CrunchBang on Openbox -työpöydällä varustettu Linux käyttöjärjestelmä. Se on aika karu, kun sen ensimmäisen kerran avaa. Kokematon käyttäjä tuntee itsensä sen edessä avuttomaksi. Järjestelmästä nimittäin näyttää puuttuvan monia tavanomaisia säätömahdollisuuksia. Tämä on osittain harhakuvaa, koska säätöjä voi tehdä. Ne vain tehdään eri tavalla.
Suomalainen näppäimistö saadaan toimimaan, kun kirjoitetaan terminaaliin (ohje on annettu "Ubuntu-foorumilla") seuraava teksti:
setxkbmap fi
Ja simsalapim. Ä:t ja Ö:t näkyvät niin kuin pitää, mutta jostakin syystä "ät" merkkiä ei voi kirjoittaa. Sen tilalle tulee numero 2. Koska kirjoitan tätä tekstiä CrunchBangissa en saa tähänkään "ät" merkkiä muuten kuin kopioimalla sen jostakin.
Toinen ehdotus suomalaisen näppäimistön aikaansaamiseen, jota ei kokeiltu, on "loadkeys fi".
CrunchBangia ensimmäisen kerran kokeillessani tuntui siltä, että kokeilu jää saman tien viimeiseksi. Hommat tuntuivat niin hankalilta. Mutta päätin kuitenkin antaa CrunchBangille toisen tilaisuuden. Youtube vie jostakin syystä venäläisiin videoihin. Ei kai CrunchBang ole venäläinen? Videot näkyvät hyvin.
Edellä olevat kuvat ovat järjestelmän toiselta (tai oikeastaan kolmannelta, mutta keskimmäisellä kerralla tietokone sammutettiin saman tien) kokeilukerralta. Seuraavassa on pari kuvaa ensimmäiseltä kerralta.
Yllä olevassa kuvassa valitaan teemoja. Seuraavassa kuvassa kokeillaan Gimpiä.
CrunchBangin käyttäminen ja viritteleminen itselle sopivaksi vaatii aikaa. Jonkin verran pitäisi myös tietää asioista. Jonkinlaisia pikakäynnistimiä yleisimmille ohjelmille voisi asentaa ensimmäisenä. Oikealla hiiren napilla toimiva pienikokoinen menu on hieman epämiellyttävä. Toisaalta en pidä myöskään äärimmäisen suuresta menusta, jollainen mm. Cinnamon työpöydässä on. "Sopivan" kokoinen on paras. Niin suuri, että hiirellä osuu vaivatta valikoihin.
Tässä kuvassa paneelia on hieman piennetty, ja se on siirretty alas. Taustakuvaa siihen ei ole vielä saatu. Nämä toimenpiteet tapahtuvat "tint2" valikossa tekemällä muutoksia riveihin config tiedostossa. Hieman alkeellisempaa, kuin monissa muissa versioissa.
Lopullista "tuomiota" CrunchBang linuxista ei voi antaa lyhyen USB-tikkukokeilun perusteella. Ohjelma on sellainen, että se vaatisi aikaa ja paneutumista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti