lauantai 16. helmikuuta 2013

Saybayon MATE

Wikipediassa kerrotaan, että...

"Sabayon follows the "Out of the box" philosophy, aiming to give the user a wide number of applications ready to use and a self-configured operating system."

Kuten kuvasta näkyy, ohjelmia ei ole "a wide number" vaan hyvin vähän. Toimisto-ohjelmia löytyy kaksi: Dictionary ja Dokument Viewer. Mutta kuten jo olen aikaisemmin todennut, tämä ei ole välttämättä puute, sillä ohjelmiahan voi asentaa. Eipähän ole tarpeetonta törkyä koneella vaan ainoastaan se, mitä käyttäjä on sinne valinnut.


Kuvassa näkyvä punainen palkki kertoo, blogin tekeminen ei oikein onnistunut Sabyonin vakioselaimella. Vaikka tarkoitus oli tehdä vain yksi blogiteksti, niitä löytyi lopulta kuusitoista kappaletta. Blogin tekemistä piti jatkaa toisella tietokoneella. Googlen muutkaan palvelut eivät kunnolla toimineet. Jonkin palvelun kohdalla tuli ilmoitus, että käytät vanhaa Chrome-selainta, joten päivitä se uuteen. Internet oli kaiken kaikkiaan hidas kuin mikä. Youtuben toimivuutta ei testattu - eikä enää testata, koska USB-tikku on tätä kirjoitettaessa jo formatoitu.


Vakio-ohjelmia on äärimmäisen vähän. Langaton netti toimii, samoin langalla varustettu.

Sabyon Linuxin toiminnassa ei sinänsä ollut erityisiä ongelmia. Vaatimattoman ohjelmavalikoiman takia oli vain vaikea tehdä oikein mitään. "Print Screen" -toimita tapahtuu erillisen ohjelman avulla, mutta se tallensi kuvat jonnekin, mistä niitä ei löytynyt. Lopulta kuvia tallennettiin virtuaaliselle työpöydälle ja siirrettiin siitä koneen kovalevylle. Ikävä kyllä, omien kansikuvien valikoima parhaillaan käytössä olevassa tietokoneessa on edelleenkin vaatimaton...


Sabyonin Mate muistuttaa klassista "Gnome kakkosta" ja on minun mieleeni. Jostakin syystä alapalkista jää pieni raita näkyviin, kun sen säätää "autohide" toiminnalle.


Kuten jo edellä tuli todettua, Googlen Blogger sekoili Sabyon Linuxin kanssa täydellisesti. Vika on todennäköisesti selaimessa. Ensimmäisiä uusia latauksia Sabyoniin olisikin uusi selain. Sen jälkeen voisi asentaa Libre Offiicen tai Open Officen sekä Gimpin. Näillä pääsisi alkuun. Myöhemmin voisi asentaa vielä video- ja ääniohjelmia. Koneen äänikortin toimivuus jäi nyt lähes testaamatta.


Lisäys1:

Sabyon sai sattuman kaupalla vielä yhden tilaisuuden, kun tutkin erään USB-tikun sisältöä, ja sieltä putkahti esille Sabyon. Olin jo luullut formatoineeni tikun.

Uusi kokeilu ei ikävä kyllä muuttanut käsitystä Sabyonista Linux-jakeluna, jossa ei toimi oikein mikään. Aivan tavalliset perusasiat tuottavat vaikeuksia. Kansioissa olevista kuvista ei näy esikatselukuvaa. Kuvankatseluohjelma "Eye of Mate Image Wiever" ei toimi. Nettiselain on aivan kauhea. Siitä tulee mieleen 1990-luvun Netscape. Tavallisen Google-sivun avaaminen vaatii erilaisia temppuja eikä tahdo onnistua. "Home" -nappia ei ole. Edes tämän blogin tekeminen onnistu. Toivottavasti sentään teksti menee läpi.

Eihän se mennyt!

Yllä olevan tekstin saaminen näkymään tässä blogissa oli vaativa tehtävä. Kun blogin yritti normaalilla tavalla päivittää, selain kaatui. Teksti palautui kuitenkin näkyviin "resume" toimenpiteellä. Varsinaista tekstinkäsittelyohjelmaa ei ole, joten tekstiä ei voinut kopioida siihen ja tallentaa sillä. Kun tekstin yritti siirtää kevyeen tekstieditoriin, kyseinen ohjelma ei käynnistynyt. Tuli vain virheilmoitus. Kun tekstin yritti kopioida Google Driveen, selain kaatui. Lopulta ainoa keino siirtää teksti oli kopioida se "Google Groupseihin" jonkin aiheen yhteyteen, ja sen jälkeen nopeasti toisella koneella poimia se sieltä ja siirtää tähän blogiin.

Sabyon oli kuin ihmaikäinen lapsi, joka näyttää kaikki huonot temppunsa. Jos käyttöjärjestelmä on tuollainen, se ei ole edes huono vitsi.


Lisäys2:

Sabyon ei olisi ansainnut enää uusia tilaisuuksia, mutta sattui kaiken lisäksi niin, että USB-tikku, jossa Sabyon on, meni sekaisin. Kokeilun vuoksi tikku pantiin vielä kerran tietokoneeseen.


USB-tikku näyttää tyhjältä, vaikka siitä on juuri käynnistetty Sabyon Linux. Tyhjää tilaa 4 GB:n tikulla näyttää olevan vain 17.5 MB. Tikku on hetkeä aikaisemmin formatoitu Windowsissa. Sabyon näyttää olevan formatoinninkestävä. Sabyonit ja lutikat ja muut ihmisten kiusalaiset ovat sitkeitä.


Midori Selain näyttää asialliselta, eikä "yläpalkkiongelmaakaan" ole, mutta kun selainta alkaa käyttää, menee hermot...


Ei Sabyon hassumman näköinen ole. Ohjelmavalikoima on vaatimaton. Toivottavasti tähän kokeiluun ei tule enää uusia lisäyksiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti