torstai 17. tammikuuta 2013

Xubuntu

Nyt on vihdoin ja viimein kokeiltu myös Xubuntu. Siitä jäi erittäin positiivinen vaikutelma. Siinä on niin paljon säätömahdollisuuksia, että parasta kombinaatiota tuskin saatiin aikaan lyhyen kokeilun kuluessa. 

Jos aloitetaan alusta, niin Xubuntu oli nopea ladata netistä ja nopea asentaa USB-muistitikulle. Ja vanha Fujitsu-Siemens Amilo Pro käynnistyi tikku kyljessään ilman, että olisi tarvinnut tehdä muuta kuin painaa virtanapista.  

Suoraan paketista otettuna Xubuntussa on kaksi paneelia. Allekirjoittanut ei tarvitse niistä toista, joten poistin alareunassa olevan. Sen jälkeen siirsin yläreunan paneelin alas ja aloin viritellä sitä. Tein siihen kokeilumielessä erilaisia taustakuvia.


Jätin kellon kohdalle mustan ruudun, jotta numerot näkyisivät selvästi. Kun paneeli oli alustavasti muotoiltu, etsin työpöydän ja ikkunoiden tyyleistä sopivan yhdistelmän. Valintaa mutkistaa se, että myös ikonien tyylejä voi vaihtaa. Erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Omatekoisen paneelin taustakuvan - jos sellaista käyttää - pitäisi sopia yhteen muiden valintojen kanssa. Koska kyse ei tällä kerralla ollut pysyvästä asennuksesta, virittelyyn ei viitsitty käyttää kohtuuttomasti aikaa. 

Asetuksilla pystyy säätämään monia eri asioita. Läheskään kaikkea ei edes kokeiltu tämän lyhyen tutustumisen aikana.


Myös joitakin perusasioita kokeiltiin, eli miten näkyy esimerkiksi Youtube. Kaikki videot eivät näkyneet, joten uusi FlashPlayer olisi pitänyt asentaa. Kun Xubuntu on kiinteästi koneessa, FlashPlayer sekä muut lisukkeet ja kodekit, voidaan asentaa tuolloin.


Alapaneelin taustakuvasta tehtiin monenlaisia versioita, joita kokeiltiin. Kannen taustakuva ja työpöydän sekä ikkunoiden tyyli on otettava huomioon.


Tummennettu "kellotaulu" voi siirtyä väärään paikkaan, jos paneelissa joku oleellinen muuttuu. Tietyt tyylit muuttivat kellon numerot mustiksi, jolloin ne eivät näkyneet mustassa ruudussa. Tästä syystä päädyttiin lopulta yksiväriseen paneeliin. 

Paneelia kokeiltiin myös yläreunassa, mutta siitä ei ole ruutukaappausta. Työpöydästä saa toiminnoiltaan Gnome 2:sta muistuttavan, kun panee asetusten ja tiedostohaun ikonit yläpaneeliin. Alhaalla oleva paneeli tuntui tällä kerralla jotenkin paremmalta.


Yhdellä paneelilla pärjää hyvin. Siinä on napit ohjelmien vaihtamiseen sekä muutama nappi "suosikkiohjelmille". Mihin toista paneelia silloin enää tarvitaan? Ja mihin tarvitaan Unity -työpöydässä olevaa kammottavaa sivupaneelia?


Työpöydän tyylejä ja paneelin väriä (ja läpinäkyvyyttä) säätämällä, saa tekstit näkymään parhaiten. Valitettavasti ei-aktiivisten ohjelmaikonien tekstit ovat harmaita ja huonosti näkyviä juuri siinä työpöydän tyylissä, joten muuten näyttäisi parhaimmalta.


Klassinen menu ei ole ehkä nopein tapa käynnistää ohjelmia, mutta se hillitty ja selkeä. Eniten käytetyille ohjelmille voi tehdä "launcherit" eli käynnistysnapit paneeliin. Harvemmin käytetyt ohjelmat ehtii kyllä hakea menun kautta. Haluamansa käynnistysnapin voi lisätä paneelin vetämällä sen kuvakkeen ohjelmien "etsimisohjelman" ruudusta, joka löytyy menusta.



Xubuntun kokeilu ei tuonut mitään yllätyksiä - ellei yllätykseksi katsota sitä, miten monipuolinen Xubuntun Xfce-työpöytä on säädöiltään ja muokattavuudeltaan.


Useasti mainitsemani ohjelmien otsikkopalkki ei ole liian massiivinen. Sen koko muuttuu, kun ohjelmaikkunan tyyliä muuttaa.


Taustakuva on otettu autolautan kannelta kesällä 2012.


Myös harmaata ruudullista alapaneelia kokeiltiin. Runsaissa valintamahdollisuuksissa on se hyvä puoli, jokainen voi tehdä työpöydän ulkonäöstä mieleisensä. Uudeksi ongelmaksi tuleekin valitsemisen vaikeus. Koska muutoksia on helppo tehdä, ulkonäköä voi muuttaa tilanteen ja tunnelman mukaiseksi - ja taustakuvaan sopivaksi.


Loppuarvosana Xubuntusta tämän hyvin lyhyen ja vaatimattoman tutustumisen jälkeen on erittäin positiivinen. Xubuntu yllätti myönteisesti. Kun allekirjoittanut jossakin vaiheessa uusii joidenkin tietokoneiden käyttöjärjestelmiä, Xubuntu on erittäin vahva ehdokas. Huolenaihe on enää oikeastaan se, että ihmisillä on ikävä taipumus alkaa muuttaa asioita huonommaksi sen jälkeen, kun ne ovat saavuttaneet korkeimman tasonsa. Toivottavasti Xubuntu ei lähde menemään alamäkeä, kun sitä väen väkisin kehitetään, vaikka kovin paljon kehittämistä ei enää ole.

Xubuntu kilpailee Linux Mint Xfce:n kanssa. Kumpi on parempi, sitä on mahdotonta sanoa tällaisen lyhyen tutustumisen perusteella. Työpöytien ja ikkunoiden tyylivalikoimissa on ehkä joitakin eroja, joten käyttäjän kannalta kyse alkaa olla tyyliseikoista ja makuasioista, eikä järjestelmiä voi panna paremmuusjärjestykseen.


Lisäys 1:

Testaillessani, mitä miltäkin USB-tikulta löytyy, tulin vielä kerran kokeilleeksi Xubuntua, tällä kerralla Dell pöytäkoneessa.

Vakio-ohjelmia Xubuntussa on melko vähän, jos USB-versiolla ei kovin paljon voi tehdä. Jostakin syystä internet-yhteys katkesi kesken kaiken, mutta mokkulan avulla sain palautettua vaatimattoman yhteyden. Xubuntu tunnistaa mokkulan.



Tulin tälläkin kerralla poistaneeksi toisen paneeleista. Tein sen ehkä hieman liian nopeasti, koska olisi kannattanut katsoa, mitä siinä on. Näitä toimintoja olisi voinut siirtää muualle, jos se olisi ollut tarpeellista.

Jos asentaisin Xubuntun kiinteästi tietokoneeseen, lataisin Firefoxiin jonkin uuden "skinin". Sen nykyinen ulkonäkö näyttää hieman töksöltä.

Xubuntun "Task Manager" näyttää muistin käytöstä vain prosentin, joten lukua ei voi verrata siihen, miten paljon muut Linux-versiot käyttävät muistia muissa koneissa. Task Manager näyttää prosessien käyttämän muistin määrän (esimerkiksi Firefox 128MiB), mutta ei laske määriä yhteen. Voihan määrän tietysti itsekin laskea. Jos mustia kuluu 8% ja kokonaismuisti on 3,9 Gt, muistia kuluu silloin 312 mt.

Tämänhetkiset asetukset ovat seuraavat:

Appearance: "greybird"
Window Manager: "Daloa"
panelin taustakuva: "oma"

Tietoja:

xubuntu@xubuntu:~$ cat /etc/*-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=12.10
DISTRIB_CODENAME=quantal
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 12.10"
NAME="Ubuntu"
VERSION="12.10, Quantal Quetzal"
ID=ubuntu
ID_LIKE=debian
PRETTY_NAME="Ubuntu quantal (12.10)"
VERSION_ID="12.10"
xubuntu@xubuntu:~$


Säädöissä on jotain erikoista. Kun säätöjä muutettiin ja palautettiin ennalleen, lopputulos ei ollut aivan samanlainen. Työpöydän säätö "Appearance" on ehkä hierarkiassa korkeammalla kuin Window Managerin säädöt. Tämä asia vaatisi enemmän perehtymistä kuin mihin nyt on kiinnostusta.

Dedoimedo sivulla testataan Xubuntu 12.04. Yksi harvoista testissä ilmenneistä vioista oli "Application Finderin" romahtaminen.

"Other than the one-time crash, there were no other issues", kirjoittaja selittää.

Tuollainen Application Finderin "crash" ei ilmeisesti ole aivan "one-time", koska sama tapahtui myös tämän kokeilun viimeisessä "sessiossa" Dell pöytäkoneessa.


Todettakoon tähän lopuksi, että Xubuntu on yksi mahdollinen vaihtoehto Linux-jakeluista, jonka voisin "oikeasti" ottaa käyttöön. Siinä on jäljellä Ubuntun hyviä puolia, kuten riittävän suuret ja paksut kirjaimet, mutta siitä on karsittu Ubuntun huonoin puoli eli Unity-työpöytä. 

Lisäys 2:

Jatkoin vielä Xubuntun kokeilua Dell pöytäkoneessa. Kokeilu on osa vertailua, jossa valitsen käyttöjärjestelmän vanhaan Pentium IV -pöytäkoneeseeni toimimasta lakanneen Fedoran tilalle.

Jostakin syystä internet ei toimi tällä hetkellä (13.3.2012 klo 12.20) kuin "mokkulan" avulla - ja huonosti silläkin. Osittain tästä syystä tulin käyttäneeksi USB-Xubuntua myös varsinaiseen nettikäyttöön eli tässä tapauksessa foorumille kirjoittamiseen. Käytin apuna Abi Word  tekstinkäsittelyohjelmaa. Mutta kuinka kävikään. Abi Word kaatui jo ensimmäisellä käyttökerralla ennen kuin olin saanut kirjoitustani valmiiksi. Onneksi olin tallennellut tekstiä tiuhaan, joten en menettänyt mitään. Mutta ohjelman kaatuminen on asia, josta en todellakaan pidä. Se heikentää käsitystäni koko käyttöjärjestelmästä, vaikka ohjelma onkin erillinen osa siitä. Käyttöjärjestelmän kehittäjät ovat tässä tapauksessa ohjelman kuitenkin pakettiin valinneet. Herää ajatus ja pelko siitä, mikä ohjelma kaatuu seuraavaksi. "Crash-raportti" on sivun oikeassa yläkulmassa.


Kirjoitan Xubuntun ja Mint Xfce:n vertailusta oman "artikkelinsa", joten ei siitä tässä tämän enempää.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti