keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Xubuntu vs Mint

Pöytäkone tarvitsee uuden Linux-järjestelmän. Yli kahtakymmentä on kokeiltu, ja loppusuoralle ovat päässeet Xubuntu ja Mint Nadia Xfce (sekä "mustana hevosena" Mate)*. Kumpikin pohjautuu syksyllä 2012 julkaistuun Ubuntu 12.10:een. *(Mate on otettu mukaan myöhemmin)

Vaikka on olemassa muitakin hyviä vaihtoehtoja, nämä kaksi päätyivät lopulliseen vertailuun tietyistä syistä. Yksi syy on se, että perustuvat Ubuntuun, jossa on paljon hyviä puolia Unity-työpöydästä huolimatta. Tämä nimenomainen työpöytä on syy siihen, miksi Ubuntu ei ole mukana tässä "kisassa", eikä ole mikään muukaan Gnome 3 -pohjainen järjestelmä. Xubuntussa on rippeitä Gnomesta, mutta ei haittaavassa määrin.

Ubuntun hyviin puoliin kuuluu yleinen vakaus ja toimivuus sekä selvästi erottuvat kirjaimet. Allekirjoittaneella on vuosien kokemus Ubuntusta eri koneissa aivan oikeassa käytössä eikä vain kokeiltavana. Täydellisiä Ubuntutkaan eivät ole, mutta moitittavaa on ollut melko vähän.

Xubuntu ja Mint Xfce ovat hyvin samankaltaiset, mutta pieniä eroja kuitenkin on. Xubuntun ulkonäköön vaikuttavien säätöjen valikoissa on "gnomemaisia" piirteitä.

Xubuntu

Mintissä vastaavat säädöt löytyvät hieman alkeellisemmin suoraan Menusta, mutta löytyvät kuitenkin.

Mint Xfce

Xubuntun Menun tekstit ovat pienempiä ja siten hieman vaikeampia nähdä ja osua. Windowsin Start-nappia vastaava nappi on todella pieni. Hiiren kanssa saa olla tarkkana.

Xubuntu

Kumpaankin järjestelmään saa tehtyä saman tyyppisiä säätöjä.

Xubuntu

Vertailua varten tein järjestelmistä saman näköiset eli siirsin poistin Xubuntun alapalkin ja siirsin yläpalkin alas. Mintissä asetelma on jo valmiiksi tämän tyyppinen.

Mint Xfce
Mintissä on valmiina enemmän ohjelmia ja kodekkeja. Youtube toimii suoraan ilman mitään kommervenkkejä. Mintin avointen ohjelmien "launcherit" alapalkissa ovat ehkä hieman liian vaaleat ja erottuvat.

Isompi käynnistysnappi paremmin näkyvät menu-valikot ovat kääntäneet vaakaa hiljaleen Mintin eduksi. Mitään murskavpittoa Mint ei ole kuitenkaan saamassa. Peli on hyvin tasaväkistä. Tässä vaiheessa lienee aika kaivaa esille musta hevonen eli Mint Mate.

Mate kaivettiin esille ja kokeiltiin, eikä siinä mitään vikaa ollut. Mutta sen jälkeen näyttämölle astui täysin yllättäen vielä mustempi hevonen eli Fuduntu. Oli kulunut vain pari tuntia sen lataamisesta, kun asensin sen kiinteästi tietokoneen kovalevylle epäkuntoon  menneen Fedoran tilalle. Koska Fuduntu on Fedorasta kehitetty, aivan kokonaan entisiä sukujuuria ei hylätty.

Fuduntusta on oma juttunsa, joten sitä ei esitellä tässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti