maanantai 18. helmikuuta 2013

Dream Linux

Kokeilin ubuntupohjaista Dream Linuxia. Kokeilusta ei valitettavasti jäänyt kovin mukavia muistoja. Dream Linux todennäköisesti toimi niin kuin piti... tai no, ehkä ei aivan. Jo heti käynnistettäessä tuli jonkinlainen virheilmoitus.


Mutta kun tuosta selvittiin, Dream Linux ilmeisesti toimi niin kuin pitää. Mutta se ei tarkoita, että toiminta olisi minun mieleeni. En kerta kaikkiaan pidä Unity-työpöydästä. Mikään ei saa minua pitämään siitä. Jokainen kerta, kun kokeilen sitä, vain lisää vastenmielisyyttä sitä kohtaan. Jos unohdetaan se, että sivupalkki on ruma ja tarpeeton ja vie tilaa, erilaiset perustoiminnatkin tuntuvat ärsyttäviltä. Miksi sovellutusten sammutusrastin pitää olla vasemmassa nurkassa. Miksi ohjelmien käynnistäminen on niin hankalaa ja vaikeaa? En pidä siitä, että ohjelmat pitää etsiä jostakin valikkojen uumenista monia eri nappeja painelemalla ja huonosti toimivaa mikroskooppisen pientä rullausnappia sorkkien.

No, ei nyt haukuta Unityä tämän enempää. Huono, mikä huono. Alla olevassa kuvassa on ohjelmien "etsintä" meneillään.


Dream Linux on multimediaan erikoistunut Linux-jakelu. Ikävä kyllä tätä asiaa ei kovin paljon pystytty kokeilemaan. Cinelerra videoeditori todennäköisesti toimi niin hyvin kuin se toimii. Käytettävissä ei valitettavasti ollut videomateriaalia, mutta allekirjoittanut on kokeillut Cinelerraa muutaman kerran aikaisemmin. Tulokset ovat olleet varsin vaatimattomia. En muista, olenko koskaan saanut ainoatakaan toimivaa videon pätkää sillä tehtyä. Ongelmana on ollut tarvittavien kodekkien puuttuminen. Ehkä Drean Linuxista löytyvät nämä kodekit.


Äänipuolella Dream Linuxissa on valmiina Ardour sekä Hydrogen. Olen asentanut Ardourin tähän mennessä kolmeen tai neljään Linux-koneeseen, enkä ole tähän mennessä saanut siitä ulos pihaustakaan ääntä - enkä siihen sisään. Hydrogen ohjelmassa ääniä ilmeisesti oli, koska niitä osoittava mittari välkähteli. Mutta mitään en saanut kuuluviin eikä myöskään millään tavalla ulos ohjelmasta.


Äänten saaminen toimimaan Linuxissa on salatiedettä, johon taitoni eivät riitä. Youtuben äänet ja videosoittimien äänet yleensä sentään kuuluvat, ja niin kuuluivat nytkin. HP dm1 -läppärissä olevassa Ubuntu 10.04 versiossa äänet toimivat siten, että Youtuben tai Skypen ääntä voi jopa nauhoittaa. Tämä on ennätys siinä, miten pitkälle äänissä Linuxissa olen päässyt. Mutta Ardour on mykkä ja pysyy mykkänä tuossakin tietokoneessa.


Dream Linuxin "kotisivu" ei ole kovin vakuuttava. Sivun alussa oli linkki "China Girls Seeking Love". Näyttävät mainokset sentään vaihtuvan. Mutta ei sivu ole kuitenkaan kovin vakuuttava.


Ikävä kyllä, tästä kokeilusta ei jäänyt sellaista tunnelmaa, että tekeepä mieli kokeilla pian uudestaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti