sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Manjaro

Manjaro openbox

Manjaro on yksi omituisimmista Linux-versioista, mita olen käyttänyt. Omituisuudella tarkoitan sitä, että järjestelmää on vaikea käyttää. Juuri mitään totuttuja asioita ei löydy sieltä, mistä niitä etsii, enkä tiedä löytyykö muualtakaan. Lähes asia kuin asia toimii eri tavalla kuin mihin on tottunut. Jotkut asiat eivät näytä toimivan, mutta toimivat sittenkin.


Taustakuva on otettu Riossa noin minuutti ennen kuin puukkomies ryösti meidät. Rahat ja luottokortit ja kännykkä menivät, mutta kamera jäi. Taistelin nimittäin vastaan.

Omituisuuksia on niin paljon, että en osaa päättää, mistä niiden luetteleminen kannattaisi aloittaa. Aloitetaan vaikka siita, että en saa vaihdettua suomalaista näppäimistoa käyttöön. Täytyy googlata asiaa, mutta kun ei Googleakaan tahdo saada näkyviin.


En sanut Ä ja Ö kirjaimia näpääimistöön, vaikka mitä olisin tehnyt. Lisäsin kirjaimet edellä olevaan tekstiin jälkeenpäin toisella tietokoneella. Manjaron esittelysivulla mainitaan, että näppäimistön "layoutin" vaihtotyökalu kuuluu nykyisin järjestelmään vakiona. En kuitenaan löytänyt sitä. Internetistä löytyi ohjeita siihen, miten "layout" vaihdetaan terminaalikomennoilla. Luovuin yrityksestä.

Menun saa näkyviin oikealla hiiren napilla, mutta sen nimi ei ole menu vaan Application Finder.

Kiinteästi asennetussa Fedorassani oli myös "openbox" työpöytä, jota joskus kokeilin, mutta se ei ollut tuollainen. Välillä ihmettelin, oliko tuokaan "openbox", koska jostakin putkahti esille tietoja Fxce-työpöydästä. Ehkä tuo on "openbox", koska samanlaisia kuvia löytyy muualtakin.

Jos olisin saanut Ä- ja Ö-kirjaimet kuntoon, olisin ehkä jatkanut kokeilua. Ehkä palaan siihen vielä.


Manjaro Xfce

Openbox työpöytä osoittautui niin mahdottomaksi, että lopetin kokeilun. En saanut "suomalaista" näppäimistöä aikaan millään. Xfce työpöytä on toista maata. Siiihen voi tehdä monenlaisia säätöjä.


Säätöjen moninaisuus on oikeastaan jo ongelma, koska työpöydän saa helposti ruman näköiseksi väärällä säätöjen yhdistelmällä. Kriittinen kohta on vasen ylänurkka silloin, kun selain tai muu ojhelma on päällä. Paikka näyttää helposti epäsymmetriseltä ja tietyllä tavalla sotkuiselta. Tyylien yhdistelemisessä on oltava tarkkana, koska samalla muuttuvat myös värit. Työpöydän taustakuvankin pitäisi sopia muihin väreihin.

Alapaneeli eli "dock" putkahtaa esille melko siististi eikä haittaa normaalia käyttöä. Auki olevien ohjelmien "napit" näkyvät yläpaneelissa.


Takkirauta-testi




Youtube toimii.


Lopullinen arvio.





1 kommentti:

  1. Manjaro Sytem-settingsistä löytyy tuo asetusten vaihto. Openboxin opettelu vaatii kyllä aikaa, sillä se itseasiassa taitaa olla kaikkein muokattavin työpöytäympäristö mitä Linuxilta löytyy. Itsekin toki käytän XFCE:Tä. Kyllä tämä toimivin Rollin-release jakelu taitaa tällä hetkellä olla.

    VastaaPoista