keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Mint Mate 14


Mint Mate on nyt asennettu pysyvästi pöytäkoneeseen, jossa ollut Fedora sanoi itsensä irti eli lakkasi toimimasta.

Jonkin verran on ollut ongelmia. Kdenlive kaatui jo kättelyssä ennen kuin siihen oli ehditty ladata videota. Ääntä ei saa menemään ohjelmiin mikrofonilla eikä myöskään sisäisesti (esimerkiksi Youtubesta). Skypellä kuulee, mutta toinen osapuoli ei kuule. Ääninauhuri nauhoittaa tyhjää. Tiedostojenhallinta sekoili, kun USB-tikku työnnettiin koneen kylkeen. Kerran kone ei käynnistynyt normaalisti vaan ilmoitti virheistä.
Pakettienhallinnan mukaan koneeseen on asennettu Mint ääninauhuri, mutta sitä ei näy missään. Piti asentaa erillinen Gnome ääninauhuri. Tästä samasta asiasta on raportoitu eräällä foorumilla.   

Osa toimintahäiriöistä johtuu ehkä tietokoneesta itsestään. Kone on hieman epämääräinen. Se on kasattu erilaisista jäännösosista, ja tekniikka on jo vanhentunutta.


Tarkoitus ei ollut asentaa fontteja, muta ne tulivat jonkin "paketin" (ugly, restricted extras) yhteydessä, jollaisia latasin, jotta saisin digiboksivideot (trp-tiedosto) näkymään. Videot alkoivat näkyä. Windows-tietokoneessa en ole saanut niitä koskaan näkymään.

Työpöydän vihreän alapaneelin tein Gimpillä. Jätin siihen hieman läpinäkyvyyttä (peittävyys 90 %).

Työpöydän "tyyliasetukset" ovat crux ja esco sekä itse valittu vihreä väri.


Lisäys 1.4.2013

Tähän selostukseen lisätään tekstiä todennäköisesti vielä usein, sillä "kokeilun" on tarkoitus kestää pitkään. Jos kone temppuilee, sen on pakko johtua koneesta eikä käyttöjärjestelmästä. Mintin tilalle ei siis aiota asentaa lähiaikoina mitään muuta, vaan tällä on pärjättävä. Log-in tilaan putoamisen todennäköisyyttä voi toivottavasti vähetää, kun toimii rauhallisesti erityisesti koneen ja käyttöjärjestelmän käynnistyessä. Hiirellä hosuminen väärään aikaan aiheutaa ongelmia.

Äänen nauhoittaminen alkoi toimia - miten, siitä minulla ei ole aavistustakaan.


Vihreä palkki "Sound Recorderin" alaosassa kertoo, että ohjelma nauhoittaa ääntä eikä pelkkää tyhjää. Mikrofonin kautta ääntä ei ole toistaiseksi saatu menemään tietokoneeseen.


Lisäys 8.4.2013

Jo samana päivänä, kun edellä oleva teksti kirjoitettiin, Mint työpöytä kaatui aivan yllättäen kesken erään tavallisen nettisivun lukemisen.


Kdelinve romahti samallahetkellä, kun siihen yritettiin ladata ensimmäinen video.


Uusi yritys oli menestyksellisempi. Videosta tosin katkeaa ääni kymmenen sekunnin jälkeen.


Lisäys 17.4.2013

Mintiä on edelleen käytetty satunnaisesti. Vähitellen on kuitenkin käynyt ilmeiseksi, että tämän tietokoneen ja Mintin yhdistelm (sama koskee ehkä muitakin Linuxeja) ei ole luotettava. Erilaisia häiriöitä ja romahduksia tapahtuu usein. Kun tietokoneeseen kytkettiin ulkoinen USB-kovalevy, kone meni heti täysin sekaisin, ja Linux romahti. Tiedostonhallinnan ikkunoita poukkoili ruudulle toinen toisensa päälle, kunnes käyttöjärjestelmä sammui. Tietokone ikään kuin tuli hulluksi. Vain virtanappi ja levyn USB-johdon vetäiseminen irti koneesta auttoi enää.

Erilaisia muita jumittamisia on myös tapahtunut. Sofware Center mm. meni jumiin. Koneen toiminta on kaikin puolin hidasta. Kovalevy "jurskuttaa" joka mutkassa, ja netti toimiin hitaasti. Youtube-videot nykivät, jos videon laatu on vähänkin parempi tai kuva on isompi.

Tietokoneesta ei siis käytännössä ole vakavaan käyttöön. Koneeseen ei voi luottaa, jos työpöytä voi romahtaa milloin tahansa, Tietoa voi kadota - ainakin tallentamatonta  tietoa.

Ongelmat eivät välttämättä ole Mintin syy vaan tietokoneen syy. Se jostakin syystä hylkii Linux järjestelmiä. Koneen käyttö kevyessä nettisurffailussa kuitenkin jatkuu.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti