DistroWatchin listassa sijalla 26 on jakelu nimeltä Fuduntu. Nimi muistuttaa Ubuntua, joten olen luullut että se on siitä kehitetty.
Samalla kun latasin ArtistX:ää panin myös Fuduntun latautumaan. Windows ei jostakin syystä aina formatoi USB -muistitikkuja täyteen kokoonsa, joten asiassa pitää joskus hieman auttaa. Kun tikulle tallentaa jotain ja formatoi tikun sen älkeen, alkuperäinen koko usein palautuu. Tällä kerralla ei edes tämä auttanut, joten päätin asentaa tikulle Fuduntu iso-tiedoston ja katsoa auttaako se formatointikysymyksessä.
ArtistX ei toiminut, vaikka tein USB-asennuksen uudestaan eri ohjelmalla ja kokeilin järjestelmää eri tietokoneissa. Pettyneenä työnsin Fuduntu-tikun koneeseen ja päätin kokeilla sitä.
Dedoimedo -sivulla annetaan hyvin positiivinen arvio Fuduntu Linuxista, samoin muutamilla muilla sivuilla. Niinpä Fuduntua oli suorastaan pakko kokeilla, kun se tikullekin oli jo saatu. Fuduntussa on vielä vanha kunnon Gnome 2 työpöytä, mistä pidän.
Fuduntu vaikuttaa Ubuntun johdannaiselta, mutta se perustuu Fedoraan. "Takkirauta" -testi paljastaa myös tämän asian. Sivun fontit ovat pienet ja hennot kuten Fedorassa, joten lukeminen on epämukavaa. Ubuntussa ja siitä kehitetyissä Linux-versioissa on paksummat kirjaimet.
Youtube näkyy ilman mitään lisäasennuksia. Fubuntun ohjelmavalikoima ei sinänsä ole kovin laaja, mutta tavaraahan voi aina asentaa myöhemminkin. Silloin voi itse päättää, mitä koneessa on. Vakioselain on Chromium.
Innostuin virittelemään Fuduntua vähän liikaakin. Siitä alkoi tulla värikkyydessään ja sekavuudessaan jo suorastaan ällöttävän näköinen. Jos aivan yksityiskohtiin mennään, niin ei olisi pahitteksi, jos alareunassa olevan "Cairo Dockin" väriä saisi hieman muutettua. Valkoinen ei sovi oikein kaikkiin ympäristöihin.Dockia pystyykin konfiguroimaan, ja siihen on saatavissa teemoja.
Gimp ja Libre Office toimivat niin kuin pitää. Libre Officessa pitää toimia suomenkielisen oikoluvun, koska teen paljon kirjoitusvirheitä. USB-kokeilun aikana se ei tietenkään toiminut.
En huomannut USB-tikkukokeilun aikana, että oikea ylänurkka on ns. "kuuma". Oletattavasti se myös tikulta käytettäessä oli. Ei siitä Gnome 2:ssa kovin paljon hyötyä ole. Tulee vain huitaistua kuumaan nurkaan, vaikka ei tarkoittaisikaan.
Yllättävä käänne
Joskus asiat ohjautuvat suuntaan, jota ei ole osannut odottaa. Sain yhtäkkiä "ahaa-elämyksen" ja päätin asentaa Fudutun kiinteästi koneeseen, jota varten vertaillut Xubuntua ja Mint Xfce:tä ja lopuksi Mint Matea. Tästä vertailusta kirjoitin erillisen jutun.
Tietokone, johon järjestelmää olin asentamassa, on jo useita vuosian vanha. Sitä ei ole varsinaisesti ostettu koskaan, vaan kone on kasattu muiden tietokoneiden päivityksistä ja korjauksista ylimääräisiksi jääneistä sista. Ainostaan kotelo, joka ei maksanut paljon, on ostettu erikseen Helsingin Mikro-Majasta. Kotelon värin mukaan koneelle annettiin nimi Blackbox, jolla nimellä kone näkyy verkossa.
Blackboxissa on 2,4 Mhz Pentium 4 prosesori ja 1.5 Gt muistia - eli nykymittapuun mukaan vähän. Aktiivisia kovalevyjä on kaksi. Kotelon sisällä on lisäksi varastossa yksi ylimääräinen digiboksista irrotettu kovalevy. Linux asennettiin pienimmälle 160 GT:n kovalevylle, joka on jo aika vanha. Levy tutkittiin WD analysointiohjelmalla, joka ilmoitti, että se on OK. Tämä tutkimus oli aiheellinen sen takia, että levyllä oleva Fedora oli lakannut toimimasta.
Yllä olevassa kuvassa kone on "bootattu" käyntiin DVD-levyltä, mutta järjestelmän asentamista kovalevylle ei ole vielä aloitettu. DVD-asema on vanha ja kulunut (se on ollut eräässä "pelikoneessa"), mutta se toimi kuitenkin juuri ja juuri äännellen välillä kuin linkoava pyykinpesukone. Asemaa ei normaalisti käytetä.
Kohtalon hetki. Kun "Write" -napista painettiin, menetettin kiintolevyllä olleet 20-30 Linux iso-tiedostoa. Kaikki muu tieto kovalevyltä oli poimittu talteen, mutta näitä "isoja" ei vaivauduttu taltioimaan, koska ne vievät paljon tilaa, ja koska ne saa netistä uudestaan, jos tarvitsee.
(Fuduntu putosi "log in" tilaan, kun olin lataamassa tähän valokuvaa.)
Ikävä kyllä, Fuduntu on alkanut näyttää huonoja puolia jo heti ensimmäisten käyttötuntien - tai oikeastaan jo minuuttien - aikana. Jatketaan nyt kuitenkin tätä blogin kirjoittamista ja palataan ongelmiin myöhemmin. Täytyy vain tallentaa tekstiä vähän väliä, jotta ei tarvitsisi kirjoittaa kovin paljon kahteen kertaan.
Asennuksen yhteydessä näppäimistön kieli ja aikavyöhyke säädetään, joten niihin ei tarvitse palata myöhemmin. No, aikaa joutui vielä uudestaan säätämään. Nyt alkaa taas jännityksellä odotettu kuvan lataaminen.
Ei lataaminen ollutkaan kovin jännittävää, koska kuvaa on rajattu ja pienennetty. Fuduntun voi siis olettaa selviävän siitä - niin kuin se selvisikin. Kuvassa vasemmalla on UBS-tikulta käynnistetty Fuduntu, jossa ei ollut ongelmia. Oikealla on juuri kiintolevylle asennettu Fuduntu.
Fuduntu vaikuttaa ominaisuuksiltaan hyvältä käyttöjärjestelmältä. On sääli, että se temppuilee, eikä ole vakaudeltaan sitä, mitä hyvän käyttöjärjestelmän pitäisi olla.
Firefoxistakin saa aika värikkään, kun lataa sopivan teeman. Gnomen yläpalkissa on omatekoinen "biljo180D.png" -niminen taustakuva. Se on tehty Gimpillä. Sana "biljo" kertoo tekjän turhautumisesta, kun taustakuvat eivät näyttäneet hyvältä. Tekele oli jo "biljoonas" yritys. Numero 1 kertoo, että meneillään oli sentään vasta ensimmäinen kierros. Numero 80 kertoo, että png-kuvan peittävyys on 80 prosenttia. Kuva kuultaa siis hieman läpi. Kirjain D kertoo, monesko versio kuvasta oli kehitteillä.
Ongelmia
En olisi halunnut kirjoittaa näitä kommentteja, mutta ei kai muukaan auta.
1. Muutama minuutti käynnistämisen jälkeen järjestelmä hyytyi tilanteeseen, josta kertoo alla oleva kuva, joka on otettu jälkeen päin vastaavan näköisestä tilanteesta. Oikean hyytymisen aikana kuaa ei voitu ottaa. Silloin auttoi vain sähkön katkaiseminen ja koneen käynnistäminen uudestaan.
Kyseessä oli tilanne, jossa avattiin System-valikko ja sitä jokin alavalikko. Ongelma ilmeni siinä vaiheessa, kun hosuin vahingossa hiiren kanssa, jolloin tietokone sai monta peräkkäistä käskyä valikon eri osien näyttämisestä hyvin lyhyenä aikana. Tuntematta asiaa tämän tarkemmin, mieleen tulee ajatus, että näytönohjain ei "selvinnyt" tilanteesta kunnialla. Näyttö hyytyi. Tietokone toimi taustalla, mutta siihen ei saanut mitään kontaktia. Ainoaksi keinoksi jäi virran sammuttaminen. Tämä ongelma ilmeni aivan alkuvaiheessa, kun järjestelmä oli ollut käynnissä vasta muutaman minuutin.
Koska arvelin, että edellä mainittu ongelma saattaisi johtua näytönohjaimen ajurista, yritin asentaa koneeseen Jockey -nimisen ohjelman, jolla ajureita voi hallita.
2. Kun siirsin kuvia kameran muistikortilta tietokoneeseen, tiedostojenhallinta alkoi näyttää tyhjää ruutua ja ilmoitti, että kuvia ei löydy, joten ne on ehkä deletoitu. Säikähdin sen verran, että tullut ottaneeksi kuvakaappausta. Muistikuvieni mukaista "pictures have propably been deleted" tekstiä löydy Googlen avulla. Onneksi kuvat sentään olivat oikeasti vielä tallessa ja voitiin siirtää koneeseen.
2. Työpöytä romahti "log in" -tilaan, kun olin lataamassa kuvaa tähän blogiin. Jos ruudulla olisi ollut tallentamatonta tekstiä, se olisi kadonnut. Jos käsitteltävänä olisi ollut valokuva tai video tai äänitiedosto, kaikki tallentamaton työ olisi mennyt hukkaan. Tämän tyyppiset koko työpöydän kaatumiset eivät ole harmittomia pikkuvikoja.
Yleensä tietokoneen vika on katsottava pahaksi silloin, kun tietoa voi kadota a tehtyä työtä voi mennä hukkaan. Fuduntussa on esiintynyt kaksi tällaista vikaa ensimmäisten kahden käyttötunnin aikana.
Kuin pisteeksi i:n pääle samaan aikaan näiden kokeilujen kanssa särkyi alle kaksi vuotta käytössä ollut Sony Vaio läppäri. Se sammui kesken käytön, eikä siinä ole sen jälkeen havaittu itään "elonerkkejä". Ensiksi tutkitaan virtalähde, kunhan jostakin löytyisi yleismittari.
Mittari löytyi. Verkkolaite toimi, joten vika on tietokoneessa.
Vaikka Fuduntu on jo asennettu kiinteästi yhteen koneeseen, sitä testattiin vielä vanhassa Fujitsu-Siemens Amilo Prossa, jossa se toimi hyvin. Alkaa tuntua siltä, että järjestelmän temppuileminen pöytäkoneessa johtuu itse koneesta eikä järjestelmästä. Amilo Prossa Fuduntu toimii nimittäin mainiosti USB-tikulta käynnistettynä. Ehkä pöytäkoneessa pitää kokeilla jotain mahdollisimman alkeellista Linuxia.
Debian ei ole alkeellisin mahdollinen Linux, mutta siinä on edelleen Gnome2, jonka voisi ehkä virittää yllä olevan kaltaiseksi. Poistin kuvassa näkyvän kellon, koska se näkyi selaimen ikkunan päällä. Myöhemmin keksin, miten kellon saa piiloutumaan.
Nähtäväksi jää, mitä kokeilen seuraavaksi. Taidan panna latautumaan Vector Linuxin. Fuduntuun ei pysty ainakan normaalimenettelyllä asentamaan Kdenlive videoeditoria, joka on paras Linuxissa toimiva videoeditori. Eikä myöskään Cinelerraa. Alkeelisen OpenShotin voi asentaa, ja sen asensin.
Fuduntussa on tiettyä tunnelmaa. Valitettavasti pelkällä tunnelmalla ei pitkälle pötkitä. Olen kahden vaiheilla, jyräänkö Fuduntun saman tien ja asennan tilalle Mint Maten, vai jatkanko Fuduntun käyttämistä. Fuduntun työpöytä ei ole hassumman näköinen, mutta kun selain on käynnistä, se yhdistyy yläpaneeliin hieman rumasti. On liian paljon saumoja. Yläpaneelista voisi tehdä alapaneelin, mutta silloin pitäisi luopua Cairo Dockista.
Käytännön havaintoja:
Jatkan nyt ainakin sen verran Fuduntun käyttämistä, että joitakin sen ominaisuuksia tulee esille.
Kuten jo mainitsin, Kdenliveä ja Cinelerraa ei pysty asentamaan ainakaan normaalimenettelyllä. Suomen kielen oikoluvun asentaminen Libreofficen ja Firefoxiin onnistui. Valitettavasti oikoluku ei toimi tässä Googlen blogissa.
Sen näkeminen, mitä ohjelmia on parhaillaan avoinna, on hankalaa aivan kuten Macin OSX:ssä. Fuduntussa ei auta edes Windows-nappi, mutta onneksi oikean ylänurkan "kuuma nurkka" ajaa saman asian. Siihen tosin tulee huitaistua helposti vahingossa.
Käytöjärjestelmä ja ohjelmat pyörivät melko kevyen tuntuisesti vanhassakin koneessa, mikä on hyvä asia. Järjestelmän muistinkulutus on kohtuullinen.
Openshot teki kuin tekikin jonkinlaisen videon. Tietokone on niin heikko, että sitä ei voinut katsoa tekovaiheessa eikä edes valmiina ennen kuin Youtubessa. Video tehtiin siis käytännössä lähes sokkona.
Enkä voinut vastustaa kiusausta. Vaihdoin tosin kansikuvan takaisin entiseksi, mutta yläpanelin jätin.
Koska käyttöjärjestelmälle pitäisi keksiä jotain "hyötykäyttöäkin, ajattelin kokeilla, miten netistä nauhoittaminen sujuu. Samalla tietokoneella Windows-järjestelmässä se onnistuu. Tarvitsen tätä ominaisuutta, kun tee taustamusikkeja ja taustaääniä videoihin. Ikävä kyllä, uusimmilla Dell-koneillani ei voi nauhoittaa netistä. Pitäisi kai asentaa erillinen äänikortti.
Aloitin kokeilut siten, että asensin tietokoneeseen Audacity -ohjelman. Eräässä toisessa Ubuntu-koneessa se toimii kohtuullisesti. Sillä voi nauhoittaa ääntä Skypestä ja Youtubesta ja muualtakin internetistä, missä vain ääntä on.
Kokeilu ei johtanut mihinkään. Audacity ei nauhoittanut netissä kuuluvaa ääntä, ja kaiken lisäsi se meni joka ikisellä kerralla jumiin, kun sitä kokeilin. Se ei sammunut kuin force quit -vaihtoehdolla.
Tämä on Linux-järjestelmien huono puoli. Ohjelmat toimivat tai eivät toimi. Koskaan ei voi etukäteen tietää. Äänten hallinta on yksi vaikeimmista alueista. Se on salatiedettä. En saaut kurjaa Audacityä kovin helposti edes poistettua tietokoneesta. Lopulta se katosi.
Lisäys:
En ole toistaiseksi poistanut Fuduntua tietokoneelta, kun tulin sen asentaneeksi, joten seuraavassa on muutamia käytännön havaintoja.
Esiin pomppiva Cairo Dock aiheuttaa samanlaisia ongelmia kuin Macin vastaava palkki. Se tulee tielle, kun sivun alalaidassa kirjoittaa jotain. Hankaluudet ovat muutenkin vähän saman tyyppisiä kuin Macissa. Jotta näkisi auki olevat ohjelmat, pitää käyttää "kuumaa nurkkaa" kuten Gnome 3:ssa. Macissa voi vastaavassa tarkoituksessa painaa ikkunanappia.
Cairo Dockissa olevissa kuvakkeissa on pieni vaalea täplä niiden kuvakkeiden kohdalla, joiden ohjelmat ovat käynnissä. Tätä kirjoittaessani näitä ohjelmia ovat Firefox, Chromium ja Libre Office. Ainoastaan Chromiumin symbolin alareunan kohdalla häämöttää jonkinlainen merkki.
Kuvassa olevassa alapaneelissa näkyy kaksi Firefoxin ja Libre Officen kuvaketta. Toinen on ensikäynnistystä varten ja toinen aktiiviseksi palauttamista varten. Käynnissä olemista kuvaavan merkin saisi ehkä näkymään paremmin, jos vaihtaisi Cairo Dockin teeman tummemmaksi.
Nyt tällä hetkellä tätä tekstiä kirjoittaessani huomasin, että kuumassa nurkassakin on ongelmia. Huitaisin hiirellä jotenkin "väärin" ruudun yläreunaan, mistä aihetui se, että kaikki ohjelmat poistuivat näytöltä ja muuttuivat symboleiksi Dockiin. Luulin jo, että ohjelmat kaatuivat kokonaan. Symboleista klikkaamalla ne kuitenkin onneksi palautuvat näkyviin, ja tämä keskeneräinen tekstikin oli tallella.
Dock meni ja menee sekavaksi, kun siellä on eri symbolit käynnissä oleville Chromiumille ja Firefoxille ja Libre Officelle sekä niiden lisäksi toiset samanlaiset symbolit Firefoxin ja Libre Officen käynnistämseksi ensimmäistä kertaa. Ehkä siitä syystä, että Chromiumista ei voi olla auki kahta eri versiota samaan aikaan, siitä ei tule Dockiin myöskään kahta eri symbolia.
Ehkä kuuman nurkan käyttäminen ei olekaan kovin hyvä idea. Mutta todella vaikeaa ohjelmien välillä on siirtyä myös symboleiden avulla, koska ainoastaan symbolien yläpuolelle tulevista teksteistä voi päätellä, onko kyseessä avoinna olevan ohjelman symboli. "Untitled-1 LibreOffice" tarkoittaa avoinna olevaa Libre Officea ja "LibreOffice Writer" tarkoittaa ensimmäistä kertaa käynnistyvää Libre Officea.
Tuntuu ihmeelliseltä, miksi 1990-luvulta asti käytössä ollut ja hyväksi havaittu menetelmä ohjelmien hallitsemiseksi alapalkin symbolien avulla korvataan jollakin sotkuisella järjestelyllä, joka vaatii hiiriakrobatiaa, ja josta ei käy kunnolla ilmi, mitä ohjelmia milloinkin on käynnissä. Tämä on erityisesti Gnome 3:n yksi huonoista ominaisuuksista.
Lisäys 2 (noin 15 minuuttia myöhemmin):
Edellä olevia rivejä kirjoittaessani ja Cairo Dockia hiirellä härnätessäni työpöytä meni täydellisesti jumiin. Ruutu välähti yhden kerran mustaksi, ja sen jälken näkymä palasi, mutta mikään muu ei liikkunut, kuin hiiren kursori.
Kun painoin nappeja Ctrl+Alt+F5, ruudulla vilisi häiriöilmoitus, jossa mainitaan nimi radeon - koneen näytönohjain.
Ei taaskaan auttanut kuin virtanappi. Jonkin verran tallentamatonta tekstiä häipyi, mutta tähän alkaa jo tottua. On kohtuutonta olettaa, että käyttäjä tallentaisi kaiken minuutin välein siltä varalta, että kone minä hetkenä tahansa "crashaa".
Kokeilen seuraavaksi täysikokoisen kuvan lataamista tähän blogiin ja katson kaatuuko työpöytä. Viimeksi se kaatui. Tallennan tämän tekstin ensiksi.
Kuva oli ilmeisesti aika helppo tapaus, kun mitään ei tapahtunut. Teksissä näkyvä ongelma löytyy Googlen avulla "bugiluetteloista", joten sen ovat kokeneet muutkin. Mistä ongelmassa on kyse, ja miten sen voisi välttää, onkin jo toinen asia.
Tällä hetkellä alkaa olla lähellä tilanne, jossa formatoin kovalevyn ja sanon jäähyväiset Fuduntulle. Se on sääli, koska tämä on kuitenkin aika mukavan näköinen.
Eräässä vielä vanhemmassa tietokoneessa on pyörinyt ilman mainittavia ongelmia Ubuntu 08.10 tammikuusta 2009 lähtien. Se ei ole kertaakaan mennyt jumiin tai romahtanut. Joitakin ohjelmia on kaatunut, mutta itse järjestelmä ei kertaakaan - mikäli oikein muistan.
Minkähän Linuxin seuraavaksi asentaisi?
P.S. Fuduntun tarina kiinteästi asennettuna järjestelmänä päättyi 23.3.2013. Se ehti tehdä sitä ennen vielä temppuja, jotka sinetöivät sen kohtalon. Järjestelmä meni sekaisin ja romahtii, kun tietokoneen USB-pistokkeeseen liitettiin ulkoinen kovalevy.
Lisäys 28.1.2014
Tässä vielä kerran kokeillaan Fuduntua täysin sattumalta. Halusin nähdä, mitä eräällä USB-muistitikulla on, joten kokeilin, mikä järjestelmä käynnistyy. Ja se oli Fuduntu. Netistä luin, että Fuduntun kehittäminen on lopetettu. Tämä lyhyt kokeilu tuonut enää esille mitään uutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti