Mandrake Linux oli jo "uutena" jossakin määrin kömpelö esitys, eivätkä vuodet varastossa ole tehneet siitä yhtään parempaa. Tässä kokeilutilanteessa on hiiri lisäksi täysin "ränkkä", mikä ei tietenkään ole Mandraken vika, mutta tekee sen käyttämisestä epämiellyttävää. Oheinen ruutukaappaus näyttää olevan yli neljä vuotta vanha. Otin myös uusia, mutta niiden tiedostopäätteeksi tuli jotain, mitä blogi ei hyväksynyt. Katson, voiko tiedostopäätteitä muuttaa rikkinäisen hiiren avulla, vai häviävätkö kuvat kokonaan. Hiiren nappi on nimittäin sellainen, että hiiri tekee omiaan. Eli yksi painallus napista voi tarkoittaa kymmentä painallusta.
Jos vanhassa käyttöjärjestelmässä ei ole huomanut mitään puutteita, viimeistään internet-yhteyden aikana ne tulevat ilmi. Mikään ei tunnu toimivan kunnolla. Sivut eivät näy niin kuin pitäisi, Youtube ei näy, blogin kirjoittaminen ei onnistu, erilaisia virheilmoituksia tulee koko ajan, selain muuttuu epävakaaksi ja kaatuu tai hyytyy lopulta.
Kirjoitan tätä blogia vuoden 2009 alussa asennetulla ubuntu 8.10 Interpid Ibexillä käytännön syistä, koska Mandrake on samassa tietokoneessa eri kovalevyllä. Jo tämän Ubuntun kanssa on vaikeuksia. Kesken blogin kirjoittamisen piti vaihtaa selain Firefoxista Google Chromeen, kun kursori lakkasi tottelemasta. Mandrakesta oli turha edes yrittää blogin kirjoittamista. Taisin kuitenkin kirjoittaa otsikon sillä.
Miten mahtaisi toimia Kdenlive? Arvelen, että tapahtuisi "crash" ennen kuin ainoatakaan videota olisi saatu valmiiksi. Kdenliveä ei kokeiltu aikoinaan kertaakaan, koska ei ollut videomateriaalia, mitä käyttää. Oikeastaan jäi melkein huomaamatta, että tietokoneessa edes on tällainen ohjelma.
Järjestelmien vanheneminen ei koske pelkästään Linuxia. Muutaman vuoden ikäinen Mac on myös vaikeuksissa, koska jotkut sivut vaativat uudemman FlashPlayerin, ja se taas vaatii uudemman käyttöjärjestelmän. Windows XP, vaikka se onkin jo yli kymmenen vuotta vanha, pärjää vanhoista käyttöjärjestelmistä parhaiten, koska sitä on uudistettu ja päivitetty. Koska XP on vielä laajasti käytössä, palvelujen tarjoajat eivät mielellään tee sivuja, jotka eivät toimisi sillä.
Mandraken ruuutukaappaus toimii PrtScr -napilla. Tallennettava kuva on periaatteessa png-tiedosto, mutta tiedostopääte ei tule näkyviin. Blogger ilmoittaa, että tiedostoa ei voi ladata blogiin, koska se ei ole kuva. Myöskään Gimp ei tunnista tiedostoa kuvaksi. Kun valitsee Gimpissä "näytä kaikki tiedostot", ruutukaappaus tulee näkyviin. Silloin sen voi avata ja tallentaa jpg-muodossa.
Mandrakessa on monia nykyisinkin käytettäviä ohjelmia, kuten Open Office. Versio on vanha, mutta toimii niin kuin pitää. Myös Skype löytyy. Sitä - kuten muitakaan ohjelmia - ei yritetty päivittää uudeksi, koska eihän museon kokoelmiakaan uudisteta.
Alussa oleva ruutukaappaus on tammikuulta 2009, joten lisätään nyt tähän loppuun vielä uusi, joka muutettiin julkaisukelpoiseen jpg-muotoon.
Mandraken kokeilu saa nyt loppua. Tai oikeastaan se on jo loppunut. Tätä blogiahan kirjoitetaan vanhalla Ubuntulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti