tiistai 19. helmikuuta 2013

Mageia 3 (beta)

Asensin tietokoneeseen Mandrake Linuxin vuonna 2005. Kone on edelleenkin olemassa, ja vanha Linux toimii. Mandraken seuraajan Mandrivan ja siitä kehitetyn Mageian kokeilut sen sijaan ovat menneet tähän saakka enemmän tai vähemmän pieleen.

Asensin Mandrivan keväällä 2010 ostamaani HP dm1 läppäriin. Osittain vahingossa ja osittain tietämättömyydestä johtuen asensin 64 bittisen version. Se toimi huonosti, koska sitä ei ollut tarkoitettu tuollaiseen tietokoneeseen. Korvasin Mandrivan Ubuntulla.

Seuraavan kerran yritin kokeilla Mageiaa keväällä 2012, mutta ohjelma ei "bootannut" USB-tikulta. Kokeilin uudestaan myöhemmin, ja tulos oli sama. Vasta nyt, kun tein USB-tikun "imagewriterillä", se toimi. Päätin saman tien kokeilla tulevaa Mageia kolmosta, josta on toistaiseksi tarjolla vain beta-versio. Se toimi muutaman vuoden ikäisessä Dell pöytäkoneessa täysin normaalin tuntuisesti, eikä mikään viitannut siihen, että se ei ole vielä lopullinen.


Järjestelmässä ei ollut mitään yllättävää suuntaan eikä toiseen. Äänien kanssa oli kuitenkin ongelmia. Youtube näkyi, mutta ääntä ei kuulunut. Eivätkä kaikki Youtube-videotkaan näkyneet, koska uusi FlashPlayer puuttui.

Koska Mageia-linuxissa on Ardour, päätin taas kerran kokeilla sitä. Arvasin, että en saa siihen ääntä sisään nauhoittamalla, joten käytin apuna Audacity-ohjelmaa, jolla ihmeen kaupalla onnistuin nauhoittamaan pätkän Youtube-ääntä.

Äänen säätäminen ja äänen kuuluminen oli täyttä arpapeliä. Joskus ääni oli liian kovalla, joskus liian hiljaisella. Joskus se kuului, joskus se ei kuulunut. Aukaisin erilaisia Alsa-miksereitä ja muita säätimiä, mutta en saanut kuin osittain selvitettyä, mikä säätö vaikuttaa mihinkin. 


Audacityn avulla äänen sai nauhoitettua ja tallennettua wav-muodossa, minkä puolestaan voi ladata Ardouriin. Mutta mitä äänelle siellä voi tehdä, varsinkaan kun sitä ei kuullut, se jäi hämäräksi.

Olen käsitellyt ääniä siitä lähtien kun sain ensimmäisen kerran nauhurin käyttööni 13-vuotiaana. Myöhemmin olen jatkanut erilaisia projekteja äänen ja videon kanssa tietokoneilla. Välissä on tullut pyöritettyä paikallisradiotakin, joten en ole niin aloittelija kuin näistä tuloksettomista Ardour-kokeiluista voisi päätellä.


Otin noin kymmenen "ScreenShottia" Mageian kokeilun aikana, mutta en viitsi niitä kaikkia tähän ladata.


Ääniongelmia lukuun ottamatta Mageia toimi hyvin. Latasin Picasa Web Albumista omia kuviani ja pienensin niitä Gimpillä. Gimpin "työkalupalkissa" oli välillä jotain outoa, mutta hommat sai tehtyä. KDE -työpöytä ei ollut pahin mahdollinen. Menu oli classic-tyyppiä.


Mageia on "DistroWatchin" mukaan yksi suosituimmista Linux-jakeluista. Se ei olisi, jos se ei toimisi kohtuullisen hyvin. Ohjelman vakaudesta tällainen lyhyt kokeilu ei anna kuvaa. Sen näkee vähitellen, kun ohjelman asentaa ja ottaa käyttöön.


Lisäys 1

Kokeilu jatkuu Sony Vaio VPCEH -läppärissä. Tällä kerralla valitsin käyttökieleksi suomen. Valinta tehdään kun ohjelma käynnistyy. Suomi tuli myös näppäimistön kieleksi, ja Helsingistä tuli aika-asetuksen määrittelevä kaupunki. Hämmästyttävää oli se, että näiden alkuvalintojen jälkeen Firefoxissa ja Libre Officessa tuli automaattisesti käyttöön suomenkielinen oikoluku. Käyttäjän ei tarvinnut tehdä muuta kuin alkaa kirjoittaa.


Kodekkien ja Flash Playerin puutetta lukuun ottamatta Mageia vaikuttaa hyvin valmiilta käyttöjärjestelmältä. Flash Playerin puute tai USB-tikulta käyttäminen on ehkä syynä siihen, että äänet eivät toimi niin kuin pitäisi. Muutaman minuutin mittaisen Youtube-videon lopussa ääni alkaa pätkiä. Kuvakin takertelee.


Gimp toimi Sony läppärissä moitteettomasti. Työkalupalkki oli sellainen kuin pitääkin.


Kun on pari tuntia käyttänyt Mageiaa, viritellyt sitä ja surffaillut sillä netissä, ei enää haluaisikaan sammuttaa sitä. USB-tikulta käytettäessä kaikki säädöt ja niiden tekemiseen käytetty aika menevät hukkaan. Ohjelma toimii hyvin ja näyttää hyvältä. Eikä ole mitään "yläpalkkiongelmaa" niin kuin Gnome3 -pohjaisissa järjestelmissä.

Ehkä on hyvä kirjata tähän lopuksi hieman tietoja kokoonpanosta aivan vain muistin virkistämiseksi. Kunpa löytäisi jostakin "System Monitorin", josta näkisi mahdollisimman tarkat tiedot. No, löytyiväthän tiedot lopulta kun vähän googlasin ja selailin menua.

KDE 4.9.97
Ikkunoiden kehysten ulkonäköasetukset ovat "kannettava".
Työpöytäteema on "Oxygen".
Sovellutusten ulkoasu on "cleanlook".
Kirjasimissa on vaihdettu muutamia "boldeiksi", mm. ikkunan otsikossa.

 
Aika moderni Linux näyttää olevan kyseessä, koska KDE on "epävakaa" kehitysversio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti