lauantai 26. tammikuuta 2013

Netrunner 12.12.1

Netrunner on ISO...

(Tässä välissä kirjoittamiseen tuli kymmenen minuutin tauko, kun etsin, miten saisin aikaan "suomalaisen" näppäimistön. Valinta löytyi lopulta kirjoittamalla System Settings -hakuruutuun "keyboard layout", jolloin ohjelma tarjosi valintaa "input devices", jota kautta kieliasetuksen voi vaihtaa.)

ISO-tiedoston koko on 1.5 GT. Se on isompi kuin joissakin muissa Linux-jakeluissa. Koko näkyy monipuolisempana ohjelmien valikoimana. Jopa videoeditori Kdenlive, josta kirjoittajalla on Linux-ympäristössä parhaat kokemukset, on valmiiksi asennettu.

Netrunnerin "virallinen" kansikuva löytyy ohjelman kotisivulta, joten sen julkaiseminen tässä ei palvelisi mitään tarkoitusta. Niinpä kuvassa on Netrunner, jonka taustakuva on Skotlannin nummilta - ei vaan Utön saarelta. Koska kuvan alareuna näkyy alapalkin läpi ohjelmien (esimerkiksi Firefoxin) ollessa päällä, vesi- tai hiekkaranta-aihe kävisi paremmin.


Taustakuvan vaihtaminen on helppoa, samoin alapaneelin säätäminen, joka tapahtuu kuten missä tahansa KDE -työpöydässä.

Netrunnerista saa alusta alkaen varsin positiivisen vaikutelman. Ubuntu-sukulaisuus näkyy selvästi. HP dm1 -läppärissä ei toimi langaton verkko, mikä on Ubuntulle tyypillistä. En saanut sitä toimimaan edes "härnäämällä" eli aktivoimalla muutaman kerran peräkkäin langattoman verkon ajurin, joka yleensä lopulta alkaa toimia, vaikka Ubuntu ilmoittaakin, että aktivointi epäonnistui. Sony Vaiossa, jolla tätä tekstiä parhaillaan kirjoitan, langaton verkko toimii ongelmitta.

Jostakin syystä Netrunner poimii vähän liiankin herkästi tiedostoja hakemistoista. Aivan kuin hiiri olisi yliherkkä. Kun tallensin "PrintScreenin, etrunner poimi erään olemassa olevan kuvan tiedot ja yritti tallentaa uutta taustakuvaa sen päälle. Kun pomin tälle sivulle yllä olevan kuvan, Netrunner latasi tänne sivulle toisenkin kuvan - nimittäin sen saman, minkä päälle se oli ensiksi yrittänyt tallentaa edellä mainitun kuvan. Varovainen pitää siis olla.

Kuvankaappaus toimii kuten Ubuntussa PrintScreen -napista, mikä on kätevämpää kuin erityisen ohjelman käynnistäminen valikon kautta.

Käynnissä olevien ohjelmien kuvakkeet tulevat näkyviin alapalkkiin. Aktiivisesti käynnissä olevan ohjelman kuvakkeen alle ilmestyy (katso tarkennus "jälkihuomautuksista") vaalea epäterävä vaakaviiva sen merkiksi, että tämä ohjelma on käynnissä tai sitä on käytetty viimeksi. Yleensä - esimerkiksi Windowsissa - koko ohjelman  kuvake on hieman eri värinen sen merkiksi, että ohjelma on aktiivinen. Makuasioista on turha kiistellä, mutta allekirjoittaneen "esteettistä silmää" tuollainen tuhruinen vaalea alue ruudun alareunassa ei miellytä. Näyttää siltä kuin jokin valikko olisi jäänyt piiloon reunan alle. Saman tyyppistä ongelmaa tai "bugia" on esiintynyt monissa ohjelmissa, mm. Kdenlivessä ja jopa vanhoissa PhotoShopeissa. Netrunnerissakin tulee epäilleeksi, onko kyseessä ohjelmistovirhe. Vaalean alueen yläreunan muoto nimittäin sopisi varsinaisen ohjelmanapin päälle. Onko napin vaalea varjostus siis vain väärässä paikassa.

Jälkihuomautus:  Kun vaihtaa työpöydän tyyliasetuksia, edellä mainittu ominaisuus tai omituisuus poistuu. Alapalkki on sen jälkeen samanlainen kuin muissakin KDE-työpöydissä.


Menu -napin vieressä oleva hammasratas on nappi, josta käynnistetään ohjelmien etsintä. Firefoxin HOME -nappi vie Google hakuun eikä Netrunnerin omalle sivulle niin Linux-paketeissa yleensä.

Alla olevaa taustakuvaa käytettäessä alapalkki näyttää vähemmän häiritsevältä. Ohjelmaikkunoiden otsikkopalkin kokoon ei ole onnistuttu vaikuttamaan. 


Useimmissa Linux-paketeissa ei ole niin täydellistä ohjelmistoa, että videoitakin voisi alkaa saman tien tehdä. Netrunnerissa on - tavallaan. Kdenlive ei nimittäin toiminut... tai no, kun otetaan huomioon, että ollaan Linux -ympäristössä, niin ehkä se sittenkin "toimi"... niin kuin joku olisi voinut luulla. Kdenlivessä ollut Render -nappi oli tosiasiassa "sammutetaan ilman tallentamista" -nappi. Ohjelma kaatui silmänräpäyksessä anteeksi pyytelemättä. Toivottavasti pysyvästi asennetussa Netrunnerissa ei käy näin. Nyt ei ollut tarkoitus renderöidä videota vaan ottaa ruutukaappaus renderöintivalikosta.


Kdenliven kaatumista ei ehkä voi panna pelkästään Netrunnerin piikkiin. Linux-ympäristössä on vain totuttava siihen, että ohjelmat kaatuilevat, ja koko työpöytä voi kaatua. Varmuuskopioinnin tärkeyttä ei siis voi korostaa liikaa. Erityisesti videonkäsittelyohjelmat ovat hankalia tapauksia.

Yleisesti ottaen Netrunnerista jäi positiivinen kuva. KDE-työpöytä on siinä jalostettu paremmaksi kuin alkuperäinen KDE. Se on jotenkin sujuvampi ja kevyempi.


Lisäys 1:

Viime kesänä julkaistussa "Dedoimedo" -sivun arvioinnissa Netrunner luokitellaan epävakaaksi ja bugiseksi käyttöjärjestelmäksi.

"Netrunner 4.2 Dryland is an extremely buggy distribution."

Nyt kokeiltu versio ei ole 4.2 vaan uudempi 12.12.1, joten täytyy toivoa, että testaajan seuraava toive olisi toteutunut.

"Perhaps the next release, and I do hope the developers will be busy polishing the rough areas and eradicating the numerous problems that plague this distribution."

Pitäisikö Kdenliven kaatuminen sittenkin lukea Netrunnerin syyksi...


Lisäys 2:

Lisäyksiä tulee, vaikka ei ole tarkoituskaan. Olin jo hävittämässä Netrunneria muistitikulta, koska tarkoitukseni oli asentaa tikulle upouusi PCLinux OS KDE. Odottaessani KDE:n latautumista, tökkäsin USB-muistitikun viereiseen koneeseen ja päätin vielä kerran kokeilla Netrunenria ennen kuin poistaisin sen tikulta.


Tällä kerralla kokeilin käyttöjärjestelmää pöytäkoneessa, jonka monitorin resoluutio on 1680 x 1050 pikseliä. Kuten KDE:hen perehtyneet - mitä minä en ole - tietävät, työpöydässä on monia erilaisia säätömahdollisuuksia, joita yhdistelemällä saa suuren määrän erilaisia vaihtoehtoja työpöydän ulkonäöksi. Niihin paneutuminen "kylmiltään" vie aikaa, ja kokeiluista kannattaa tehdä ehkä jonkinlaisia muistiinpanoja ruutukaappauksineen, ettei samoja asioita tarvitse kokeilla kovin monta kertaa peräkkäin. Tämä on tietysti mieltymyskysymys. Hyvämuistiset eivät tarvitse muistiinpanoja...

Yllä olevassa kuvassa tyylejä on "sorkittu" sen verran, että alapalkki on hieman muuttunut siitä, mitä se oli, kun ohjelma avattiin. Taustakuva ladattiin omasta Picasa-albumista suoraan Gimpiin, millä sen koko säädettiin sopivaksi, ja kuva tallennettiin virtuaaliseen Pictures -kansioon, josta se häviää, kun virta katkaistaan. On se nyt kuitenkin ladattu tähän blogiin.


Kdenlive ei kaatunut renderöintinapista kuten edellisessä kokeilussa. Nyt tosin ei ollut videotakaan vaan pelkästään taustakuva, jota kokeiltiin. Tarvittavia kodekkeja näyttää olevan valmiina videon tekoon. Ehkä pitäisi kokeilla erilliseltä USB-tikulta, miten oikean videon kanssa käy.

Valmiiksi asennettuja ohjelmia on joka lähtöön.


Tässä lyhyessä kokeilussa on paneuduttu lainkaan ajurikysymyksiin eikä moneen muuhunkaan kysymykseen, jotka tulevat ajankohtaisiksi, jos järjestelmä asennetaan kiinteästi.

Jopa "RecordMyDesktop" -ohjelma toimi. En ole saanut sitä toimimaan kunnolla missään muussa tietokoneessa tähän mennessä. Ongelma oli tällä kerralla se, että en tiennyt, miten ohjelma sammutetaan. Sain sen lopulta esille ja sammumaan System Monitorin kautta. Koko pitkä sekoilu nauhoittui, mistä saataneenkin materiaalia Kdenlive-kokeiluun.


Yllä olevassa kuvassa VLC-player esittää elokuvaa, "kuinka yritän sammuttaa RecordMyDesktop -ohjelman".

Ja pitihän lopulta kokeilla, miten edellä mainittu desktop-video käyttäytyy Kdenlivessä. Ja hyvinhän se käyttäytyi. Ainoa ongelma on se, että videossa paljastuu käyttäjäkohtaisia youtube-salaisuuksia, mutta ei onneksi sentään salasanaa.


Videosta tuli mp4 -tiedosto tuosta noin vain. Taustamusiikin tein netissä olevalla Soundation - Make music online -ohjelmalla. Ja ei muuta kuin Youtubeen....


Loppukommenttina todettakoon, että Netrunnerin kannalta oli hyvä, ettei USB-tikkua jyrätty silloin kun aiottiin, vaan käyttöjärjestelmälle annettiin vielä yksi mahdollisuus näyttää, mihin se pystyy. Ja sehän pystyi. Jos pelkästään tällä perusteella - eli miten hyvin Linux toimii USB-tikulta - pitäisi antaa pisteitä, Netrunner saisi ehkä parhaat pisteet kaikista tässä blogissa vertailluista. Ohjelmassa on kaikki valmiina. Se on kuin uusi auto liikkeen pihassa avaimet paikallaan. Eli olkaa hyvä ja ajakaa. Joku muu "auto" pitää poimia osina varaosahyllyiltä.


Lisäys 3:

En edes muistanut, että Netrunner on edelleen yhdellä USB-tikulla, kun tökkäsin tikun koneeseen. Halusin vain nähdä, mitä tikulla on. Tämä sattuman ansiosta Netrunner sai vielä yhden tilaisuuden näyttää kykynsä. Nyt sitä kokeillaan DEL pöytäkoneessa.

Teknisiä tietoja "My Computer System Information" ruudusta poimittuna:



 Intel(R) Core(TM)2 CPU 6600 @ 2.40GHz
 Speed:  2,392.12 MHz
 Cores:  2

Total memory (RAM):  3.9 GiB
 Free memory:  638.1 MiB (+ 2.5 GiB Caches)
 Free swap:  0.0 KiB

Linux 3.5.0-22-generic i686
System:  Netrunner 12.12
KDE: 4.9.4

nVidia Corporation
Model:  GeForce 8600 GT
2D driver: nouveau

Uusi kokeilu vahvistaa käsitystä, että Netrunner on hyvin varusteltu Linux. Joissakin Linuxeissa on tosin vieläkin enemmän ohjelmia.


Säädöistä sen verran, että Workspace appearance / Windows decorations  -kohdasta on valittu "Laptop". Desktop theme on "Plasma 7".

Application appearance / Widget Style valikoista on valittu "Oxygen". Colors kohdasta on valittu "QtCurve aqua". Muita ulkonäköön vaikuttavia säätöjä ei ole tehty - paitsi tietysti vaihdettu kansikuva.



Kansikuvia - vai pitäisikö sanoa taustakuvia - pienennettiin ja rajattiin vakiovarusteena olevalla Gimpillä. Se toimi hyvin.

Ehkä pitää vielä kerran kokeille Kdenlive videoeditoria oikeilla videoilla, jotka siirretään tietokoneeseen toisen USB-tikun tai irrotettavan kovalevyn avulla.

Ehkä ei olisi pitänytkään kokeilla. Tästä viimeisestä blogimerkinnästä oli vähällä tulla pelkkää Netrunnerin kehumista. Ikävä kyllä video ei onnistunut. Kdenlive kaatui siinä vaiheessa, kun renderöintinappia painoi. Edes uusintayritykset eivät muuttaneet tilannetta. Projekti tuli tallennettua, joten olisikohan mahdollista siirtää se toiseen Linuxiin ja toiseen Kdenliveen? Alkuperäiset videot ovat ulkoisella kovalevyllä, joten tiedostopolku on ehkä sama. Ehkä pitää kokeilla.



Netrunnerin testaaminen loppuu tähän. Jos video olisi onnistunut, se olisi hieno huipennus tälle jutulle. Ohjelmien kaatuminen ja siitä aiheutuva työn hukkaan meneminen on yksi tietokonemaailman ärsyttävimmistä piirteistä. Tästä syystä ohjelmien ja järjestelmien vakaus on ykkösprioriteetti, kun allekirjoittanut arvioi systeemejä.


Lisäys 4: 

Ensimmäisestä Netrunnrin kokeilusta on kulunut jo yli kuukausi. Kun tämä pieni lisäys tehdään, on maaliskuun 10. päivä. Käynnistin Netrunnrin sattumalta vielä kerran. En muistanut, että Kdenlive oli kaatunut edellisellä kerralla, joten yritin uudestaan pienen videon tekemistä. Ja lopputulos oli sama kuin edellisellä kerralla. Annoinkin jo etukäteen videolle nimen "Crash", kun arvasin, miten tulee käymään. Arvaaminen ei perustunut siihen, että olisin muistanut, että Kdenlive kaatuu Netrunnerissa vaan kokemukseen siitä, että Kdenlive kaatuu lähes kaikissa Linux-versioissa.

Yksi tapa testata Linux on tehdä Kdenlive-testi. Jos videon tekeminen onnistuu, Linux ei voi olla aivan toivottoman huono.

Tässä vielä kuva uusimmasta kokeilusta.


Ohjelma häviää ruudulta, kun painaa punaista renderöintinappia - vai onko se sittenkin pikasammutusnappi?

Toistaiseksi ainoastaan Chakra on selvinnyt "Kdenlive-testistä" ja OS4 on selvinnyt "OpenShot-testistä".


Maisema maaliskuun 7. päivänä 2013. Netrunner on yksi parhaimman näköisistä KDE-pohjaisista Linux-jakeluista. Jos video-ohjelma toimisi, Netrunnerille voisi korkeat pisteet tämän blogin vertailussa - paitsi , ettei täällä anneta pisteitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti