perjantai 25. tammikuuta 2013

PCLinuxOS

Lxde

Olen jo aikaisemmin kokeillut PC Linux OS -järjestelmän KDE-versiota. Siitä jäi varsin positiivinen käsitys. Nyt oli aika kokeilla "kevyempää" Lxde-versiota.



PCLinuxOS LXDE osoittautui heti alussa hieman hankalaksi tapaukseksi. Se oli kaukana Mintin ja Xubuntun ja muiden kokeiltujen järjestelmien sujuvuudesta. Ohjelma, jolla otettiin oheiset kuvakaappaukset, oli tavallisuudesta poikkeava. Se tuotti "kuvia", joita tämä Googlen blogi ei tunnistanut kuviksi. Jotta kuvat saataisiin ladattua tänne, ne piti avata Gimpillä ja tallentaa uudestaan uudella nimellä ja tiedostopäätteellä. Sen jälkeen Googlen Blogger tunnisti ne. Aikaviivettä en saanut säädettyä edellä mainittuun ohjelmaan.

PCLinuxia kokeiltiin Sony Vaio -läppärissä, jonka monitorin resoluutio on 1366x768 pikseliä. Käyttöjärjestelmästä ilmestyi kuitenkin 1024 pikseliä leveä ruutu. Laidoille jäi mustat palkit. Kannessa on kuvake "FixScreenResolution", jota kokeiltiin.


Resoluutiokysymys ratkesi vasta monen yrityksen ja tietokoneen sammuttamisten jälkeen. PCLinux ehdotti, että pitää käynnistää uudestaan X-server kirjautumalla välillä ulos. Ongelma oli se, että kun kirjautui ulos, ei ollut enää vaihtoehtoa kirjautua takaisin sisälle. Ainoat vaihtoehdot olivat joidenkin säätöjen tekemiset sekä tietokoneen sammuttaminen. Kun ei resoluution muuttaminen heti onnistunut, kokeiltiin erilaisia asioita sillä resoluutiolla, joka koneessa näkyi.

Kun ohjelmaa kokeiltiin seuraavan kerran, tuolloin jatkettiin resoluutiokysymyksen selvittelyä, ja lopulta eri vaihtoehtoja kokeilemalla saatiin resoluutio muuttumaan. X-serveriä ei yritetty käynnistää uudestaan. Gimpistä on versio 2.8 ja jotain...


Yläpalkissa ei ole kovin tärkeitä toimintoja, ja osan niistä ehkä voi siirtää muualle. Niinpä yläpalkki poistettin. Selaimen yläpalkki jäi epämääräisen harmaaksi, mutta tämän asian saanee muuttumaan. PDF:t näkyivät niin kuin kuvasta käy ilmi.


PCLinuxOS LXDE:n säädöt tuntuivat monimutkaisilta esimerkiksi Linux Mintiin verrattuna. Säätöjen tekemistä ei kovin paljon edes yritetty. PCLinux OS:stä jäi hieman sekava vaikutelma. Asiat tuntuvat tapahtuvan jotenkin kömpelöllä ja monimutkaisella tavalla. Ulkoasuun vaikuttavien säätöjen tekemiseen tarvittiin salasana. Paneeleja voi säätää ilman sitä. PCLinux LXDE vaatii selvästikin jonkin verran paneutumista asioihin ja järjestelmän säätämistä. Se ei ole aivan yhtä hyvin paketista suoraan käyttövalmis niin kuin jotkut muut Linuxin "distribuutiota". Seuraavaksi aiotaan kokeilla KDE-versiota.


Lisäys:

PCLinux KDE

PCLinuxista julkaistiin uusi versio 1. helmikuuta 2013, joten KDE:n latauksen vitkastelu kannatti. Saatiin kokeiltavaksi upouusi järjestelmä jo julkaisupäivänään.

Itse kokeilusta ei ole  kovin paljon kerrottavaa. KDE toimi moitteettomasti ja tuntui selkeämmältä ja helpommalta käyttää kuin edellä esitelty Lxde-versio.

 
Kokeilussa käytetyssä tietokoneessa ei ollut kuvia, joten taustakuvana jouduttiin käyttämään "vanhaa" kuvaa eli sama, mitä käytettiin Netrunneria kokeiltaessa. Alkuperäisten taustakuvien käyttämistä pyritään välttämään näissä kokeiluissa, koska oma taustakuva todistaa, että ohjelmaa todella on kokeiltu.

KDE toimi hyvin kuten edellä jo kerrottiin. Näppäimistön kieli säädettiin ja ohjelman käynnistymisvaiheessa. Langaton netti lötyi saman tien, kun ohjelma käynnistyi.

Allekirjoittanut on kokeillut PC-linuxia jo kesällä 2012, joten jonkinlainen käsitys ohjelmasta oli jo etukäteen.


Alapaneeli on kuvassa piilotetussa tilassa - ei kuitenkaan "autohide" -tilassa. Seuraavassa kuvassa paneeli on näkyvissä, koska hiiren kursori on sen päällä.


PCLinuxOS vaikuttaa varsin valmiilta järjestelmältä. Kuinka paljon siinä on erilaisia kodekkeja valmiina, sitä ei tutkittu. Youtube-videot joka tapauksessa näkyivät.

DistroWatch -sivun mukaan PCLinuxOS kuuluu kymmenen suosituimman Linux-jakelun joukkoon. Todennäköisesti se on aika huoleton valinta. KDE vaikuttaa käytettävämmältä vaihtoehdolta kuin Lxde, mutta totuttelun jälkeen asetelma voi näyttää toiselta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti