perjantai 15. maaliskuuta 2013

Bodhi - minimaalinen kokeilu

"Minimalism is one of Bodhi Linux's two core ideals", lukee Bodhi Linuxin sivulla. Järjestelmän on tarkoitus olla kevyt. Se pyörii heikoimmissakin koneissa.

300+MHz CPU, 128MB RAM, and 2.5GB hard drive space

Onko Bodhista mihinkään? Ehkä siitä johonkin on, mutta sen tavallinen peruskäyttökin osoittautui erittäin hankalaksi ainakin USB-tikulta käytettäessä. Asia kuin asia oli järjestetty jotenkin omituisesti. Tietokoneen sisäiselle kovalevylle pääsi välillä käsiksi ja välillä ei päässyt käsiksi, eikä koskaan selvinnyt, mitä "taika" vaaditaan, että levylle voi tallentaa, ja siltä voi avata tiedostoja. Useimmiten kovalevyä ei näkynyt lainkaan tiedostojenhallinnassa - mutta ei näkynyt myöskään itse tiedostojen hallintaa.


Ruutukaappaukset piti tallentaa työpöydälle ja ladata sieltä Picasa Web albumiin, josta niitä on latailtu tähän blogiin. Vailitettavasti käyttäjätunnus ei satu olemaan sama.

Bodhin säätöjen tekeminen oli vaikeaa, eikä niitä kovin paljon voinut edes tehdä. Ohjelman sivulla kuitenkin mainitaan, että käyttäjä tehköön Bodhista mieleisensä.

Kansikuvan vaihtaminen tuntui välillä melkein ylivoimaiselta, mutta Picasan avulla kansikuva jotenkin saatiin vaihdettua. Se ladattiin (muutama ladattiin sitä ennen ties minne) työpöydälle ja otettiin siitä kansikuvaksi. Kovalevylle ei ollut näissä operaatioissa pääsyä.


Bodhin esitteleminen loppuu tähän, koska siinä ei ole paljon esiteltävää. Tiettyä graafista yrittämistä ja erikoisuuden tavoittelua siinä on, mutta miksi ihmeessä sen käyttäminen ja säätäminen on tehty niin kauhean hankalaksi. Verkkoyhteyttäkään ei heti saatu aikaan, koska sitäkin piti alkaa viritellä "applikaatioista", Onneksi ohjeita löytyi.

Ja mikä ihme on se Duck Duck hakukone, joka löytyy muutamista Linuxeista. Vitsi menee perille helpomminkin. Ohjelmaa on taidettu tehdä tahallaan estoja Googlen löytämiselle. Hakukone antaa erilaisia "hauskoja" Google-aiheisia hakutuloksia, mutta ei vie Googlen perussivulle.

Jumiin ohjelmat eivät varsinaisesti menneet, joten siitä plussaa. "Varsinaisesti" tarkoittaa sitä, että vaikeakäyttöisyys ja erilaisuus aiheuttivit hetken aikaa "virtuaalijumiutumista", mikä onneksi laukesi oikeilla toimenpiteillä.  Kuva on Portugalin rannoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti