Kun Unetbootin oli havaittu toimimattomaksi, kokeiltiin muita menetelmiä. SUSE Studio Image Writer ei tehnyt toimivaa USB-tikkua eikä myöskään Linux Live USB-Creator. Toimiva tikku saatiin lopulta aikaan win32diskimager -ohjelmalla. Iso tiedoston päätteeksi piti muuttaa img, jotta ohjelma toimisi.
Cahkra käyttää KDE SC 4.10 työpöytää.
Koska järjestelmään ei kuulu kuvankäsittelyohjelmaa, jolla olisi voitu "skaalata" uusi taustakuva, käytettiin tätä vanhaa kuvaa.
Youtube-video vaatisi uusimman Flash Playerin.
Allekirjoittanut ei ole KDE:n ystävä, eikä asia näytä muuttuvan muuksi. KDE on mielestäni sekava ja hankala käyttää. Ulkonäköön vaikuttavat "viritykset" toimivat Chakrassa ilmeisesti samalla tavalla kuin muissakin KDE:tä käyttävissä Linux-jakeluissa, joten näihin asioihin ei nyt kovin tarkkaa paneuduta. Hieman kuitenkin kokeillaan.
Chakran vakio-ohjelmien valikoima on mielenkiintoinen. Selaimena on hieman antiikkiselta vaikuttava Rekonq, joka on ilmeisesti kehitelmä jostakin muusta selaimesta. Siinä ei ole HOME -nappia. Ohjelmoisin nappiin Googlen. Nyt Googleen on mentävä monen mutkan kautta avaamalla uusi välilehti ja sieltä Bookmarks-paneeli ja sieltä Google, jonka asensin "bookmarkseihin". Kun googlasin tätä "home" -nappi-asiaa, löysin seuraavan viestin eräältä foorumilta: "There is no way to add a home button to the toolbar with rekonq 2.0, that part was removed from the code, and is back in git versions, expect rekonq 2.0.1/2.1 to be released soon."
Tekstinkäsittelyohjelma Galligra tallentaa tekstit ODT-muodossa. Multimediaohjelmista löytyy yllättäen Kdenlive 9.4.0. Ja videon tekeminenkin onnistui. (valitettavasti siitä tuli surkea "tee mistä saat" -tyyppinen kokeilu).
Valitettavasti videosta tuli surkea "tee mitä pystyt siitä mitä saat" -tyyppinen kokeilu. Se ei ole Chakran eikä Kdenliven vika. Silloin kun kaikki on tyhjän päällä (tässä tapauksessa USB-tikun päällä), projekteihin ei viitsi kovin paljon panostaa. Jos Kdenlive kaatuu, kaikki menee hukkaan.
Chakrasta löytyy valmiina myös Open Suse Studio Image Writer -ohjelma. Kun käytin KDE:tä Classic Menu -muodossa, en löytänyt tiedostojen hallintaa. Kun vaihdoin "Application Laungher" -tyyliin, se löytyi. No, löytyi se Dolphin File Manager lopulta klassikoistakin, kun keksi etsiä suosikeista.
Yllä olevassa kuvassa on sekavasti miksattu tyylejä tietämättä itsekään, mitä on tullut valituksi.
Loppuarvostelua Chakrastra on vaikea antaa näin lyhyen tutustumisen perusteella. Jos pitää KDE:stä, ehkä Chakra siinä sarjassa pärjää. Miten toimivat ohjelmien asennukset ja muut tämän tyyppiset asiat, sitä ei tutkittu. Ohjelmiahan Chakraan pitää asentaa jo heti aloitusvaiheessa, koska kuka nyt oikeasti surffailee jollakin rekonqilla. Parempi selain sekä Office ja Gimp kuuluvat ensimmäisten hankintojen joukkoon.
Lisäys 1:
Chakra sai vielä uuden tilaisuuden, kun tikulle asennettiin versio Chakra 2013.03 Benz. Järjestelmä kuluttaa muistia 440 MB, mikä on kohtuullinen lukemaa KDE-työpöydälle.
Työpöydän teemaksi valittiin Oxygen ja ikknoiden koristelutyyliksi Laptop.
Chakran teksti on kohtuullisen tummaa ja näkyvää, vaikka kirjainten tyylistä tulee mieleen antiikkinen Mandrake Linux. Sen KDE-työpöydästä hammasratassymboleineen tuli aikoinaan mieleen työväenluokka ja sosialismi ja Neuvostoliitto, ja käytän joskus vieläkin tätä mielikuvaa.
Kdenlive ei romahtanut tälläkään kertaa. Videosta tuli erittäin vaatimaton, koska siihen ei millään tavalla "panostettu". Aikaisempien kokemusten perusteella systeemin kaatuminen tuntuu niin todennäköistä, että se vie innostuksen videon tekemisestä. Lisäksi käytettiin vanhaa projektitiedostoa, joka oli tehty eri järjestelmässä. Videon materiaali on jotain, mitä koneelta löytyi.
Ei Chakrasta ole tällä kerralla oikeastaan tämän kummempaa sanottavaa. Käyttökokemus on positiivinen. Kaikki toimi, eikä mikään mennyt rikki. Järjestelmässä pitäisi olla enemmän ohjelmia, jotta sen ominaisuuksia voisi paremmin kokeilla. Erilaisia "blugineja" pitäisi myös heti asentaa. Flash Player ensimmäisten joukossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti