Jos haluaa jotain nopeata, Joli OS voi olla kokeilemisen arvoinen. Monet asiat, jotka tavallisessa Linuxissa tai Windowsissa tapahtuvat verkkaisesti, vievät Joli OS:ssä vain silmänräpäyksen. Aikaa kuluu sen sijaan ohjelman käyttämisen opettelemisessa varsinkin jos käyttäjällä ei ole kokemusta älypuhelinten ja tablettien käytöstä. Minulla ei ole, koska en omistaa kumpaakaan laitetta.
JoliOS on todella erilainen. Se muistuttaa Chrome OS:ää siinä, että asiat tapahtuvat verkossa. Ohjelma on eräänlainen nettisovellutusten luettelo. Omia ohjelmia on vain muutama. En tiedä, mitä kaikkea Joli OS:ään voi asentaa. Kun Joli OS käynnistyy, se yrittää ensimmäisenä päästä internettiin. Kun johto sattui olemaan irti, Joli OS ei löytänyt langatonta nettiä, vaikka sellainenkin tietokoneessa on. Kun lankaverkko oli kytketty, myös langaton verkko tuli vaihtoehtona näkyviin. Se myös toimi, kun sitä myöhemmin kokeiltiin.
Kun yhteys internettiin on kytketty, ja Joli OS jatkaa käynnistymistä, se vaatii käyttäjää kirjautumaan Facebook-tilille tai Joli OS:n omalle tilille mikä se sitten onkin. Facebookin kohdalla se esittää pelottavan kysymyksen, voiko se postittaa käyttäjän nimissä tietoja ja mitä kaikkea se kysyykään. Tähän mahdollista vastata ei.
Ruudun alapalkissa olevista kahdesta pienestä "napista" vaihdetaan toinen sivu ohjelmia. Yllä olevassa kuvassa näkyy kakkossivu.
Työpöydän kakkossivulla olevasta Local Apps -kuvakkeesta tulevat näkyviin järjestelmässä itsessään olevat ohjelmat.
Kuten näkyy, niitä ei ole kovin paljon. Vasemmassa laidassa olevan harmaan ison sivupalkin saa piiloon painamalla vaalean yläpalkin vasemmassa reunassa olevaa "kolmen viivan kuvaketta". Chromium-selain on kuvassa käynnissä. Sitä osoittava pieni merkki on ruudun vasemmassa ylälaidassa. Sinne ilmestyvät käynnissä olevien ohjelmien symbolit, joita napsauttamalla ohjelmat saa näkyviin.
Kirjoitan tätä blogia parhaillaan Joli OS:ssä.
Joli OS:ään kuuluva selain on Chromium. Googlen Blogger vierastaa sitä ja ilmoittaa: "You are using an unsupported browser". Monet "pilvipalvelut" kuten Youtuben ja Facebookin saa toimimaan joko omassa erityisessä toimintaruudussaan tai aliohjelmassaan (en tiedä, mitä nimeä pitää käyttää) tai perinteisellä tavalla Chromium-selaimessa. Alla olevassa kuvassa on käytössä Microsoft Word online-sovellutuksena. Se vaikuttaa hitaammalta kuin Googlen Drive. Näihin ohjelmiin kun saisi vielä suomenkielisen oikoluvun.
Ä:t ja Ö:t saa näkyviin, kun kirjoittaa terminaaliin "gnome-control-center". Sen jälkeen avautuu tavallinen Gnomen asetusvalikko kuten monissa muissakin Linuxeissa. Näppäimistö on tässä vaiheessa vielä "English", joten väliviivoja voi joutua vähän aikaa etsimään ellei ole käyttänyt englantilaista näppäimistöä.
Järjestelmässä on piilossa myös Gnomen "menu", vaikka sitä ei etusivulta mistään löydä.
Joli OS:n kokeilu loppuu nyt. Ohjelma on erittäin nopea, mutta sekavan oloinen käytettävyydeltään. Miksikään "oikeaksi" käyttöjärjestelmäksi siitä ei ole. Itse järjestelmä toimi ilman mainittavia ongelmia, mutta muutamat nettisovellutuksista tökkivät jonkin verran tai jopa lakkasivat toimimasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti