keskiviikko 27. helmikuuta 2013

openSUSE 12.2 ja 12.3

OpenSUSE uusi versio ilmestyy pian, joten vanhan Gnome-version kokeileminen enää tässä vaiheessa ei oikeastaan ole perusteltua. Kirjoituksen lopussa kokeillaankin uutta KDE-versiota.

Tähän kokeiluun liittyy erittäin epämiellyttävä tapaus, jonka miettiminen vie innostuksen openSUSEn kokeilemiseen ja muidenkin Linuxien kokeilemiseen. Tapahtui nimittäin niin, että USB-tikun "valmistaminen" ei alussa oikein onnistunut. Kun sitä taas kerran kokeiltiin, ulkoisen USB-kovalevyn johto oli kiinni tietokoneessa. Niinpä ulkoisesta kovalevystä tuli vahingossa openSUSE -USB-tikku, joka tuskin edes toimisi. Pahinta oli se, että ulkoisella kovalevyllä oli satoja gigatavuja videoita ja kuvia ja muita tiedostoja, jotka menetettiin. Tätä kirjoittaessani en oikein vielä tajua menetyksen massiivisuutta. Aineistosta oli jonkin verran kopioita muuallakin, mutta siitä huolimatta levyn tietojen tuhoutuminen oli katastrofi. Videokäsittelyohjelmassa olleiden keskeneräisten projektien hakupolut esimerkiksi veivät mainitulla levyllä oleviin kansioihin.


Youtube ei näy ilman lisäasennuksia. Yksi Gnome 3:n monista huonoista puolista näkyy tässä. Sivun alalaidasta pongahtelee vähän väliä esille tumma valikko, joka häiritsee muiden ohjelmien toimintaa.  Näitä muita ohjelmia openSUSEssa on varsin vaatimaton määrä. Mutta niitähän saa.Toisin kuin USB:tä bootattavaan Fedoraan, openSUSEn saa vaihdettua kansikuvan.


Yksi uuden openSUSEn uudistuksista tulee todennäköisesti olemaan se, että Application - teksti poistuu ja sen tilalle tulee vasemman palkin alalaitaan puhelimen näppäimistöä muistuttava ruudukko. Ohjelmien käynnistäminen tehdään aina vain hankalammaksi. Nykyinen Gnomen versio on 3.4.2. Siinä on "Power Off" vaihtoehto vasemman ylälaidan valikossa. Onkohan se jälkiasennus, koska varhaisissa Gnome 3 -versioissa sitä ei ollut.

Internet-sivujen kirjaimet eivät ole toivottoman ohuita ja pieniä ja huonosti luettavia kuten Fedorassa vaan aivan tavalisia niin kuin pitääkin. Fedora näyttää internet-sivut niin ankeina, että niistä tulee mieleen jokin tieteiskauhufantasia "Uudesta Uljaasta Maailmasta", jossa kaikki on kurjaa, ja jota kommunistit tai muut totalitaristit hallitsevat.

Korjaus: Kyllä myös openSUSEn teksti on pienuudessaan lähes lukukelvotonta joillakin internetsivuilla. Huomasin tämän vasta nyt.  

Ikävä kyllä, kaikkialla teksti ei ole kovin kaunista. Libre Officesta puuttuvat tavanomaiset kirjainmallit. Ohjelmassa on vain joitakin omituisen näköisiä fontteja.


Näin ohutta ja kurjaa raapustusta harvoin näkee Libre Officessa.

OpenSUSE ei tarjoa mitään erityisiä yllätyksiä. Kaikkien muiden kokeilemieni Linuxien paitsi Ubuntun ja sen suorien johdannaisten ongelma on kirjainten heikko laatu. Internet-sivut näyttävät ankeilta.

Taas kerran kokeillessani (yksi on asennettu kiinteästikin) Gnome 3 -työpöytää en voi muuta kuin vahvistua käsityksessäni, että se on surkea tekele. Aivan alussa jossakin määrin pidin siitä, koska sen ohjelmakuvakkeet ovat kuin karamelleja. Mutta esteettinen miellyttävyys ei riitä. Käytännössä Gnome 3:n kömpelyyden huomaa, kun haluaa vaihtaa auki olevasta ohjelmasta toiseen. Jos tämä olisi (otan juuri tästä hetkestä PrintScreenin ja panen sen tähän alle) Xfce tai Gnome 2 tai vaikka Windows, tilanne olisi erilainen. 


Kuvitelkaa tuo kuvassa näkyvä tilanne. Olen juuri kirjoittanut sivun alalaitaan sanat "jos tämä olisi". Oletetaan, että haluaisin tuossa vaiheessa vaihtaa käyttöön avoinna olevan Libre Officen. Xfce:ssä tai Gnome 2:ssa tai Windowsissa tarvitsisi vain siirtää hiiren kursoria lyhyt matka alapalkissa olevaan Libre Officen nappiin ja klikata siitä. Aktiivinen ohjelma vaihtuisi. Mutta Gnome 3:ssa ei edes näe mistään, mitä ohjelmia on käynnissä. Hiiren kursori on vietä pitkällä ranneliikkeellä kauas ruudun vasempaan yläreunaan. Sen jälkeen kursori on kuljetettava toisella pitkällä ranneliikkeellä jonnekin ruudun keskivaiheille, jossa napsautetaan Libre Officen pienoiskuvaketta. Mieletön operaatio.  Tietenkin on olemassa näppäimistökomennot. Ikkunanapilla saa näkyviin avoimet sovellutukset. Vaikutus on sama kuin jos veisi kursorin ruudun vasempaan yläkulmaan. Mutta ohjelma on joka tapauksessa valittava hiirellä - ellei käytä alt + tab yhdistelmää. Mutta sekin on vähän hankala, kun hiirellä kuitenkin tehdään yhtä ja toista.


OpenSUSEN masentavasti alkanut kokeilu loppuu nyt. Toisella pöydällä "recovery" -ohjelma yrittää pelastaa tiedostoja huono-onniselta ulkoiselta kovalevyltä. Sammutan tietokoneen ja samalla openSUSEn.


Lisäys 1:

Lähinnä USB-tikkua testatakseni asensin siihen kokeeksi uuden version openSUSEsta. Tällä kerralla kokeilen KDE-vaihtoehtoa. Uutta openSUSE 12.3:sta  ei ole tätä kirjoittaessani vielä virallisesti julkaistu, joten tämä on kai jonkinlainen beta-versio, kuitenkin jo käytännössä valmis.

USB-muistitikulta käytettävässä järjestelmässä on rajallinen määrä työpöydän teemoja. Niitä ei voi ladata lisää toisin kuin kiinteästi asennetussa järjestelmässä.


Työpöydällä oleva tumma palkki ei ole kovin kaunis. Mieluummin pitäisi ohjelmien käynnistyskuvakkeet ilman kehystä.

Mustan laatikon sain hävitettyä, ja kuvakkeet sain laatikon ulkopuolelle, mutta kuvakkeiden paikkoja en sen jälkeen saanut muutettua.


"Takkirauta-testi" on yksi tapa verrata fonttien kokoa.

Tässä vaiheessa voin jo todeta sen, että KDE vaikuttaa mukavammalta työpöydältä  kuin Gnome 3.

Järjestelmä rohmuaa "tyhjäkäynnillä" muistia 631 MiB. Kun Firefox on päällä ja kirjoitan tätä blogia, muistia käytetään 840.5 MiB.

Kuvankaappaus toimii PrtScr -napista, mikä on hyvä asia. Alapalkin väriä ei saa muutettua vakiosäädöillä (en ole ainakaan keksinyt miten se tapahtuisi), joten ainoa tapa vaihtaa väriä on valita jokin tyyli, jossa on läpikuultava alapalkki (openSUSE Oxygen), ja antaa taustakuvan vaikuttaa palkin väriin.


Säädöt ovat seuraavat:

Application appearance "Oxygen"
Colors "Oxygen"
Workspace appearance/Window decorations "Laptop"
Desktop theme "Air openSUSE"


Lisäys 25.12.2013

Kokeilen vielä vanhaa USB-kovalevylle vahingossa asennettua Open Suse 12.2 versiota. Asennan siihen ensiksi Maximus lisukekkeen, joka poistaa kiusallisen tekstipalkin. 

Seuraavaksi asennetaan FlashPlayer ja katsotaan, miten videot näkyvät. Tätä kirjoittaessa ei ole tietoa, tuleeko asennuksesta pysyvä, vai haihtuuko se, kun tietokone sammutetaan. 




Youtube joka tapauksessa toimii. Mutta ei toimi enää koneen sammuttamisen ja uudelleen käynnistämisen jälkeen. Koska kyse on USB-muistitikulta (vaikka se olisi kovalevy, kuten tässä tapauksessa) käytettävästä Linuxista, kaikki asennukset ja toimenpiteet mitätöityvät, kun kone sammutetaan. Tallennetut kuvakaappaukset säilyvät vain, jos ne on tallennettu fyysiseen kovalevykansioon. Jos ne tallennetaan Linuxin luomaan tilapäiskansioon "Pictures", ne häviävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti