ollut yllätys. Hyvää Debianissa on se, että se kuluttaa tyhjäkäynnillä vain vähän resursseja.
Youtube-videot näkyivät, mutta on todennäköistä, että käyttäjän on asennettava Debianiin monenlaisia kodekkeja ja lisäohjelmia, jotta hän saisi siitä täyden hyödyn. Nyt käytetty versio oli peräisin Debian DVD1:ltä. Jos asentaa myös DVD2:n, DVD3:n ja niin edelleen, saa lisää ohjelmia. En tiedä, miten asentaminen tapahtuu USB-tikkua käytettäessä, vai onko se edes mahdollista.
Koska pidän Gnome 2:sta, pidän tavallaan Debianistakin. Se on vaivaton ja yksinkertainen peruskäytössä. Kun vain saisi jotenkin ne kirjaimet paksummiksi ja kauniimmiksi. Olen nähnyt ohjeita ja kokeillutkin toteuttaa joitakin niistä Fedorassa, mutta ilman tuloksia.
Oma kysymyksensä on se, miten hyvin Debian toimii eri tietokoneissa näytönohjaimiensa puolesta, ja miten vaikeata sitä on säätää, jotta se toimisi mahdollisimman hyvin. Kaikki tällainen jäi tutkimatta.
Vasemmalla on Debian, ja oikealla on kiinteästi asennettu Fedora 18 Mate. Fedora vie "tyhjäkäynnillä" enemmän muistia kuin Debian.
Lisäys 1:
Debian on edelleen tikulla, joten kokeilu jatkuu - pelkän vaihtelun vuoksi, eli samalla surffaillaan netissä.
Ala-arvoiset internet-selaimet eivät ikävä kyllä ole kovin hyvää mainosta myöskään Linux-jakelulle, jonka vakiovarusteena ne tulevat. Debianin selaimet ovat ala-arvoisia.
Epiphany selain toimi kokonaiset kaksi minuuttia ennen "crashia". Kun painoin yläosan nuolinappia palatakseni edelliselle sivulle, selain häipyi näkyvistä.
Tämä uusi testi ei todennäköisesti tuo esille mitään oleellista uutta Debianista. Tästä Linux-versiosta on jo uudempikin painos muhimassa. Sen lopullinen versio ei ole kuitenkaan vielä ilmestynyt.
Linux-kokeilujen aikana olen vähitellen muodostanut jonkinlaisen tärkeysjärjestyksen käyttöjärjestelmän ominaisuuksista, joita siltä toivon ja odotan. Ehdottomasti tärkein vaatimus on se, että järjestelmä on vakaa, ja ohjelmat ovat vakaita. En inhoa mitään niin paljon kuin ohjelmien kaatumista. Vaikka mitään puolivalmiita kirjoituksia tai käsiteltävänä olevia kuvia tai videoita ei sattuisi menettämään, ohjelman kaatumien ärsyttää silti. Ohjelman joutuu käynnistämään uudestaan, ja sen jälkeen saa odottaa sydän syrjällään, milloin se kaatuu uudestaan.
Kirjoitan tätä IceWeasel-selaimella, jolla on vaikeuksia ylipäätään selvitä tästä blogista. Joissakin tilanteissa paikka, johon pitäisi kirjoittaa, häipyy kokonaan pois. Vikkkuvaa viivan pätkää, johon tekstiä normaalisti alkaa tulla, ei ole missään. Tekstisivu ei reagoi hiireen. Vaikka kuinka napsuttelee, että haluan kirjoittaa tuohon, kursori ei ilmesty sivulle. Tästä syystä IceWeasel on myös ala-arvoinen. Googlen perustoimintojen pitää toimia. Ne ovat sen verran yleinen juttu nykyisin. Blogin alussa vilahtaa teksti, että selainta ei tueta...
En ole nyt jaksanut ottaa uusia ruutukaappauksia, koska mistä niitä ottaisin. En ole tehnyt edes oleellisia säätöjä Debianiin. Vaihdoin vain näppäinten "layoutin".
Itse Debian on siinä mielessä tuttu, että sehän muistuttaa klassista Ubuntua, josta minulla on vuosien kokemus. Muutama asia on tehty eri tavalla, mutta erot ovat melko pieniä. Ohjelmat sammutetaan eri kohdista.
Debian kuluttaa hyvin vähän muistia. Lukema on pienin kaikista kokeilemistani Linuxeista. Tätä voitaneen pitää hyvänä ominaisuutena.
Toisin kuin tätä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti