keskiviikko 9. tammikuuta 2013
Fedoratestejä
Taustatietoa:
2,4 Mhz Pentium 4
1,5 GB
Radeon X850Pro
Fedora 17 (päivitetty kokeilun aikana versioon 18)
Seuraavassa esitetään muistin käyttö ja prosessorin kuormitus eri työpöydillä. Arvot on poimittu "System Monitorista".
Gnome-työpöytä
Memory 244 MiB
CPU 17 - 30 %
Työpöytää viriteltiin Tweak -työkalulla, joka piti erikseen ladata. Oikean yläreunan valikkoon lisättiin "sammuta" -vaihtoehto. Yläpalkissa olevaa kelloa käsiteltiin. Activaties napin ja kellon väliin lisättiin sovellutuksenvaihtonappi. Ohjelmien yläpalkkeihin lisättiin perinteiset pienennys- ja sulkemisnapit. Yläpalkin otsikkotekstiä pienennettiin, jotta myös palkki pienenisi. Taustakuva "Jeeppi suolajärvellä" on Bolivian matkakuvia.
Xfce-työpöytä
Memory 206,2 MiB
CPU 100 %
Palkkien paikkaa ja kokoa on säädetty. Alapalkki on Autohide-tilassa. Kolme pikseliriviä palkista jää näkyviin, mihin tulee kiinnittäneeksi huomiota erityisesti silloin, jos palkki on lyhyempi kuin näyttö. Säätämällä palkki mustaksi ja koko näytön levyiseksi, ylimääräistä pikseliriviä ei kovin helposti huomaa. Jostakin syystä System Monitor näyttää CPU-arvoksi 100 %. Taustakuva on Bolivian suolajärviltä.
LXDE-työpöytä
Memory 180,6 MiB
CPU 7,9 - 12,5 %
LXDE on toiminnaltaan lähimpänä vanhaa klassista Windowsia ja siten helppo käyttää. Alapalkki ei ole aidosti läpinäkyvä, eli se on aina tuollainen auki olevasta sovellutuksesta riippumatta. Taustakuva on Brasilian matkalta.
KDE-työpöytä
Memory 388,2 MiB
CPU 11,1 - 15 %
KDE näyttää hienolta läpikuultavine alapalkkeineen. Työpöydän toimivuus onkin jo toinen juttu. KDE rohmuaa resursseja ja tekee koneesta hitaan. Vaihtaminen ohjelmien välillä on hankalaa, koska ohjelmakuvakkeet eivät tule näkyviin alapalkkiin.
Ohjelmien "menu-valikko" ei aina tule esille, vaan ruudulle ilmestyy ainoastaan (tarpeeton) tekstiruutu. Toisin sanoen KDE toimii huonosti.
OpenBox
Memory 17,4 MiB
CPU 5 %
OpenBox ei turhia hienostele. Se on käyttökelpoinen eikä vie paljon tehoja. Koska työpöytä on pelkistetty, "Keyboard Shortcutteihin" kannattaa tutustua. Jos ohjelmat ovat koko ruudun kokoisia, niitä voi vaihdella Alt-Tab - komennolla. Tyhjän työpöydän (jossa voi avata ohjelmavalikon uuden ohjelman käynnistämiseksi) saa nopeimmin esille Window-D komennolla. Kun uusi ohjelma käynnistyy, tyhjä työpöytä poistuu.
Yleisiä havaintoja Fedora Linuxista.
Käyttöjärjestelmä on ollut testikoneessa syksystä 2011 alkaen. Sitä on päivitetty uudempiin versioihin. Fedora 17 -päivityksessä lakkasi toimimasta Googlen Chrome -selain. Sen tilalle asennettu Chromium toimii. Ohjelmavalikossa on ohjelmia, jotka eivät toimi, ja jotka pahimmassa tapauksessa jumittavat koko koneen. Joillekin ohjelmille on jostakin syystä kaksi käynnistysikonia. Kuvien katseluohjelma Image Viewer on kaatanut työpöydän ja OpenBoxissa jumittanut koko tietokoneen.
Syy ongelmiin on ehkä näytönohjaimen ajuri. Kuvien katseleminen on tahmeaa ja videoita katseltaessa kuva nykii. HD-videon katselemista ei kannata edes yrittää. Myös äänipuolella on ongelmia. Kaikkia äänen käsittelemiseen tarkoitettuja ohjelmia ei ole saatu toimimaan. Yksinkertaisen videon saa tehtyä jopa HD-materiaalista, mutta videota ei voi katsoa ennen kuin valmiina, ja silloinkin vain, jos se on renderöity "kevyeen" muotoon.
Pahin vika Fedora Linuxissa on työpöytien kaatuminen eli totaalinen "Crash". Vaikka konetta on käytetty vain testailumielessä ja melko vähän, Gnome -työpöytä on kaatunut monta kertaa "log in" -tilaan, ja myös muut työpöydät ovat kaatuneet joskus. OpenBox jumitti koneen täydellisesti, kun valokuvia yritettiin katsoa Image Viewer -ohjelmalla.
Työpöydän kaatuminen ja koneen meneminen jumiin tuhoaa kaiken tallentamattoman tiedon, joten kyse ei ole pienestä ongelmasta. Fedora Linuxia ei siis voi suositella ainakaan tässä tietokoneessa ja näillä asetuksilla. Ongelmia on ehkä itse pahennettu epämääräisillä työpöytien virittelyillä ja lisukkeilla. Usean eri työpöydän asentaminen on myös saattanut pahentaa tilannetta. Ajanmukaisten näytönohjaimen ajurien asentaminen voisi ehkä auttaa. Nykyisellään Fedoralla voi leikkiä ja sitä voi testailla, mutta tosikäyttöön siitä ei ole.
Järjestelmä ei saa kaatua!
Tämä blogi on tehty Fedoralla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti