sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

OS4

Taas kokeillaan uutta Linuxia. Siisteistä ja hyvin näkyvistä kirjaimista huomaa heti, että taustalla on Ubuntu. Joidenkin muiden Linuxien harakanvarpaat tuovat ankeudessaan mieleen 1960-luvun Neuvostoliiton ja Itä-Saksan


Ikävä kyllä, tulin muokanneeksi OS4:n työpöytää ennen kuin ehdin ottaa ensimmäistäkään ruutukaappausta. Poistin oikeassa reunassa olleen ison paneelin ja pienensin alapaneelia. Järjestelin hieman alapaneelin kuvakkeita ja asensin paneeliin taustakuvan. Tekemässäni järjestelyssä näyttää olevan se huono puoli, että auki olevien ei-aktiivisten ohjelmien kuvakkeita ei näe missään. Ne on saatava jotenkin näkymään, koska en halua luoda mitään Gnome 3:a. No, onnistuuhan näiden ikkunoiden lisääminen paneelin asetuksista. Alla olevassa kuvassa on auki Chrome-selain (aktiivisena), Gimp ja Open Shot piilossa. Pitäisiköhän kokeilla, onnistuuko videon tekeminen.


OS4:n saa loppujen lopuksi melko mukavan näköiseksi, kun vähän säätää. Alapalkin koko on 23 pikseliä, ja siinä on aikaisemmin tehty osittain läpinäkyvä taustakuva. Nokian karttojakin löytyy.Tässä hieman tietoja:

DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=12.04
DISTRIB_CODENAME=precise
DISTRIB_DESCRIPTION="OS4 OpenDesktop 13"
NAME="Ubuntu"
VERSION="12.04.2 LTS, Precise Pangolin"
ID=ubuntu
ID_LIKE=debian
PRETTY_NAME="Ubuntu precise (12.04.2 LTS)"
VERSION_ID="12.04"

Tämän lyhyen kokeilun aikana OS4 on toiminut hyvin. Sukulaisuuden Ubuntuun huomaa selvästi joustavasta toiminnasta. Seuraavassa video.


OpenShot ei kaatunut. Se on tosin niin vaatimaton videoeditori, että mitään kovin ihmeellistä sillä ei saa aikaan. Renderöinnin alkaessa jännitti, milloin tapahtuu "crash".


OS4:n kokeilusta jäi varsin positiivinen käsitys. Työpöytä vain on "tehtaan jäljiltä" aivan käsittämätön. Ohjelmat käynnistetään ruudun oikeasta yläkulmasta. Sivulla on leveä tyhjänpäiväinen palkki. Alhaalla on toinen palkki, joka sekin on aivan liian paksu. Järjestelmää oli suorastaan pakko vähän virittää.Lisäys:

Kokeillaan sattumalta uudestaan OS4 -järjestelmää. Mainitsin edellä, että työpöytä on "tehtaan jäljiltä" käsittämätön. Sitä se todella on kuten seuraava kuva osoittaa. Taustakuva on jo vaihdettu.


Ikävä kyllä, virittely taisi tällä kerralla mennä pieleen, koska menua ei löydy enää mistään. Sen saa esille vain hiiren oikealla napilla työpöydän päällä.Lisäys 1.4.2013

Tarkoitus ei ollut enää kokeilla OS4 Linuxia, mutta kun se sattui tikulla olemaan, niin kokeillaan nyt vielä. Alla on kuva alkutilanteesta ilman paneelien siirtämisiä.


OS4 tuntuu erittäin nopealta, kun sitä kokeilee. Alkuperäinen paneelien asettelu on niin käsittämätön, että sitä ei voi olla muuttamatta. Pienen virittelyn jälkeen OS4 näyttää tällaiselta:


Ihmettelin, mistä Chrome selain nappasi saman teeman, mikä minulla on eräässä toisessa koneessa. Vastaus on se, että kirjautuminen toisessa koneessa ja uudelleen kirjautuminen toisessa koneessa siirsi myös selaimen asetukset mukanaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti